Forstår ikke podcast-låsing: - Del dataen, NRK!

- Jeg ber NRK dele datagrunnlaget for at beslutningen er i lytternes beste interesse, skriver Jon Ramvi, om nedlåste NRK-podcaster.

Jon Ramvi vil gjerne forstå hvorfor NRK låser podcaster til egen app. 📸: Alexander Eriksson / Eriksson Media / Det Kongelige Hoff
Jon Ramvi vil gjerne forstå hvorfor NRK låser podcaster til egen app. 📸: Alexander Eriksson / Eriksson Media / Det Kongelige Hoff Vis mer

NRK har besluttet å låse sine podkaster til sin egen app, NRK Radio, og trekke dem fra åpne podkast-plattformer som Spotify og Apple Podkaster.

Jeg ønsker å undersøke grunnlaget for avgjørelsen nærmere.

Del data!

Som utgangspunkt antar jeg at NRK er en datadrevet bedrift. Det betyr at beslutninger som denne sannsynligvis ikke er tatt på bakgrunn av følelser eller gjetninger av en liten gruppe ledere, men på solid data og innsikt.

Derfor burde NRK kunne dele de dataene og brukerintervjuene som underbygger deres påstand om at deres innhold drukner i mengden på store podkast-plattformer, og at det er nødvendig å tilby podkastene i egen app.

Videre går jeg ut fra at NRK evaluerer effekten av sine beslutninger i ettertid.

Det burde derfor være mulig for NRK å vise til data som indikerer at fjerningen av innholdet fra Spotify og lignende plattformer faktisk har gjort det enklere for brukerne å finne NRKs innhold og økt deres tilfredshet.

Ikke bare trist

Dersom NRK ikke kan fremlegge slik informasjon, virker det som om avgjørelsen om å låse podkastene til egen app i hovedsak er en markedsføringsbeslutning som ikke er basert på kundenes tilfredshet.

Det betyr i så fall at NRK er mer opptatt av å følge med på sine tall for markedsandel enn tilfredsheten til lytterne.

Hvis dette er tilfelle, er det ikke bare trist, men også utenfor NRKs mandat som en allmennkringkaster.

«Jeg ber NRK dele datagrunnlaget for at beslutningen er i lytternes beste interesse.»

Stilne kritikerne

NRK har som oppgave å gjøre sitt innhold gratis og fritt tilgjengelig for alle, og de bør ha søkelyset på lyttertilfredshet framfor markedsandeler.

Ved å låse podkastene til egen app, begrenser de tilgangen til sitt eget innhold og går muligens glipp av lyttere som ikke ønsker å laste ned en egen app.

Jeg ber NRK dele datagrunnlaget for at beslutningen er i lytternes beste interesse.

Dette vil stilne de fleste kritikerne og hjelpe dem å opprettholde sin rolle som en ansvarlig og pålitelig allmennkringkaster som setter publikums behov først.