Dobbelt så mange kvinner enn menn jobber frontend - og vi bør snakke om hvorfor

kode24-redaktøren undersøker lønnsgapet og statusproblemet til frontend-folket i ukas nyhetsbrev.

Som også årets publikum på kode24-dagen viste, er det langt flere menn enn kvinner som jobber som utviklere. Men blant kvinnene, er det langt flere som er frontendere og designere enn blant mennene. Spørsmålet er hvorfor, og hva det har å si. (Bonus - prøv å finne Elise, Jørgen og Ole Petter på dette bildet!) 📸: Shawn Arvind
Som også årets publikum på kode24-dagen viste, er det langt flere menn enn kvinner som jobber som utviklere. Men blant kvinnene, er det langt flere som er frontendere og designere enn blant mennene. Spørsmålet er hvorfor, og hva det har å si. (Bonus - prøv å finne Elise, Jørgen og Ole Petter på dette bildet!) 📸: Shawn Arvind Vis mer

Denne uka kunne kode24 fortelle hvor stor lønnsforskjell det er mellom ulike typer utviklere. Og kanskje aller mest interessant: Den store forskjellen mellom frontend- og UX-folk kontra backend-utviklere.

129.000 kroner i året skiller snittet mellom backend og frontend. UX-erne tjener enda mindre.

- Backend-utviklere og arkitektene er regna som de "seriøse" ingeniørene, som driver med veldig avanserte greier resten av organisasjonen ikke forstår, og anser som magi, skriver Jørgen i en kommentar denne uka. 🤷

- Frontend-utviklere derimot, de driver med useriøse tulleting alle forstår seg på, og har gjerne daffe utdannelser. Mye tegning, form og farge-folk, som bare flikker litt på JavaScript og noe CSS-greier.

Utvikleren Elise Kristiansen er enig, og skriver at det er en "gjennomgående kjip holdning mot folk som "bare" er frontend-utviklere".

- Det er fair å sette spørsmålstegn ved om dette fagfeltet, som det er fler kvinnelige enn mannlige søkere til, er utsatt for verdsettings-diskriminering eller ikke. Anser vi det som enklere og mindre kritisk fordi en stor andel kvinner er gode i det? Eller er det bare fordi det er “form og farge” og vi tror det er så lett? skriver hun videre. 🤷

For å sjekke om kjønn kan være relevant i denne debatten, dykka jeg ned i lønnsundersøkelsen vår for å finne ut hvor mange kvinner kontra menn som jobber med nettopp frontend eller UX og design:

  • Blant mennene: 14 prosent
  • Blant kvinnene: 34 prosent

Det er altså over dobbelt så vanlig for kvinner enn menn å jobbe med det mennesker får se og ta og føle på, ifølge våre tall. Og jeg tror ikke lønnsforskjellen handler om kjønnsforskjellen i seg selv, men som Elise skriver kan det være et verdispørsmål - hvor kjønn også spiller inn.

Har vi samme utfordring i utviklerbransjen som i resten av arbeidslivet; at det mer mellommenneskelige verdsettes lavere enn det rent tekniske? Som på et sykehus, hvor sykepleiere bare kan drømme om statusen til en lege?

«Som på et sykehus, hvor sykepleiere bare kan drømme om statusen til en lege?»

Har vi samme utfordring i utviklerbransjen som i resten av arbeidslivet; at kvinner i større grad havner i disse yrkene? Og blir flere kvinner enn menn frontendere bare fordi de faktisk vil, eller blir enkelte knuffet i den retningen av forventninger? Som denne artikkelen sikkert også bidrar til, som del av en ond spiral?

- Man merker jo litt skjevfordelingen i fagfeltet gjennom holdninger eller fordommer om at programmering er noe gutter driver med og er flinkest til. Man skal slippe å bli bedt om å “se litt på farger” til nettsida selv om man er eneste jente på gruppa, sa studenten Regine Ruud på NTNU til kode24 for et par år sida.

Det er åpenbart at både Jørgen og Elise er inne på noe - noe viktig. Og jeg håper vi kan snakke enda mer om det framover. Men først kjører vi nyhetsbrev. 💥

Ukas beste saker på kode24:

💰 Frontend, fullstack, backend - disse utviklere tjener best i 2023
442.000 kroner i året skiller snittlønna i toppen fra snittlønna i bånn.

😢 Tror status­problem gjør frontend til lønns­taper: «Useriøse tulleting»
- Jeg føler lønnsgapet samsvarer godt med holdningene i bransjen, skriver kode24-Jørgen.

🙋 - Det ér en kjip holdning mot folk som «bare» er frontend-utviklere
- Jeg gleder meg til den dagen vi kan gi anerkjennelse til alle deler av utviklingen, skriver Elise Kristiansen.

🎓 Vi trenger flere utviklere, men får færre studieplasser: - Håpløst, nesten komisk
- Regjeringen bør snu seg rundt, og sikre flere studieplasser allerede denne våren, mener Tekna Student.

🛸 Utviklere på norsk UFO-jakt: - Det er et stigma rundt dette
Sensorer, kameraer, kunstig intelligens og engasjerte utviklere skal undersøke mystiske lysfenomener i Hessdalen.

🤣 Høyre-topp fikser Dagbladet-titler med ChatGPT: - Helt genialt
– Dette var faktisk helt genialt, mener Sveinung Rotevatn om Lars Øy sitt hobbyprosjekt.

🤗 - Dårlig mental helse ødelegger mye for utviklere, mener Mohammed
Jobben din hjelper deg sikkert med det fysiske, men hva med det mentale? Her er Mohammed Omar sine beste råd for en god, mental helse.

🔥 Bluesky tar av på utvikler-Twitter denne uka - men hva er det?
Utviklere banker på døren til den desentraliserte tjenesten som fortsatt krever invitasjon.

😅 Simon trodde han hadde god tid: - Men måtte jobbe 20 timer i strekk for å bli ferdig
- Som mange utviklere kjenner til, kommer det alltid opp ting som tar tid, sier Ukas koder Simon Bjørnøy.

🎉 Dag Erik mener alle bør lære seg Svelte: – Det er gøy å skrive!
Vi har stilt alle de dumme spørsmålene om Svelte og SvelteKit, så du slipper.

God helg

Hver gang jeg skriver om kjønn, blir jeg stressa for at noen skal bli sure på meg.

Jeg måtte jobbe hardt for å ikke skrive dette nyhetsbrevet dobbelt så langt, for å få med alle forbeholdene mine. Jeg sier for eksempel ikke at frontendere og sykepleiere ikke har tekniske yrker, de også, bare at de har mer med det mellommenneskelige å gjøre, som om noe bare gjør fagene enda mer kompliserte. Heller ikke at det er noe galt i å være frontender for hverken kvinner eller menn - ånei, nå er jeg i gang med forbeholdene mine, jeg må stoppe.

Det er lettere å skrive om lønnsforskjeller mellom fag enn mellom kjønn. Lettere å skrive om fag enn kjønn, generelt. Men så er det også de vanskelige tingene det er viktigst å skrive om. 🤔

Synes du jeg har skrevet noe dumt, er det bare å rope ut, så skal jeg lytte så godt jeg kan. God helg - til både de som svarte "mann", "kvinne" og "annet" i undersøkelsen vår!

💕
Ole Petter,

kode24.no