- Den største endringen i bransjen på fem år

Jørgen reflekterer rundt endringene i jobbmarkedet i utviklingsbransjen i ukas kode24-timen.

Jørgen reflekterer rundt endringene i jobbmarkedet i utviklingsbransjen i ukas kode24-timen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Jørgen reflekterer rundt endringene i jobbmarkedet i utviklingsbransjen i ukas kode24-timen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi må snakke om hva som skjer i utviklingsbransjen om dagen.

Jeg føler nemlig at vi står i den største endringen siden vi startet kode24 for fem år siden, og da snakker jeg om endringene i jobbmarkedet.

Nedgangstider

Som vi skrev i en artikkel for ikke lenge siden: utviklere får sparken og budsjetter kuttes i norsk utviklerbransje om dagen.

- Det er litt større pessimisme og bekymring rundt ordreinngang og hvordan næringslivet reagerer på markedsutviklingene, sier Jo Eikeland Roald, leder for teknologipolitikk i Abelia, til kode24.

Denne uttalelsen høres kanskje litt vag ut, men jeg kan omtrent ikke huske at vi har snakket om noen form for nedgang i bransjen vår siden 2018.

I juni snakket vi med sjefen i Capra Consulting som sa at vi er i en ny situasjon i bransjen, hvor det merkes en brå reduksjon i aktivitetsnivå.

Det snakkes om renteøkninger, prisvekst og lavere kjøpekraft.

Budskapet fra flere selskap er at det skal kuttes ned på konsulenter, og ansettes mer internt. Det spiller kanskje ikke så mye rolle om du er nyutdanna, men for en ansatt i et konsulentselskap merkes det.

I Capra har de blant annet kuttet goder internt.

«For noen år siden hadde jeg trodde dette var en fleipehistorie.»

Fikk sparken før ansettelse

Og så var det saken om kvinnen som ble ansatt hos Forte Digital etter en sommerjobb i fjor, med avtale om å starte etter sommeren i år. Hun fikk en e-post fra HR om at hun hadde blitt sagt opp på grunn av markedet.

For noen år siden hadde jeg trodde dette var en fleipehistorie.

Færre ledige stillinger

Vi ser det på kode24 også. vi er nede i 11 ledige stillinger nå. Som er dårlig nyheter for kode24, siden vi lever av stillingsannonser, men det sier også noe om markedet generelt.

Da vi startet kode24 så vi til finn.no, som hadde over tusen ledige stillinger ute for utviklere, sommeren 2018.

Nå er det rundt 360. Over 60 prosent nedgang.

Kan bli en kjip høst

Hva tror jeg det betyr for høsten i utviklingsbransjen?

På kort sikt, ikke så veldig mye. Fordelen for arbeidsgivere er kanskje at folk blir i selskaper litt lenger nå. Dem som vurderte å bytte arbeidsplass til høsten tenker seg nok om en gang til.

Også blir det nok kuttet i en del goder.

Varer det lenge kan vi kanskje se at mindre konsulentselskap går dukken, og at folk kommer til å trekke mot fagforeningene. Lønnsveksten stopper opp.

Dette er første året jeg sitter på jobb i kode24 i sommerferien og ikke tenker at høsten blir enda bedre enn våren. Og vi har vært gjennom en hel pandemi.

Men det betyr også at du som er i bransjen må nyte godene mens de fortsatt er der, for nå er det vanskelig å spå hva fremtiden bringer. hvert fall de neste årene.

Og så skal du vite at for redaksjonen i kode24, så er det i vanskelige tider at det å ha en avis som representerer deg som utvikler er ekstra viktig. Det er vår jobb å få frem sakene som gjør bransjen bedre å jobbe i for alle. Tenk litt på verdien i det.

Lytterkontakt og kodevitser

kode24s visjon og/eller kjerneverdi, er å være i kontakt med lytterne. Derfor håper vi du:

  • Sender oss kodevitser til Kodevits-spalta vår, for eksempel på hei@kode24.no eller Instagram.
  • Sender oss spørsmål, tilbakemeldinger eller hva søren du vil til Lytterkontakt-spalta vår, for eksempel på hei@kode24.no eller Instagram.
  • Poster og koser deg på kode24-klubben, så vi har artige ting å preike om i Klubbrapport-spalta vår.

Snakkast på lufta!