Anum (31) er digital nomade: - Unngår å være alene på stranda etter solnedgang

- Trygghet og sikkerhet er en utfordring når man reiser, innrømmer Anum Qudsia.

Costa Rica viste seg til å være enda bedre enn forventet rikt mangfold av dyr og planter, regnskog, vakre strender, avslappet kultur og ikke minst dovendyrene som alltid “smilte”, forteller Anum Qudsia. 📸: Privat
Costa Rica viste seg til å være enda bedre enn forventet rikt mangfold av dyr og planter, regnskog, vakre strender, avslappet kultur og ikke minst dovendyrene som alltid “smilte”, forteller Anum Qudsia. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor bestemte du deg for å flytte til utlandet? 🛫

I Norge kan vintermånedene være tøffe med lite dagslys og kulde. Man er begrenset til å tilbringe mye tid innendørs.

Jeg ville være et sted hvor jeg kunne finne på flere uteaktiviteter uten å måtte ta på flere lag med mellom- og ytterplagg. Et sted hvor jeg kunne ta spasertur ved stranda, bade i sjøen, ta surfetimer, dykkekurs, besøke regnskog og møte nye mennesker.

Jeg får mye mer energi av å være i områder med tropisk vær og får mye mer ut av dagen.

Hvorfor valgte du akkurat det landet du dro til sist? 🌍

Det var min venninne, som jeg opprinnelig skulle reise sammen med, som skulle på et surfekurs på Costa Rica. Jeg hadde tenkt å hive meg på, og jobbe derfra mens hun var på kurset. Hun endte opp i stedet å reise til Sri Lanka, men ideen om Costa Rica hadde tatt av hos meg.

Costa Rica viste seg til å være enda bedre enn forventet, med rikt mangfold av dyr og planter, regnskog, vakre strender, avslappet kultur - og ikke minst dovendyrene som alltid “smilte”. 😊

Jeg er tilbake i Norge nå, og planlegger å reise til Mexico i oktober. Jeg har nok ikke bestemt meg for å alltid være der ute, men det er flott å komme seg ut til tropiske steder når vinteren nærmer seg.

«Brøleaper hylte så høyt at man våknet før soloppgangen.»

Hvem jobber du for? 💼

Jeg er selvstendig næringsdrivende og jobber for meg selv. Mitt selskap leverer konsulenttjenester innen IT, og akkurat nå har jeg tre prosjekter: Nova Spektrum, Den Norske Turistforening og iSnitt.

Hva er det du jobber med? 💪

Jeg jobber med å utvikle og forbedre tjenester som leveres på mobil og web med bruk av teknologier som React, Typescript, NextJS, Swift og React Native. Jeg jobber aller mest på frontend og mobil, men koder også backend for mindre applikasjoner.

Hvordan skiller arbeidshverdagen der seg fra i Norge?

I Norge jobber jeg for det meste innendørs på kontor og kafeer, men i Costa Rica har jeg jobbet deler av dagen fra terrasser og solsenger i skyggen.

Det er motiverende å jobbe med fine omgivelser rundt seg, hvor man får oppleve en flott solopp- og nedgang med måltider ved stranda mellom arbeidsøktene. Det er mange som føler at de ikke kan jobbe fra en feriedestinasjon, men jeg har alltid følt meg mer motivert til å jobbe når jeg er omringet av eksotiske omgivelser.

Arbeidsdagen min i Costa Rica startet 02:00 på mandager og 04:00 alle andre dager, for det var da teamet i Norge hadde standup. Det var ikke så stusselig som man skulle tro, for brøleaper hylte så høyt at man våknet før soloppgangen. Om det ikke var brøleaper, var det ara-papegøyer som uttrykket seg kraftfullt. Slik er det når man bor noen meter fra jungelen.

«Jeg unngikk å gå ut av oppholdsstedet i mørket, eller være alene på stranda før eller etter soloppgang.»

Søvn er viktig for meg, så jeg gikk til sengs tidlig dagen før eller tok en powernap i løpet av dagen. I tillegg fikk jeg selskap av andre digitale nomader fra Europa som også hadde omstilt rutinen og vi var alltid flere på kontoret midt på natta. Oppholdsstedet organiserte fritidsaktiviteter og jeg delte arbeidshverdagen i økter og tok aktiviteter mellom øktene.

Siden man deler kontor med andre digitale nomader er det svært positivt sosialt og lønnsomt for nettverksbygging. Man blir kjent med nye mennesker fra ulike bransjer fra ulike land og man er eksponert for andre næringsområder. Jeg traff individer som jobbet i data science, open source-utvikling, programmering, startup, krypto, litteratur, skribent, marketing, management, finans og så videre. Det var flott å bli kjent og åpne muligheter for et potensielt fremtidig samarbeid.

Hvordan er lønnen sammenlignet med i Norge? 💰

Det er ingen forskjell.

Hva savner du fra Norge? 😢

Venner og familie!

Hva er de største utfordringene ved å jobbe der du jobber? 🔥

Trygghet og sikkerhet er en utfordring når man reiser.

Costa Rica er et av de tryggeste landene i Sentral Amerika, men uansett hvor man reiser lønner det seg å ta noen forholdsregler. Jeg unngikk å gå ut av oppholdsstedet i mørket, eller være alene på stranda etter solnedgang eller før soloppgang.

Om man er uheldig og får et virus eller annen sykdom som gjør en syk over lengre tid; selv om du klarer å få den hjelpen du trenger, er det uansett litt kjipt å bli syk uten å ha sine nærmeste rundt seg.

Har du noen tips til andre som vil prøve seg ute i den store verden? 💡

Anbefaler det på det sterkeste!

Jeg ville startet med å finne et bosted som har kontorplass med sterk WIFI-forbindelse.

Det er også greit å ha et sted å bo i to-tre uker når man skal jobbe og reise samtidig, for stabilitet.