Du har hørt om grønnvasking, men hva med "håpvasking"?

Musikk fra legende, årets vitenskapsgjennombrudd og en AI-generert evig samtale i årets siste Lørdagsgodt.

Hallais!

Så var vi endelig her, siste dagen i 2022. Vi håper at du har kost deg med denne spalta så langt i år. Det har i alle fall vi.

I den anledning vil jeg benytte anledningen til en uformell kåring av Årets Lørdagsgodt. Nominasjonskomitten består av moi og meg selv, ettersom både Jørgen og Ole Petter har tatt en velfortjent juleferie.

Med 100 prosent av stemmene, er vinneren "Ukas beste: Kodemusikk, jobbintervju-feil, satanisk URL-triks og CSS-respekt".

Etter du har kasta deg over denne lørdagens godterier, ta en titt på lista under da vel for noen flere godterier:

- Det åpne internett altså, det er fint å bli påminnet hvor vakkert det egentlig er

Navalny-dokumentar, nettnøytralitet og firkanta skjermer. 🍬

- Har du skjønt hva hackedingsen Flipper Zero egentlig gjør?

Lovende scifi, skumle hackedingser og parodi av Reddit-folk.

- Lei av utviklerjobben? Lyst på å ny karriere? Hva med å bli en kylling?

Biotekpodkast, julegaveideer, kasettlasting av spill og Puk Puk Pukaaak!

Nå har vi endelig svaret på hvorfor japanske nettsider ser så rare ut.

Kvantehjerner, drapsroboter og forklaringen på japanske nettsider.

Godt nyttår! 🎆

😢 Mulig farvel med musikklegende

Mattis:

Ryuichi Sakamato er en levende legende. Komponisten ble først kjent som medlem av det japanske technopop-bandet Yellow Magic Orchestra, og har siden den gang komponert musikk til storfilmer som The Revenant. I tillegg til å drive med egne prosjekter, som den vakre nyklassisk-plata async.

Det så utrolig trist at han nå igjen har fått kreft, og denne gangen ser det veldig mørkt ut. Som en slags farvel med fansen, avholdt Sakamato en nettkonsert. Vidoen under er fra konserten.

Funfact: Låta er fra filmen Merry Christmas, Mr. Lawrence, hvor Sakamato spilte sammen med David Bowie (!)

PS: Hvis du trenger noe skikkelig feelgood, vil jeg anbefale deg å se dokumentaren Coda. Dokuen, som kom ut i 2017, følger Sakamato som da hadde strupekreft og holdt på å lage albumet async.

🔬 Vitenskapsgjennombrudd i 2022

Mattis:

Magasinet Science har laga en oversikt over de viktigste vitenskapelige gjennombruddene i 2022.

Her får du lese alt fra et mulig gjennombrudd i forståelsen av årsaken til MS til rekonstrueringen av et urgammelt økosystem med over 2 millioner år gammelt DNA.

😆 "Evig" samtale mellom Herzog og Zizek

Mattis:

Noe av det som har redda meg gjennom året er å se alt det lolle folk har laga med generativ AI.

Sånn som denne siden her hvor du finner en AI-generert, "evig" diskusjon mellom filmskaperen Werner Herzog og filosofen Slavoj Zizek.

👎 Ny serie: Tullete produkter

Mattis:

I den improviserte Lørdagsgodt-serien (får se om det kommer flere i 2023) tullete produkter, presenterer jeg noen sko med hjul under som visstnok skal få deg til å gå 250 prosent raskere.

Jeg vet ikke hvorfor, men jeg vil ha dem.

What if you could walk way faster without trying any harder? Moonwalkers basically put an electric moving sidewalk right under your feet. WIRED's Brent Rose has some questions: Are they real? Are they safe? Are they actually any good? Brent goes inside Shift Robotics's research and development lab to get some answers. Director: Wendi Jonassen Dire... Vis mer

💡 Hørt om håpvasking?

Mattis:

Denne uka leste jeg en interessant kommentar i Wired om såkalt "hopewashing", skrevet av Rose Eveleth (som står bak den populære podkasten Flash Forward).

På samme måte som grønnvasking, gir håpvasking selskaper og folk med makt muligheten til å la det se ut som at de gjør verden til et bedre og mer håpefullt sted, når de egentlig bare gjør det motsatte.

Kommentaren er den første i en serie på tre deler.