- Skal slippe å bli bedt om å “se litt på farger” når man er eneste jente på gruppa

Studenten Regine Ruud på NTNU håper vi snart kan bli ferdig med å tro at koding er en guttegreie.

Regine Ruud er halvveis på en master i Datateknologi ved NTNU i Trondheim. 📸: Privat
Regine Ruud er halvveis på en master i Datateknologi ved NTNU i Trondheim. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor valgte du studiet ditt? 🤞

Jeg liker realfag godt, og var med på jentedagen og Ocean Space Race her oppe for endel år tilbake, så har alltid vært innstilt på å gå et av sivilingeniørstudiene ved Gløshaugen i Trondheim.

Jeg har ikke hatt noen sterk formening om hvilken fagretning, så da jeg startet her i 2017 søkte jeg meg inn på kjemi, da det var mest nærliggende etter fagene på videregående.

Etter å ha blitt introdusert for programmering gjennom “IT grunnkurs”, bestemte jeg meg for å bytte til datateknologi etter første semester. Jeg hadde aldri vært borti IT før jeg begynte å studere her, så er veldig fornøyd med at jeg oppdaget at det var noe jeg likte, slik at jeg endte opp på datatek.

Hva lærer du om akkurat nå? 📚

Av datafag har vi nettopp hatt grunnleggende database- og søketeori, noen prosjekter med programmering og arbeidsmetodikk og intro til AI.

Dette semesteret skal vi ha om blant annet operativsystemer og programvarearkitektur.

Vi lærer veldig mye generell teori, og ikke så veldig mye spesifikke teknologier til anvendelse, foreløpig. Heldigvis har vi endel faglige kurs med bedrifter i regi av linjeforeningen, som supplerer fagene litt på det området, og der lærer vi om aktuelle teknologier og verktøy til praktisk bruk.

Har selv brukt Python og Javascript i de fleste fagene, men opplever det foreløpig som ganske fritt med valg av språk og teknologi, så lenge man lærer teorien bak.

"Hovedbygget på skolen (det som ligner på Galtvort)" skriver Regine Ruud om bildet av Gløshaugen på NTNU i Trondheim. 📸: Privat
"Hovedbygget på skolen (det som ligner på Galtvort)" skriver Regine Ruud om bildet av Gløshaugen på NTNU i Trondheim. 📸: Privat Vis mer

Er det noe du synes du lærer for mye eller for lite om på studiet? 💡

Det går fortsatt for det meste i introfag til de ulike spesialiseringene, i tillegg til “fellesfagene” alle må ha, som for eksempel matte.

Nå som vi har valgt retning blir det litt mer spissede fag, men det gjenstår fortsatt blant annet fysikk dette semesteret.

Jeg ser veldig frem til å bli ferdig med matte, fysikk og så videre, og heller ha valgfag hvor man velger litt etter hva man er interessert i. Kunne gjerne tenke meg noen sikkerhetsfag selv om jeg går data, og gjerne fag som er anvendelige og relaterbare til arbeidslivet.

Hvordan står det til med mangfoldet på studiet ditt, synes du? 🌍

På mitt studie er det et overtall av gutter, men vi er en såpass bra mengde med jenter at jeg ikke merker så mye til skjevfordelingen i det daglige. Fordelingen vises jo litt gjennom at man for eksempel ofte blir alene som jente på gruppa når vi har prosjektfag og så videre, men så lenge kjønnet ikke setter rammer for gruppearbeidet eller studiehverdagen generelt, så går det jo fint.

Jeg syns vi lever godt med den fordelingen vi har på studiet, men man merker jo litt skjevfordelingen i fagfeltet gjennom holdninger eller fordommer om at programmering er noe gutter driver med og er flinkest til.

«Man skal slippe å bli bedt om å “se litt på farger” til nettsiden, selv om man er eneste jente på gruppa.»

Man skal slippe å bli bedt om å “se litt på farger” til nettsiden selv om man er eneste jente på gruppa, eller å få høre at “de trengte sikkert en jente” hvis man får et jobbtilbud.

Ellers er jeg veldig positivt overrasket over mangfoldet av folk, og mine egne fordommer om at man må ha programmert eller ha en unik evne innen data for å gå her har blitt motbevist. Jeg synes det er viktig å vise til de som skal velge studie at man ikke trenger å være en viss type person, eller ha visse type interesser, for å velge IT-studier. Og å vise jenter at det absolutt ikke er en guttegreie.

Det er viktig med forbilder man kan relatere seg til som driver med det samme, og jeg syns det er kult med de som legger en innsats i å vise den yngre generasjonen den type alternativer og introdusere dem for interesser innen tech. Barn må se at det er kult å være interessert i programmering, for eksempel, og de må se at det er ikke bare er morsomt å drive med, men også et veldig lurt valg i arbeidssammenheng - for dem selv og samfunnet.

"Meg og en venninne (Andrine, som nominerte meg) som integreres i Trondheim 😂" skriver Regine Ruud. 📸: Privat
"Meg og en venninne (Andrine, som nominerte meg) som integreres i Trondheim 😂" skriver Regine Ruud. 📸: Privat Vis mer

Har du studert eller jobba med noe annet tidligere, og skal du studere noe mer etter studiet? 🛫

Foruten et semester kjemi har jeg ikke studert noe annet tidligere, og foreløpig er planen å holde meg til denne graden, for så å begynne i jobb. Hadde jo vært kult med en doktorgrad og bli skikkelig god på noe, men det er ikke aktuelt med det første for min del.

Programmerer du noe, jobber eller gjør noe frivillig arbeid utenfor studiet? ☕

Jeg jobber deltid på instituttet noen timer i uken, og prøver jo å prioritere litt programmering på siden i tillegg! Mye av tiden bruker jeg på verv i linjeforeningen, så er vel der fritiden blir av nå om dagen.

"Linjeforeningen som feirer 17.mai på campus Gløshaugen" skriver Regine Ruud, om bildet av Abakus. 📸: Privat
"Linjeforeningen som feirer 17.mai på campus Gløshaugen" skriver Regine Ruud, om bildet av Abakus. 📸: Privat Vis mer

Hvordan tror du det blir å jobbe som utvikler i Norge? 🔮

Tror det blir veldig spennende å begynne i jobb, og sikkert en annerledes hverdag enn å studere.

Vi har hatt noen fag med fokus på arbeidsmetodikk, og jeg trives med rutinene i et team som vi har lært. Synes det er kult at man får mulighet til å prøve seg på litt ulike prosjekter som konsulent de første årene sine, så man kan finne ut hvilken sektor man trives, i for eksempel.

Av det jeg har sett, liker jeg det store fokuset på å lære og alltid utvikle seg, og tror noe av det kuleste blir å bli skikkelig god på noen ting man er interessert i. Man blir jo nesten litt starstruck av å møte utviklere som jobber med tjenester som man selv har vært borti eller til og med bruker daglig.

«Man blir jo nesten litt starstruck av å møte utviklere som jobber med tjenester som man selv har vært borti, eller til og med bruker daglig.»

Jeg kunne tenke meg å jobbe med samfunnsnyttige løsninger, og å bruke kompetansen min til noe positivt på den måten.

Hva har du mest lyst til å jobbe med når du er ferdig? 🎯

Jeg ønsker å jobbe med systemutvikling, men mer spesifikt enn det har jeg ikke landet enda. Har foreløpig et åpent sinn, og ser for meg at valget vil snevres inn etterhvert som jeg lærer spesifikke teknologier og jobber på prosjekter gjennom fag og sommerjobber.

Jeg ser på det som en stor fordel at linjeforeningen vår har mye kontakt med arbeidslivet, så vi får muligheten til å både høre om og oppleve ulike ting man kan jobbe med.

Hva blir viktig for deg når du faktisk skal velge deg en arbeidsgiver? 🏁

I likhet med valg av teknologi har jeg en innstilling om å ikke utelukke noe før jeg har prøvd meg litt og blitt kjent med de ulike mulighetene.

Jeg vet at jeg ønsker å jobbe som konsulent, og har en formening om typer arbeidskultur jeg liker, men synes det er veldig mange spennende og aktuelle bedrifter.

Det er viktig for meg å jobbe et sted man føler tilhørighet til selskapet man jobber i, selv om man sitter hos kunder mye av tiden, og at det er stor mulighet for å lære mer om ting man interesserer seg i.