Kristoffer klarer seg ikke uten Sanity

- Finner veien inn i stadig flere prosjekter, sier Ukas Koder Kristoffer Brabrand i Behalf.

Kristoffer Brabrand er utvikler i Behalf, og starta karrieren med piratkopiering, Frontpage Express og Dreamweaver. 📸: Privat
Kristoffer Brabrand er utvikler i Behalf, og starta karrieren med piratkopiering, Frontpage Express og Dreamweaver. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Da jeg gikk i tredje eller fjerdeklasse på barneskolen hadde jeg besøk av en kompis som viste meg hvordan man kunne «stjele musikk på internett». Det besto i å finne bgsound-taggen og laste ned fila som var lenket.

Omtrent samtidig fant jeg Frontpage Express på PC-en hjemme, og seilte derfra videre til Dreamweaver.

Det første jeg programmerte var det jeg tenkte skulle bli en slags sosial nettside for klassen min på barneskolen. Det fungerte – i alle fall litt – men ble ikke lansert noen gang, i likhet med en rekke andre hobbyprosjekter siden.

I 2005 ble jeg engasjert i utviklingen av en publiseringsplattform og sosialt nettverk for kristne ungdomsmiljø i Norge, kalt Smootown.

Vi utviklet på LAMP-stacken, med alle gleder og utfordringer som følger med det. På et tidspunkt var i Norges tredje største sosiale nettverk, bak Blink og Hamarungdom.

Derfra gikk jobben til å lage løsninger på skreddersøm i Bajas Webstudio, og senere i VG og Netlife Design.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Vi har akkurat lansert Foodsteps.no, en ny digital mattjeneste som vi har laget sammen med de utrolig flinke folka hos Kulinarisk Akademi.

Kort oppsummert er det matkurs og oppskrifter i videoformat. Vi har gjort identitet, all utvikling og design i tett samarbeid med kunden. Bygget i Node og TypeScript med Sanity som publiseringsløsning og Mux for video. GraphQL, React/React Native og Apollo.

De tjenestene vi kan bygge på toppen av nå var jo bare en fjern fremtidsvisjon for ti år siden, og jeg er såååå glad for å slippe alt arbeidet med å bygge alle de minste byggeklossene. 💘 2020 💘

- Vi har hatt hjemmekontor siden litt før Norge stengte ned for alvor, men har nå begynt å være litt på kontoret igjen, forteller Kristoffer Brabrand. 📸: Privat
- Vi har hatt hjemmekontor siden litt før Norge stengte ned for alvor, men har nå begynt å være litt på kontoret igjen, forteller Kristoffer Brabrand. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Nå om dagen er det jo få typiske arbeidsdager. Vi har hatt hjemmekontor siden litt før Norge stengte ned for alvor, men har nå begynt å være litt på kontoret igjen.

Jeg kommer vanligvis på jobb i halv ni-tiden. Da er det ganske rolig på kontoret, og jeg drikker kaffe i ro og mak. Det er ikke tid til det før jeg drar hjemmefra, så jeg nyter den koppen ekstra mye på jobb.

«Vi har nå begynt å være litt på kontoret igjen.»

Når jeg har våknet litt er det stort sett å sette i gang med dagens oppgaver, som jeg i stor grad styrer selv. Vi er fortsatt så små at alle må passe på seg selv og tiden sin – det passer meg godt.

Med flere på hjemmekontor er det litt større behov enn vanlig for å koordinere, så vi har et kort statusmøte hver morgen der alle sier hva de skal bruke dagen på og om de trenger hjelp med noe.

I tillegg har vi en stund nå hatt et ukentlig redaksjonsmøte der vi går igjennom et konkret prosjekt. Det kan være noe som er i gang, noe som skal i gang eller noe som er omtrent ferdig. Der gir alle sammen sine innspill i et fast opplegg, for å sikre at det som går ut døra holder den høye kvaliteten vi forventer av oss selv, og som kundene våre også forventer.

- Vi flyttet nettopp til nye lokaler i Øvre Slottsgate, og jeg gleder meg veldig til å bruke dem mer etter sommeren, forteller Kristoffer Brabrand. 📸: Privat
- Vi flyttet nettopp til nye lokaler i Øvre Slottsgate, og jeg gleder meg veldig til å bruke dem mer etter sommeren, forteller Kristoffer Brabrand. 📸: Privat Vis mer

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Jeg har lenge hatt lyst til å bygge hele datalaget i et prosjekt med event sourcing, men har ikke funnet rom for det i noe prosjekt ennå.

Jeg synes konseptet er fascinerende, og siden det på et overordnet nivå ligner mye på Redux, er inntrykket mitt at det har blitt lettere for mange å skjønne idéen med event sourcing også.

I 2020 har jeg lyst til å skrive et prosjekt i Clojurescript, men det blir nok et hobbyprosjekt hvis det skjer.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Sanity.io finner veien inn i stadig flere prosjekter både på og utenfor jobb, så det kunne jeg ikke klart meg uten.

Ellers elsker jeg GraphQL og React. Gatsby, Next.js og CRA har fikset oppsett av prosjekter, sånn at mindre av tiden går til konfigurering av Babel og Webpack.

Er også utrolig takknemlig for at det har blitt så mye bra på hostingsiden, med både Google og Amazon sine greier i tillegg til de enkle variantene som zeit/now og Heroku.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Jeg setter pris på å ha kolleger som bretter opp ermene og bidrar i ting som må gjøres, og har gjort det til en regel for meg selv å ikke nekte å gjøre noe.

Hvis det må gjøres, så må det gjøres, og da tar jeg min del av den kjedelige jobben så vel som den morsomme.

«Hvis det må gjøres, så må det gjøres, og da tar jeg min del av den kjedelige jobben så vel som den morsomme.»

Heldigvis jobber jeg et sted som er tydelige på at vi ikke vil gjøre bare innsikt, og heller ikke bare lage noen greier der noen andre forteller oss hva som skal lages. For det jeg synes er kjedelig, er å lage noe jeg vet kunne blitt bedre, men hvor for mange premisser lå fast før vi begynte.

Vi vil gjøre innsikt, designe og bygge helheten. Sammen med kunden. Da vil vi være med på alt sammen om vi først skal gjøre det.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Jeg synes utviklere generelt godt kan ta mer plass der de er.

Vi er heldigvis ikke lenger der at folk ser på utviklere som raringer som sitter og jobber på et mørkt kontor med 18 Red Bull på pulten og ikke vil snakke med noen, men det er likevel en vei å gå.

Veldig mange utviklere jeg kjenner har mye å komme med på både produktutvikling og strategi, men må tørre å delta.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Løpe i skogen, spille squash og være sammen med de to gutta vi har hjemme (7 og 3½ år).

Hobbyprosjekter har jeg hatt for lite tid til de siste åra, men når jeg kommer litt lengre ut av småbarnsbobla håper jeg på mer tid til sideprosjekter.