- Det er selve kodingen som er meningsfull

Mattis tar på seg hobbyfilosof-hatten og skriver litt om lykke, mening og koding i Ukas nyhetsbrev.

Hei alle sammen! ☀️

Krig, pandemi, klima- og sultkrise, hacking og nå inflasjon på alle kanter. Slik nyhetsbildet er om dagen er det lett å la seg vippe av pinnen og føle seg maktesløs. Enten du sitter på jobb og nærmer deg slutten på sprinten, ferier hjemme, er på hytta eller i utlandet. Fristelsen til å gå inn i den fredfulle bobla, kutte ut nyhetene, unngå bøker og filmer som handler om de mørkere delene av tilværelsen, kan fort bli stor.

Jeg var en av de mange fra millenniums-generasjonen som kjøpte meg en Nintendo Switch i starten av koronanedstengingen: Forsvant inn i Breath of the Wild og Mariokart og forsøkte å jakte noen av de fredfulle vibbene, som jeg forbinder med barndommen på 1990-tallet. Når du bor i Norge og har middelklassebakgrunn, er det nemlig ikke vanskelig å melde seg ut av verden. Og jeg kunne sikkert ha fortsatt med å stenge meg inne i denne bobla, som stadig lokker.

Samtidig står dette i konflikt med ønsket mitt om å engasjere meg mot ulikhetene som på kloden. Som en medborger i et demokrati føler jeg også på en plikt til å holde seg oppdatert om det som skjer rundt meg. Blant annet for å ta informerte valg ved neste Stortingsvalg, og holde folkevalgte og folk med makt under oppsyn.

«Det er mye kjipt som skjer i verden, men det finnes jo jaggu meg mye meningsfullt i den også»

Når verden knaker i sammenføyningene og bobla lokker, gir det mening for meg å stille klokken noen og 2000 år tilbake til antikken. En viss greker som heter Aristoteles, skilte mellom følelsen av lykke og det å leve et meningsfylt liv. Forskjellen ligger i at følelsen av lykke er tett forbundet til å oppnå et mål. Du blir for eksempel lykkelig av å oppdage et nytt bibliotek som plutselig løser problemet du hadde i koden din. Ulempen med lykke er at den ikke er stabil og forsvinner, ofte like fort som du fikk den. Og så må du jakte etter ett nytt lykkemål, så neste.

Et meningsfylt liv kan derimot best beskrives som en While loop som alltid er TRUE. Der et nytt kult tema i VSCode kan gi deg lykkefølelsen, er det selve kodingen i seg selv som vil oppleves som meningsfull. Altså selve prosessen "å kode". Eller det kan være å hjelpe andre og å være med familien. Dersom en klarer å finne kildene til mening i hverdagen, kan det skape et slags ankerfeste som holder deg i balanse - både på jobb og hjemme. Dette kan gi deg kreftene til å være med å gjøre noe godt. 💪

Det er mye kjipt som skjer i verden, men det finnes jo jaggu meg mye meningsfullt i den også. Slik tenker hvert fall jeg.

Kjør nyhetsbrev!

Ukas beste saker på kode24:

🔒 - Vi ønsker å bidra til å øke bevisstheten om TLS-sårbarheter

- Et etisk kompass er viktigere enn tekniske ferdigheter, sier Joona Hoikkala. Han var med på å finne en nulldagssårbarhet, som ble publisert tirsdag.

👾 - Pulsen øker og det er litt hektisk selv for de med erfaring

Erfarne ansatte har vært ett av Schibsteds beste DDoS-forsvarsverk den siste tiden, forteller sikkerhetssjef.

☠️ - Det virker som at Killnet først og fremst går mot sårbare mål som ikke har gjemt seg bak DDoS-beskyttelse

- Slike angrep er ofte synlig ett sted, så kommer det noe annet inn bakdøren, sier sikkerhetssjef i Visma om de siste ukenes DDoS-angrep.

☀️ - Det jeg liker best med å være utvikler er at jeg kan være med på å lage noe som brukes av andre

- Terskelen er lav for å ta opp og diskutere ting med de andre, sier Simen Førrisdal, sommervikar hos Polaris Media.

✍️ - Remix blir ofte nevnt på denne bloggen, og det med god grunn!

Bun, Remix Stacks og hvorfor alle nettlesere har åtte piksler innebygd kroppsgap.

🍪 - Aplia valgte Matomo av hensyn til mulighetene det gir når det kommer til personvern og GDPR

Christian Hjelllestad loser deg gjennom Cookies-regelverket og gir deg et alternativ til Google Analytics.

🔥 Brang (29) mener at staten burde sponse utviklere med COBOL-kurs: - Slik kan vi opprettholde de gamle kritiske systemene

- Jeg har alltid en “undo eller backup” plan for når ting går til helvete.

🎉 Patrick, Akhila og Ruben går til Basefarm: - Fremover blir det scripting med HashiCorp Terraform for AWS

Patrick Mishima, Akhila Kamal og Ruben Hallanger er nye utviklere hos Basefarm.

💡 - Intenst samarbeid kan gå ut over ansattes trivsel

- Det er viktig å være oppmerksom på hvordan intenst samarbeid kan påvirke balansen mellom arbeid og fritid, ifølge HR-topper i Microsoft.

📺 (Forrige) Ukas beste: - Er produkteieren din en Sith Lord?

Nytt node.js-alternativ, jakten på skjulte penger og kvantesikker kryptering i ukas Lørdagsgodt.

God helg

Nå skal jeg ta en pause fra jobbinga, og gjøre noe som jeg tror blir ganske gøy (og meningsfullt): Nemlig den splitter nye Raspberry Pi-en jeg fikk i postkassa.

Ha en fortsatt god sommer! 🤗