- Ikke mulig å forstå verden uten utviklerbriller

kode24s nye journalist Mattis Vaaland om Python, cyberpunk, VR og The Matrix.

Fagredaktør Jørgen Jacobsen gjør sitt beste med å sette Mattis Vaaland inn i kode24s kjerneområder; programmering, tastaturer, gamle stålamper og malerier av søte pusekatter. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Fagredaktør Jørgen Jacobsen gjør sitt beste med å sette Mattis Vaaland inn i kode24s kjerneområder; programmering, tastaturer, gamle stålamper og malerier av søte pusekatter. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

kode24 har for første gang i sin tre år lange historie ansatt noen i en fast, ny stilling: Mattis Vaaland starta nettopp som splitter ny journalist i kode24.

29-åringen fra Stavanger har blant annet studert seg til en mastergrad i historie på Universitetet i Oslo, jobba som journalist i avisa Vårt Land de siste åra og studerer for tida både sakprosa og Python ved siden av kode24-jobben.

Men hvem er egentlig Mattis? Hvorfor vil han jobbe her i kode24? Og ikke minst: Hva er greia med Mattis og cyberpunk?

Vi fikk et eksklusivt intervju!

Hei sveis, Mattis! La oss late som vi aldri har møtt hverandre, og fortell litt om deg selv! Hvorfor ville du jobbe her i kode24? Du nevnte noe greier på jobbintervjuet om teknologiinteresse, synes jeg å huske.

En laaang årsaksforklaring starter kanskje på Hoth i Imperiet slår tilbake.

Så går den innom alt fra Age of Empires, Microsoft, Ghost in the shell-mangaen, (flytende)modernitetsteori, til WIRED og The Verge.

Kort: Fordi tech er jævlig kult.

Men det er heller ikke lenger mulig å forstå verden uten å ha utviklerbriller på. Det er en bransje i sterk vekst og som vil få, og har fått, utrolig mye makt i livene våre.

«Det er en bransje i sterk vekst og som vil få, og har fått, utrolig mye makt i livene våre.»

Hva er egentlig ditt forhold til kode? Fortell!

Jeg er knapt en padawan her ass. Koding er vel først og fremst noe som jeg har hatt en teoretisk interesse for.

Samtidig: Faktisk begynte jeg og noen kompiser å kode litt selv for noen uker siden. Vi kjører et sånt Python-nettkurs. Det har gått både bedre og verre enn jeg trodde det skulle gå. At det blir en så stor greie av om du bruker to eller ett mellomrom, herregud...

Men gøy er det!

Og hva er ditt forhold til den andre halvdelen av navnet vårt; 24?

Karat? XXIV? Chromium? Kobe Bryant? Timer i døgnet?

Mattis Vaaland får dessverre ikke jobba i kode24s gamle kodekontorer - nå er vi flytta opp en etasje med resten av SOL-gjengen, og satt ut i det åpne landskap. Men Mattis har andre, større utfordringer å tenke på - som å få lest alle bøkene Jørgen prakker på han. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Mattis Vaaland får dessverre ikke jobba i kode24s gamle kodekontorer - nå er vi flytta opp en etasje med resten av SOL-gjengen, og satt ut i det åpne landskap. Men Mattis har andre, større utfordringer å tenke på - som å få lest alle bøkene Jørgen prakker på han. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Mer seriøst; hva har du lyst til å få skrevet om i kode24?

Flere saker i skjæringspunktet mellom kultur, samfunn og teknologi. Ikke bare skrive om arbeidshverdagen til utviklere, men også å sette koding i sammenheng med ting som skjer i samfunnet.

Samtidig som at jeg også skriver saker om hva utviklere interesserer seg om. Enten det er snakk om gaming, VR eller The Matrix.

Det ryktes at du er en ivrig forbruker av virtuell virkelighet-briller, Xbox-plattformen og katter. Er dette en god beskrivelse av hva du liker å gjøre på fritida?

Kan legge til Reddit, Nintendo Switch, skriving, skjønnlitteratur og obskure teoretikere, så tror jeg vi har meg.

Det ryktes også at du skriver en cyberpunk-bok satt til Stavanger i framtida. Er det sant at du skriver en cyberpunk-bok satt til Stavanger i framtida? Jeg kan ha misforstått, merker jeg.

Nesten!

Ved siden av å jobbe i kode24 tar jeg en mastergrad i sakprosa ved Oslomet. I masteroppgaven, som skal utgjøre kjernen i en bok, skriver jeg journalistiske essays om utenforskap i Stavanger. Cyberpunk-sjangeren, som jo ofte handler om utenforskap, er en slags «garasjefilosofisk» sparringspartner i essayene.

Det har jo blitt en klisjé å namedroppe greske guder i essaysamlinger. Da kan jo jeg namedroppe Neuromancer, Bladerunner og The Matrix.

Har du tips til hva Mattis bør skrive om på kode24? Send han en epost på mattis alfakrøll kode24 dått no, da vel! 💌