2.341 norske utviklere: Ikke redde for å miste jobben

Utviklerne er usikre på økonomien, men føler seg sikre i jobben.

Bare syv prosent av norske utviklere er redde for å miste jobben i år. Her hvordan utviklerne kunne boltre seg blant arbeidsgivere under årets NDC Oslo-konferanse i Oslo Spektrum i mai. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Bare syv prosent av norske utviklere er redde for å miste jobben i år. Her hvordan utviklerne kunne boltre seg blant arbeidsgivere under årets NDC Oslo-konferanse i Oslo Spektrum i mai. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Den siste tida har vi sett nærmere på bransjens tilstand:

Vi har fortalt om utviklere som har mista jobben, konsulentselskaper som må kutte budsjettene og forståsegpåere som melder om at ja - vi har trangere tider, også i utviklerbransjen.

Men hvor bekymra er de norske utviklerne selv for året vi er inne i, egentlig?

Ikke redde for å miste jobben

I kode24 sin siste lønn- og trivselsundersøkelse stilte vi flere spørsmål rundt utviklernes framtidsutsikter. Vi spurte blant annet om hvor enige de 2.341 respondentene var i flere påstander:

💬 "Jeg bekymrer meg for hvordan de økonomiske tidene vi lever i vil påvirke bransjen vår generelt"

 • 👍 42 prosent er enig
 • 👎 42 prosent er uenig - altså nøyaktig like mange
 • 🤷 24 prosent vet ikke hva de skal tro

💬 "Jeg tror det vil være like stor etterspørsel etter nye utviklere i 2023 som før"

 • 👍 65 prosent er enig
 • 👎 12 prosent er uenig
 • 🤷 23 prosent ikke vet hva de skal tro

💬 "Jeg er redd for å miste jobben i år (f.eks. pga. økonomisk situasjon)"

 • 👍 7 prosent er enige
 • 👎 81 prosent er uenige
 • 🤷 12 prosent vet ikke hva de skal tro

Norske utviklere virker med andre ord usikre på den økonomiske situasjonen, men tror ikke det kommer til å gå direkte utover dem.

Mer bekymra for AI

kode24 ba også om innspill til nøyaktig hva utviklere mener er våre største utfordringer i år. Vi fikk 412 svar.

 • Ordet "AI" nevnes 62 ganger - ofte det å finne ut hvordan man skal forholde seg til de nye verktøyene, ikke nødvendigvis at den tar jobbene våre.
 • "Økonomi" nevnes 27 ganger.
 • "Nedbemanning" nevnes 2 ganger, 2 svar nevner "miste jobben", svært få nevner andre begreper som kan tyde på det samme.

Igjen: Det virker som at norske utviklere er usikre på mye, blant annet økonomien og hvilken rolle AI skal spille framover, men relativt sikre på at arbeidsmarkedet deres holder seg sunt.

«Jeg tror også at mange nye utviklere kommer til å godta lavere lønn.»

"Godtar lavere lønn"

- Uro i verdensøkonomien vil påvirke den norske økonomien, og dermed føre til et potensielt tøffere arbeidsmarked, skriver én av utviklerne som svarer på hva hen tror årets største utfordring blir.

- At konsulenter blir sittende på benken på grunn av mangel på prosjekter, grunnet økonomisk situasjon, skriver en annen.

- En global resesjon, og manglende vilje til å satse på nyskapning frem til økonomien har stabilisert seg, skriver en tredje.

- Jeg tror også at mange nye utviklere kommer til å godta lavere lønn enn de er verdt på grunn av den økonomiske situasjonen vi er i, skriver en fjerde, mens femtemann kommer med en enda dystrere spådom:

- Økonomiske utfordringer. Flere selskaper vil måtte si opp arbeidere om ikke inflasjonsproblemet forbedrer seg. Og det vil det kun gjøre når folk begynner å miste jobber.