Utvikler-studenter fortsatt etterspurt: - Eventyrlig bra

"Stor etterspørsel" og "eventyrlig bra arbeidsmarked" sier norske utdanningssteder.

Ifølge Thomas Nordli ved USN er det stor etterspørsel etter arbeidskraft og dataingeniørstudentene som har gjennomført med gode eller greie karakterer, får seg lett jobb. Bildet er fra USNs Campus i Vestfold, som også huser en av dataingeniørlinjene. 📸:
Nils Kalve
Ifølge Thomas Nordli ved USN er det stor etterspørsel etter arbeidskraft og dataingeniørstudentene som har gjennomført med gode eller greie karakterer, får seg lett jobb. Bildet er fra USNs Campus i Vestfold, som også huser en av dataingeniørlinjene. 📸: Nils Kalve Vis mer

I en rekke saker har kode24 satt søkelyset på de endrede forutsetningene i utviklerbransjen.

Nylig skrev vi om hvordan Abelia mener å se "litt større pessimisme og bekymring rundt ordreinngang og hvordan næringslivet reagerer på markedsutviklingene". Og vi har fortalt hvordan nyutdanna mister jobben.

Derimot merker ikke universitetene og høyskolene noe til nedgangstidene, og melder om fremdeles stor etterspørsel etter utviklerstudenter.

Fremdeles stor etterspørsel

Thomas Nordli, programansvarlig for dataingeniørstudiet ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), forteller at han nettopp har snakket med fem avgangsstudenter og programkoordinatorene for dataingeniørstudet.

- Inntrykket er at det er som i fjor: Stor etterspørsel etter arbeidskraft, og at de som har gjennomført med gode eller greie karakterer, lett får seg jobb. Av de nybakte jeg snakket med, så var det én som nettopp hadde vært på intervju, én som ikke hadde begynt å søke, og tre som allerede var i jobb, sier Nordli.

Han legger til at universitetet har lite kontakt med studentene etter at de "forlater redet", så han kan ikke svare på hvorvidt noen av hans studenter har opplevd å få sparken i år.

- Om det hadde skjedd hadde vi neppe hørt om det - med mindre det resulterte i store medieoppslag.

Thomas Nordli er programansvarlig for dataingeniørstudiet ved Universitetet i Sørøst-Norge. 📸: Privat
Thomas Nordli er programansvarlig for dataingeniørstudiet ved Universitetet i Sørøst-Norge. 📸: Privat Vis mer

Klarer ikke produsere nok

- Hva er den generelle vurderingen av arbeidsmarkedet slik det er i dag?

- Det generelle inntrykket jeg har, er at det er stor etterspørsel etter våre nyutdannede dataingeniører - mye mer enn vi klarer å produsere, sier Nordli.

Han spekulerer i om de dårlige tidene ikke rammer dem som spesielt ser etter dataingeniører.

- Og det kan bidra til å forklare den den ulike virkelighetsoppfatningen, sier Nordli.

Instituttleder og professor Laurence Marie Anna Habib ved OsloMet-storbyuniversitetet. 📸: Benjamin A. Ward/OsloMet
Instituttleder og professor Laurence Marie Anna Habib ved OsloMet-storbyuniversitetet. 📸: Benjamin A. Ward/OsloMet Vis mer

Har ikke merket noen forskjell

Laurence Habib, instituttleder for Institutt for informasjonsteknologi ved OsloMet, sier at de heller ikke har merket noen forskjeller fra tidligere år.

- Også i år hører vi om mange studenter som har fått tilbud om jobb før de har fullført bacheloroppgaven sin. Når det er sagt har jeg ingen offisiell statistikk for hvor mange dette gjelder, sier hun.

Habib mener at arbeidsmarkedet for teknologer med kunnskap om programmering og programutvikling fortsatt er god.

- Industrier som er veldig avhengige av IT trenger at deres medarbeidere både har IT-kompetanse og evne til å tilpasse kompetansen sin til endringer i markedet.

Tom Ryen er instituttleder for Institutt for data- og elektroteknologi ved Universitetet i Stavanger. 📸: UiS
Tom Ryen er instituttleder for Institutt for data- og elektroteknologi ved Universitetet i Stavanger. 📸: UiS Vis mer

Går "eventyrlig bra"

Også Tom Ryen, instituttleder for Institutt for data- og elektroteknologi ved Universitetet i Stavanger, oppfatter det som at arbeidsmarkedet for studentene fremdeles er "eventyrlig bra":

- Både på bachelor- og masternivå, men først og fremst på master. Dette gjelder både de som går ut på datateknologi, Data Science og Robotteknologi og signalbehandling, sier han til kode24.