Bluesky tar av på utvikler-Twitter denne uka - men hva er det?

Utviklere banker på døren til den desentraliserte tjenesten som fortsatt krever invitasjon.

Bluesky tar av blant utviklere på Twitter. Jørgen i kode24 har ikke sluppet inn ennå, siden appen krever invitasjon. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Bluesky tar av blant utviklere på Twitter. Jørgen i kode24 har ikke sluppet inn ennå, siden appen krever invitasjon. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

"Jeg har Bluesky-invitasjoner! Svar med din favorittsang, så skal jeg velge ut folk som jeg gir koder til denne uka", skrev sjefsingeniør hos Google Chrome, Addy Osmani, på Twitter nylig.

Ikke lenge etter ramlet det inn nær hundre svar fra folk som klør etter å få tilgang til tjenesten.

Norske utviklere som Patricia Aas melder også på Twitter at hun har meldt seg på tjenesten, og kodelegende Scott Hanselman skriver at Bluesky ser ut til å ha fått en sterk start.

Men hva er egentlig Bluesky? Og hvorfor er det så populært om dagen?

Skapt av Twitter-gründer

Aller først, grunnen til at dette tar av på Twitter om dagen, er fordi Bluesky nylig slapp en Android-app. iOS-appen har vært tilgjengelig siden februar.

På begge appene er det venteliste for å komme inn, med mindre du har en kode.

Hva Bluesky er derimot, og historien bak, er litt mer kronglete.

Kort forklart er Bluesky et desentralisert Twitter-alternativ, omtrent som Mastodon, men appen er bare et utstillingsvindu - det er protokollen bak som er fokuset.

Selskapet Bluesky, som spant ut av Elon Musk sitt Twitter - den gang Jack Dorsey sitt Twitter - i 2021, har nemlig som hovedmål å bygge en ny desentralisert protokoll for sosiale nettverk. Protokollen har nå navnet AT Protocol, regnes som open source, og er lisensiert under MIT-lisensen.

Appen Bluesky Social blir brukt som demonstrasjon av protokollen og nettverket.

Hylles av The Verge

Journalist Jay Peters i The Verge er en av flere som har hengt seg på hyllesten av Bluesky. I et innlegg skriver han at han anbefaler andre å sette seg på ventelisten.

- Det er min favoritt Twitter-klone hittil, skriver Peters, og peker samtidig på at det foreløpig er et lite nettsamfunn der inne på bare 25.000 mennesker.

- Det er et fint avbrekk fra Twitter, legger han til.

Det er riktignok enkelte funksjoner Peters mener mangler for at man skal kunne bruke Bluesky som Twitter, som at private beskjeder ikke fungerer ennå.

Får kritikk

Når det er sagt er det ikke alle som er like positive til Bluesky. Selskapet er nemlig eid av Twitter og Elon Musk, selv om Jack Dorsey skal sitte i styret fortsatt, i følge nettavisen TechCrunch.

Dessuten er det flere desentraliserte protokoller der ute for sosiale medier, og spesielt én, Activitypub, som brukes av Mastodon, blir anbefalt som standarden av W3C.

Activitypub-standarden er også på vei inn i andre selskaper som Flipboard, Medium, Tumblr og Flickr, skriver TechCrunch.

Ikke det beste utgangspunktet for en konkurrende protokoll som Bluesky sin, med andre ord.

I tillegg har kritikere påpekt at den uklare fremtiden til Twitter vil påvirke Bluesky, spesielt når Elon Musk kutter kostnader så brutalt i moderselskapet.