Espen flytta til USA: - Dobbelt så høy leie i San Fransisco som i Oslo

- Lønnsnivået her er veldig høyt for utviklere, forteller Espen Hovlandsdal i Sanity. Men så er utgiftene deretter.

Ni timers tidsforskjell mellom Oslo og California betyr at Espen Hovlandsdal starter dagen sin tidlig for å få mest mulig tid med teamet i Oslo. 📸: Privat
Ni timers tidsforskjell mellom Oslo og California betyr at Espen Hovlandsdal starter dagen sin tidlig for å få mest mulig tid med teamet i Oslo. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor bestemte du deg for å flytte til utlandet? 🛫

Jeg synes det er morsomt å kunne oppleve forskjellige steder og kulturer, og hadde reist en del fra før, men jeg føler aldri man blir skikkelig kjent med et sted før man bor der over litt tid. Når selskapet jeg jobber for, Sanity, skulle åpne kontor i San Francisco meldte jeg raskt min interesse for å flytte over. Både for å kunne bidra til å bygge opp en avdeling der, og for å oppleve hvordan det er å bo i et annet land over tid.

Hvorfor valgte du akkurat det landet du er i nå? 🌍

En del konferanseturer til California ga meg gode inntrykk av San Francisco og staten generelt, og kulturmessig er det ikke en avskrekkende stor avstand mellom Norge og USA - på godt og vondt. Jeg hadde aldri noen konkrete planer om å flytte til utlandet, men når jeg fikk muligheten gjennom jobb så hoppet jeg på muligheten, så valget av land var allerede tatt for meg, kan man si.

Hvem jobber du for? 💼

Sanity! Vi lager en plattform for strukturert innhold (mange tenker nok fremdeles på oss som CMS, men produktet er mye mer enn bare det). Jeg begynte der i 2016, og var med å bygge opp produktet fra starten av. I 2019 flyttet jeg til San Francisco.

Hva er det du jobber med? 💪

Jeg bygger det vi kaller for Sanity Studio, som er et open-source CMS (Content Management System) bygget på React. I rollen som "principal engineer" har jeg ansvar for mange av de tekniske valgene som blir tatt, sørger for at vi har en plattform som kan bygges på, og sørger for at nye ting som bygges passer inn i plattformen på best mulig måte.

Jeg får heldigvis også en god del tid til å bidra med kode! Akkurat nå jobber jeg med et større løft på kodebasen, som vil gi masse nye muligheter både for brukerne våre og oss som selskap - så det er superspennende.

Hvordan skiller arbeidshverdagen der seg fra i Norge?

Det er ganske likt som i Norge - men det er mulig det kommer av at selskapet startet i Norge og at vi har tatt med oss mye av den samme kulturen over. Ni timers tidsforskjell mellom Oslo og California betyr at jeg starter dagen min veldig tidlig, for å få mest mulig tid med teamet i Oslo.

Hvordan er lønnen sammenlignet med i Norge? 💰

Ting er veldig dyrt i San Francisco - spesielt å leie leilighet, som kommer på minst det dobbelte av i Oslo. Derfor er lønnen også justert etter dette, så jeg vil påstå jeg har en komfortabel lønn. Generelt sett er lønnsnivået i USA og California veldig høyt for utviklere, men ofte er mye av det betalt gjennom aksjer, opsjoner og bonus.

Hva savner du fra Norge? 😢

Kjæresten, hunden, venner, melkesjokolade, grovt brød. Pandemien har gjort det litt vrient å få seg nye venner her borte, men ting ser heldigvis ut til å være på riktig vei nå.

Hva er de største utfordringene ved å jobbe der du jobber? 🔥

Tidssoner! Jeg står opp før klokken er 6, og da jeg er ferdig med arbeidsdagen er klokken 23 hjemme i Norge. Det gjør det vrient å kommunisere med kjæreste, familie og venner - så jeg må sette av tid i midten av arbeidsdagen for å få mulighet til å snakke med dem.

I tillegg er det begrenset med overlapp mellom arbeidsdagen i Norge og California, selv når man begynner klokken 6 - så det blir en bolk med viktige møter helt fra starten av dagen. Heldigvis betyr det at det blir mange timer med uavbrutt arbeid når de er ferdige.

Har du noen tips til andre som vil prøve seg ute i den store verden? 💡

Gjør det! Man blir ikke yngre, og opplevelsene og erfaringen det bringer er verdt masse. I disse dager er det mange selskaper som lar deg jobbe remote, så man trenger ikke nødvendigvis å finne seg en arbeidsgiver i landet man har lyst til å bo i, heller (selv om det å ha et team rundt seg og et kontor å gå til ofte gjør opplevelsen enda bedre). Bare sørg for at du har arbeidstillatelse i landet du vil jobbe fra, selvfølgelig. 😉