Facebook-feil ga falske poster mer oppmerksomhet i stedet for mindre

Utviklerne brukte lang tid på å finne og rette feilen, som utsatte brukerne for masse feilinformasjon.

En gruppe Facebook-utviklere har ifølge The Verge oppdaget en "massiv rangeringssvikt" på den sosiale medie-plattformen. Her snakker Meta-sjef Mark Zuckerberg på en konferanse i 2018. 📸: Josh Edelson/AFP
En gruppe Facebook-utviklere har ifølge The Verge oppdaget en "massiv rangeringssvikt" på den sosiale medie-plattformen. Her snakker Meta-sjef Mark Zuckerberg på en konferanse i 2018. 📸: Josh Edelson/AFP Vis mer

En gruppe Facebook-utviklere oppdaget nylig en "massiv rangeringssvikt", som utsatte så mye som halvparten av alle nyhetsfeed-visninger for potensielle "integritetsrisikoer" de siste seks månedene.

Dette ifølge en intern rapport, som The Verge har fått tilgang til.

Facebook-utviklerne la først merke til problemet i oktober i fjor, da det plutselig kom en bølge av feilinformasjon i nyhetsfeedene, skriver nettstedet.

Kom en bølge av feilinformasjon

I stedet for å bortprioritere innlegg fra "fake news-kontoer" som ble avslørt av selskapets nettverk av eksterne faktasjekkere, prioriterte Facebook disse fake news-postene, og økte visningene av dem med opptil 30 prosent globalt.

Ute av stand til å finne årsaken, ble Facebook-utviklerne sittende og se på at økningene avtok for så å blusse opp igjen gjentatte ganger fram til rangeringsproblemet ble løst 11. mars i år.

I tillegg til innlegg flagget av faktasjekkere, fant den interne etterforskningen at Facebooks systemer i feilperioden ikke klarte å bortprioritere nakenhet, vold eller russiske statsmedier - som det sosiale nettverket nylig lovet å slutte å anbefale som svar på Russlands invasjon av Ukraina.

Meta bekrefter feilen

Ifølge de interne dokumentene som The Verge har fått tilgang til, dukket rangeringsproblemet først opp i 2019. Det ble likevel ikke en merkbar effekt før i oktober 2021.

Meta-talsperson Joe Osborne har bekreftet hendelsen til The Verge.

- Vi sporet årsaken til en programvarefeil og utførte de nødvendige rettelsene, sier Meta-talsperson Osborne til The Verge.

Han legger til at feilen ikke fikk en betydningsfull innvirkning på tjenesten og gjaldt heller ikke innhold som nådde systemets terskel for sletting.

Ifølge Sahar Massachi, som tidligere jobbet i Facebooks Civic Integrity-team, er det heller ingenting som tyder på at det forelå en ondsinnet hensikt bak rangeringsfeilen, skriver nyhetsnettstedet.