Advarer mot krangling om kontortvang

Utviklere som vil jobbe hjemmefra kan havne i konflikt med sjefen.

Den enkelte mellomleder ønsker null til én dag på hjemmekontor, forteller psykolog Oddvar Skjæveland. Bildet er tatt i TV2 Sumos lokaler ved en tidligere anledning og er ikke relatert til saken. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke.
Den enkelte mellomleder ønsker null til én dag på hjemmekontor, forteller psykolog Oddvar Skjæveland. Bildet er tatt i TV2 Sumos lokaler ved en tidligere anledning og er ikke relatert til saken. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

- Trenden i utviklermiljøet, som man så allerede for et år siden, ser ut til å være en motsetning mellom prosjektledernes og medarbeidernes behov og ønsker, sier Oddvar Skjæveland, psykolog og faglig leder i Mellomrom, til kode24.

De siste månedene har utviklere over hele landet vendt tilbake til kontorene. Men for mange ansatte har hjemmekontoret gitt mersmak, og ønsker at jobben tilrettelegger for dette.

Ifølge Skjæveland kan det oppstå en konflikt i samkjøringen med de som er på hjemmekontor, og resten av de ansatte. Noe som fort er en motsetning mellom arbeidsgiver og den enkelte ansattes interesse.

Få ønsker bare hjemmekontor

Skjæveland forteller at det under koronakrisen var flere som følte seg effektive på hjemmekontoret.

Oddvar Skjæveland er psykolog og faglig leder i Mellomrom. 📸: Johanne Karlsrud.
Oddvar Skjæveland er psykolog og faglig leder i Mellomrom. 📸: Johanne Karlsrud. Vis mer

Tilbakemeldingen er likevel at bare 5 prosent ønsker seg hjemmekontor så mye som mulig. Flertallet ønsker seg en hybridløsning, ifølge en spørreundersøkelse utført av Ane Gjerland ved Høgskolen på Vestlandet.

- En av de viktigste utfordringene for hjemmekontoret er at det er godt for den enkelte, uten at det nødvendigvis er godt for felleskapet. Men det avhenger av omfanget, sier Skjæveland.

«Flere vil nok føle seg tvunget til å være mer på jobb enn de ønsker.»

Ifølge psykologen ønsker arbeidstakere flest to dagers hjemmekontor i uka - noe mange arbeidsgivere har akseptert. Denne ordningen får også støtte av forskning som viser at man er produktive med opptil 50 prosent hjemmekontor.

- Hvis det blir flere dager borte fra jobb, synker produktiviteten.

Kan føle tvang

Skjæveland påpeker at dersom to dager blir normen, kan 40 prosent av de ansatte være ut av kontoret til enhver tid. I flere tilfeller kan dette bli dårlig mottatt av mellomlederne.

Ifølge ham vil mange arbeidsgivere være positive til hjemmekontor to ganger i uken, mens mellomlederne kan synes dette blir mye.

- Flere vil nok føle seg tvunget til å være mer på jobb enn de ønsker, sier Skjæveland.

«Meg Selv A/S»

I tillegg til mindre produktivitet kan hjemmekontoret gå ut over tilknytningen til kollegaene, forteller Skjæveland.

- Folk som jobber hjemmefra blir mer «Meg Selv A/S», og blir mer opptatt av seg selv, sier han.

Skjæveland trekker fram begrepet «mikrokommunikasjon» som en viktig del av å være tilstede på kontoret: Du ser folk som kommer og går, og ansikter. Dette kan for eksempel gjøre det enklere å huske å gi beskjeder.

- Hvordan kan man løse utfordringene med fortsatt hjemmekontor?

- Du må ha en dialog med nærmeste leder. Det er også formelle krav og det må nedfelles i en klar regulering av arbeidstiden slik at det er forutsigbart både for deg og andre.

Han legger til at en god rytme kan være å jobbe fra kontoret mandag, onsdag og fredag, så hjemmekontor tirsdag og torsdag.

- Er du der på mandagen kan du planlegge tirsdagens hjemmekontor, så komme tilbake til kontoret igjen på onsdag.