Ukas høydepunkter: Brett­spillene du skal kjøpe i jula, og et dritskummelt, kunstig livmoranlegg

Olje-vannpark, ravemusikk, anti-svindler, babydystopi og svaret på julegaveproblemene dine i ukas Lørdagsgodt.

Lurer du på hvordan tech og verden anno 2023 kommer til å se ut?

Det gjør jeg også. Heldigvis er november og desember månedene hvor alle de store selskapene og avisene som pleier å spå sånne ting, slipper rapportene sine.

Dette er mine foreløpige favoritter:

Men før du leser disse, sjekk ut lørdagsgodtet under!

Velkommen til olje-vannparken!

Ole Petter:

Med ChatGPT og Dall-e og deepfakes og alt, tror jeg absolutt alt på nettet er fake om dagen. Inkludert de merkelige bildene av det badeland-monstrumet i Qatar, som du kanskje har sett rundt om på internett sjælv.

Men neida! Meryal Water Park er ekte, den, og det blir bare mer absurd jo mer du lærer om den: Vi snakker om en vannpark med temaet "OLJE".

💡 Filosofen som inspirerte Matrix

Mattis:

I disse generativ AI-dager har jeg plukka opp igjen en bok som jeg leste i studietida, nemlig Simulakra og simulasjon av den franske filosofen og kulturteoretikeren Jean Baudrillard.

Uten å nerde for mye handler boka, som hadde stor påvirkning på The Matrix-skaperne (særlig film en er spekka med referanser til Baudrillard), overraskende nok om begrepene simulakra og simulasjon og forholdet til dagens samfunn.

Kort forklart er simulakra kopier eller representasjoner som mangler en original eller iboende betydning og kan ha ulike former, for eksempel som bilder, tegn og symboler. Simulering er en etterligning av en ekte eller forestilt prosess eller system, og innebærer å lage kunstige representasjoner av virkeligheten som ikke kan skilles fra den virkelige tingen.

Poenget til Baudrillard er at simulacra og simulering har blitt en dominerende kraft og former vår forståelse av virkeligheten. Dette har en negativ effekt på sammfunnnet, noe som har ført til tap av autensitet og et sammenbrudd av relasjoner.

Klarer du å se hvilke deler av teksten som er skrevet av meg og hvilke som er skrevet av ChatGPT? Velkommen til vår nye syntetiske virkelighet! :D

🎶 Gjenlytt med klassiker!

Jørgen:

Nå som det er så drita kaldt må det være lov med en gjenlytt av denne klassikeren. Får håpe ikke mange av dere er utvikleres Hammerfest på denne tiden av året

🎮 Slitsom, men interessant spill

Ole Petter:

Personlig begynner jeg å gå rimelig lei av Rick and Morty, må jeg innrømme, så personlig synes jeg dette spillet ser helt sinnssykt slitsomt, og ikke spesielt morsomt, ut.

Men det er interessant, om ikke annet, med et spill med konseptet "våpen som snakker til deg konstant med Rick and Morty-humor".

📷 Kul bildereportasje fra Asia

Mattis:

Nettavisen The Rest of the World har en bildereportasje-serie fra Asias tech-bazaarer. Superkul og masse bilder. Enjoy!

🎁 Svaret på julegaveproblemene

Jørgen:

På jakt etter nye brettspill til romjula? Jeg kom over denne Tiktokvideoen med anbefalinger og her var det mye gøy

🥷 Møt anti-svindleren Jim

Ole Petter:

Ikke for å skryte eller noe, men jeg har hatt en og annen ARTIG samtale med Microsoft-svindlere selv. Det er noe med den følelsen av å snakke med noen du veit prøver å lære deg, når du veit du ikke kommer til å bli lurt.

Men Jim Browning tar det så mange steg videre at det er helt fantastisk - spesielt når han plutselig begynner å snakke til svindleren med deres ekte navn, forteller dem hvem som sitter på høyre og venstre side av dem, og kan se reaksjonene deres direkte på video. For en helt!

🕺 Rave to the grave!

Mattis:

Jeg har hatt superdilla på denne låta hele uka. Om du ikke gidder høre på hele, før hvertfall fra 2:08 og utover. Rave rave rave!

🧬 Helsprøtt kunstig livmoranlegg

Mattis:

Forskeren Hashem Al-Ghaili mener å ha funnet svaret på Europas synkende fødselsrater. Svaret: Et kunstig livmoranlegg. Se den sprø konseptvideoen under.

Ukas understatement: Jeg synes ikke teknologi som tar oss i retning av den dystopiske klassikeren Gattaca er særlig smart.