Hevder de kutter nyutdanna, men tar ut utbytte: – Jeg har ikke ord

"Fjorårets nyutdannede UX-designere står fremdeles uten jobb. Kan vi unngå at det skjer med flere kull?" spør Tone Nordbø, og ber bransjen skjerpe seg.

- Jeg har ikke helt ord for å beskrive hvor oppgitt jeg blir når jeg ser at flere av bedriftene som kuttet nyutdannede i fjor tok ut millioner i utbytte samtidig, skriver Tone Nordbø. 📸: Thor Moeller
- Jeg har ikke helt ord for å beskrive hvor oppgitt jeg blir når jeg ser at flere av bedriftene som kuttet nyutdannede i fjor tok ut millioner i utbytte samtidig, skriver Tone Nordbø. 📸: Thor Moeller Vis mer

Vi vet hvordan det gikk med en del av fjorårets nyutdannede som trodde de hadde jobb å gå til.

Jeg får mange meldinger fra dem som fremdeles står uten relevant jobb selv om de var ferdige med studiene i juni i fjor.

Jeg hører fra konsulentselskaper som ansatte nyutdannede de ikke får leid ut og som fremdeles sitter på benken.

Jeg er glad jeg slapp å vite hvordan en slik start på karrieren var.

Det er i motbakke det går oppover

Det er nedgangstider i bransjen, det er færre oppdrag for konsulenthusene, og erfarne designere foretrekkes av kundene. Hvordan vi takler nedgangstider sier mye om oss som bransje. Og jeg liker ikke det jeg ser på dette punktet.

Det er mange som er gode på å tenke langsiktig og investerer i nyutdannede selv i dårlige tider, spesielt i inhousemiljøer. Men vi ser at altfor mange har fokus på her og nå, og har problemer med å ha to tanker i hodet på én gang.

Har vi virkelig råd til å miste potensielt flere årskull med ferske designhoder? Faget vårt er under utvikling og vi trenger å være med på prosessen, vi trenger å få kontinuerlig påfyll. De nye designerne som ikke får relevant jobb trenger også inntekt, og jeg ser at de finner seg andre jobber etterhvert. Når disse blir etablerte i nye karriereveier er veien kanskje for lang tilbake til det de egentlig skulle drive med.

Vi må ta ansvar for å få flere av disse designerne i jobb, og sørge for at vi unngår denne situasjonen i år og flere år fremover.

Et sukk

Jeg har ikke helt ord for å beskrive hvor oppgitt jeg blir når jeg ser at flere av bedriftene som kuttet nyutdannede i fjor tok ut millioner i utbytte samtidig.

Her er det faktisk lov å si: Skjerpings!

Jeg håper dere ikke tar det samme valget i år.

«Her er det faktisk lov å si: Skjerpings!»

En oppfordring

Gi ferskingene en sjanse! Jeg har gode erfaringer med å rekruttere nyutdannede for kunder som egentlig skulle ansette en erfaren designer.

Det har blitt til solskinnshistorier hvor den ansatte har fått drømmejobben og endelig får gjøre alle de tingene hen har ønsket å jobbe med, og hvor bedriften har fått en ekstremt motivert ansatt som både bidrar med frisk pust og med skikkelig pågangsmot og engasjement. Til en lavere kostnad enn det som var budsjettert, full seier over hele rekka.

Spesielt for de som vil bygge opp inhouse-miljøer er det nå skikkelig gode muligheter for å få tak i de beste folka!

Et lite dytt

Vi i UX Norge har snakket med noen av fjorårets nyutdannede som fremdeles er på jakt etter drømmejobben. På fredag presenterer vi dem, og håper at det når noen av dere som rekrutterer UX-designere.

Vi serverer rett og slett designere på et sølvfat, og håper det faller i smak!

Lykke til med rekrutteringen!