Løsningen på lukene i kodekalenderen

Var det noen du ikke fikk til? Her får du fasit! 💡

Kodekalenderen til kode24 inneholdt 24 ganske så ulike oppgaver, og ikke alle var like enkle. Her er løsningen på alle. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Kodekalenderen til kode24 inneholdt 24 ganske så ulike oppgaver, og ikke alle var like enkle. Her er løsningen på alle. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

kode24 hadde i år sin aller første julekalender – det meste vi gjør er egentlig for aller første gang.

Og det var oss en sann glede. Omlag 1.700 registrerte kontoer, ofte mange hundre som klarte luka på samme dag og massevis av Facebook-meldinger viste oss at ja – dette var det visst interesse for.

Men mange av lukene var vanskeligere enn vi så for oss. Som forklarer mange av de omtalte meldingene som tikket inn gjennom jula.

Du kan fortsatt prøve å løse alle lukene selv, men vil du bare sjekke et par du ikke fikk til, har du alle løsningene her.

Kartet som viste til restauranten Lilly May.
Kartet som viste til restauranten Lilly May. Vis mer

1. desember

  • Hint: «Uten Mattilsynet og drikke, duger helten ikke.» (pluss bilde)
  • Kode: lilly-may

Et bilde av et kart, med et hjerte på et spesifikt sted, viser til Porsgrunns stolthet: Kina-restauranten Lilly-May. Som har fått et par besøk av Mattilsynet gjennom årene.

2. desember

  • Hint: «Når jeg til Gran Canaria farer avsted, da tar jeg turen til mitt stamsted. La oss ta et par brune på denne avkrok, og legge ut bilder på mitt selskaps fjasbok.»
  • Kode: heia-norge

Toms Hosting hadde i år sin egen Facebook-side, som mange av dere fant. Og blant bildene fra Toms sydeferie, lå det flere fra den heller brune baren Heia Norge.

3. desember

  • Hint: «Mitt eget nettsted? Selvsagt! Toms Hostings domene er velvalgt. Legg spesielt merke til mitt billigste produkt, navnet kan du straks få brukt.»
  • Kode: henry
Tomshosting.no er ikke den peneste nettsida Jørgen har laga.
Tomshosting.no er ikke den peneste nettsida Jørgen har laga. Vis mer

Toms Hosting har også fått sitt eget nettsted; tomshosting.no. Den grelle sida viser blant annet produktene til Tom, hvorav det billigste heter Henry.

4. desember

  • Hint: «Av alle dyr i hele verden, er det ett som står høyest hos mange. Jeg fant både en og to i koden deres, når jeg fikk HTML-en rett i fanget.»
  • Kode: hest

Nesten siden starten har kode24 hatt et par hester liggende i HTML-en vår. Og de var det visst ikke så vanskelig å finne, viste det seg.

5. desember

  • Hint: «Jasså, Ole Petter, du har lasta opp kode, der de fleste kodere tømmer sitt hode. Men hva skjer med ditt brukernavn? Er det en film som trigger ditt savn?»
  • Kode: tantepose

Vi hadde lyst til å sende folk ut på noen Google-ferder, og denne kunne løses relativt enkelt ved å søke etter kode24-redaktør Ole Petter Baugerød Stokke sin Github-konto. Brukernavnet, «tantepose», var koden.

Dette bildet fra kodekontoret ble delt på Facebook kort tid før luka ble åpna.
Dette bildet fra kodekontoret ble delt på Facebook kort tid før luka ble åpna. Vis mer

6. desember

  • Hint: «Det kontoret deres er søren meg imponerende, blir fort dyrt om noen finner på å ramponere det. For den gamle datamaskinen dere har stående på bordet, har en lang og flott historie.»
  • Kode: zx-spectrum

Vi deler stadig bilder og video fra kodekontoret vårt, og flere ganger har vi stolt vist fram Jørgens ZX-Spectrum-maskin som står på bordet vårt. Men dette skulle vise seg å være en vanskeligere oppgave enn vi først trodde.

7. desember

  • Hint: «Nei, de penisene så jeg ikke, men overskriften fikk meg til å klikke. Og overraskelsen var stor, da nettsida ga meg dagens løsningsord.»
  • Kode: pythonslange

Vi har bare hatt én artikkel om peniser, tro det eller ei. Besøker du den og sjekker konsollen i nettleseren, får du opp beskjeden: «🍆 pythonslange 🍆».

Tomshosting.no har epost-adressa til Tom, som vi satt opp en autoreply på.
Tomshosting.no har epost-adressa til Tom, som vi satt opp en autoreply på. Vis mer

8. desember

  • Hint: «Har du spørsmål om ting som forvirrer ditt hode? Skyt meg, Tom, en mail, få tilbake en kode.»
  • Kode: canaria

Skal man sende mail til Tom, må man først finne nettsida hans. Der står adressen, og mailer du den, får du et autosvar om hva dagens kode er. Men mange sendte blant annet meldinger til Tom på Facebook, og ble møtt av et helt annet autosvar.

9. desember

  • Hint: «Voff, voff, hva er det for slags CMS? Dagbla synes tydeligvis det står til en S. Men at dere bruker den samme begge to, det skulle man søren ikke tro.»
  • Kode: labrador

Labrador er CMS-en både kode24 og Dagbladet bruker. Vi tenkte i utgangspunktet at det skulle bli litt jobb å finne det ut, helt til det slo oss at det stod nederst på sida vår.

10. desember

  • Hint: «Du Jørgen, du Jørgen, du styrer og ordner. En messe har du også, i ordnede former. Skal si du liker gamle ting og spill, og det er i Sandefjord du får det til.»
  • Kode: retrospillmessen

Dette overdrevent kleine, konfirmasjonssang-aktige rimet sikter til messa Jørgen var med å stifte: Retrospillmessen i Sandefjord.

11. desember

  • Hint: «https://www.dagbladet.no/files/2018/12/10/webtoken.txt - Obs! Det kan hende at urlane i det systemet her ikke har helt riktig case. klemmers fra Tom»
  • Kode: tomerbest

At kodekalenderen vår gjør alt til store bokstaver, og at det ødela lenka vi viste til, oppdaget vi litt for sent – men vi fikk heldigvis lagt inn en notabene relativt raskt. Uansett: Fila inneholdt en JSON web token, som dekoda ga fra seg den riktige koden.

Noen synes QR-koder er kult fortsatt. Tom, for eksempel.
Noen synes QR-koder er kult fortsatt. Tom, for eksempel. Vis mer

12. desember

  • Hint: hint.png, med en QR-kode
  • Kode: asd123

QR-koden sendte folk til en Pastebin-lenke, med en ASCII-art som inneholdt dagens kode. Men å lese denne tekstbolken krevde, i de fleste tilfeller, at den først måtte limes inn i en editor.

13. desember

  • Hint: «Et '78-program spår framtida, hvordan skal det bære? Kall der heller tom() om du har spørsmål, så gir jeg deg noe å lære.»
  • Kode: eplepai

Hintet viser til artikkelen om NRK-serien Blindpassasjer fra 1978. Og kaller du funksjonen tom() i konsollen der, får du tilbake koden. Dette viste seg å være mye vanskeligere enn vi trodde, og overraskende mange misforstod oppgaven, og sendte mailer og meldinger til Tom i stedet.

14. desember

  • Hint: «jQuery har blitt tabu i 2018, og mange mener det bør ta hatten. Men inspiser bildet i saken litt nøyere, så går nok dagens kode litt gøyere.»
  • Kode: classic

Hintet sikta til den første jQuery-artikkelen vår, hvor vi ville at folk skulle inspisere bildet i nettleseren. Som i å høyretrykke på bildet og se på CSS-en. Der ville man nemlig finne «--koden-er: "classic"».

Toms Drømmequiz ga fire ord som sammen dannet riktig passord.
Toms Drømmequiz ga fire ord som sammen dannet riktig passord. Vis mer

15. desember

  • Hint: «Nettadresser skiller på bokstaver store og små, men løsningen den fant jeg her og nå: BIT.LY/2 (STOR)E (LITEN)V20 (LITEN)G (LITEN)W Ta min kviss, løs den floke, få servert den lange kode.»
  • Kode: dette-er-riktig-passord

Vi hadde nå for lengst blitt klar over problemet med URL-er i en løsning hvor alt skrives i store bokstaver, og gjorde dette til en del av oppgaven. Ved å skrive bit.ly/2Ev20gw kom man til «Toms drømmequiz», med spørsmål om Toms Hosting. Svarte man rett på alle fire, fikk man fire løsningsord, som sammen ga dagens kode.

16. desember

  • Hint: «Tredje best på hosting, det er han Tom. Tilgang på hele serveren, det får du, bare kom. Serveren er oppe, non stoppe. Så lenge ikke hu **** får skjulet til å hoppe.»
  • Kode: gerd

Her må du igjen gå til tomshosting.no for å sjekke produktene hans. Og under hosting-løsningen «Carl (proff)» kan man blant annet lese at «OBS! 99% oppetid, men i fjor gikk den ned pga naboen min Gerd kjørte grasskleppern inn i skjulet mitt.»

17. desember

  • Hint: «Fruen og jeg vi kosa oss fælt, på tur til vennskapskommunen vi holder så kjært. Gårre an å ha så flott by a? Få steder er som *******.»
  • Kode: sigtuna

At Tom er fra Porsgrunn bør det ikke være noen tvil om nå. Og vi oppdaget forleden Porsgrunns vennskapskommune; Sigtuna. Å reise dit på ferie har vi aldri hørt om noen porsgrunnsfolk som gjør, men Tom er ikke som alle andre.

18. desember

  • Hint: «De toppene på sida deres er ganske rare, og dagens GIF er LOL-materiale. Han der inkubatoren fra Silikonens Dal, er ikke kjent for å være spesielt smal.»
  • Kode: erlich-bachman

kode24 bytter GIF-en i sidetoppen vår hver ukedag, og den 18. desember var det en Erlich Bachman fra TV-serien Silicon Valley som hadde æret av å pryde forsida vår – i bar overkropp og det hele. Men selv uten denne GIF-en, etter denne dagen, håpet vi mange ville klare å gjette det ut fra hintet i seg selv.

Dette bildet fra artikkelen om smartspeil ga løsningsordet «overskyet».
Dette bildet fra artikkelen om smartspeil ga løsningsordet «overskyet». Vis mer

19. desember

  • Hint: «Speil, speil, på bordet der, hva er været der du er? Det var smart, HackTechGo, det klarte dere å mekke. Og dagens kode er nettopp det aktuelle skydekket.»
  • Kode: overskyet

Her viser vi til artikkelen om smartspeilet entusiastene i HackTechGo har laget. Og ser du på bildet som viser hvordan speilet viser været, kan man se at det aktuelle været der og da var «overskyet».

20. desember

  • Hint: «To legender, fra Porsgrunn den ene. Slår etternavnene sine sammen, og skaper en kode av glede.» (pluss bilde)
  • Kode: hannemyr-bing
Gisle Hannemyr og Jon Bing. Legender.
Gisle Hannemyr og Jon Bing. Legender. Vis mer

Vi hadde lyst til å kaste litt glans over norske IT-legender, og viste et bilde av to av dem. Legenden Jon Bing har vi allerede hatt på kode24, mens det var på høy tid å få inn porsgrunnskaren Gisle Hannemyr, også. At sistnevnte er fra Porsgrunn går ikke så klart fram noe sted, men han vokste opp der, altså. Vi lover.

21. desember

  • Hint: «Når jeg dobler dette tallet, og plotter det inn der artiklene deres bor, finner jeg en spillmaskin, som er dagens kodeord: 35262282,5»
  • Kode: nes

Dobler du 35262282,5 får du 70524565. Dette er artikkel-ID-en til vår artikkel om NES.CSS. Som betyr at om du skriver adressen kode24.no/70524565 kommer artikkelen opp, med «spillmaskinen som er dagens kodeord»: NES.

Her ser du Python-koden, og kodeordet den spytter ut.
Her ser du Python-koden, og kodeordet den spytter ut. Vis mer

22. desember

  • Hint: «#TOMS KODEGENERATOR, print chr(75), print chr(79), print chr(75), print chr(79), print chr(83), print chr(77), print chr(65), print chr(75), print chr(82), print chr(79), print chr(78)»
  • Kode: kokosmakron

Hintet i «hint.py» er et Python-skript som skriver ut karakterene som sammen danner ordet «kokosmakron». Må man ikke nødvendigvis kjøre hintet som et Python-skript for å finne ut det, altså, da dette bare er ASCII-koder.

23. desember

  • Hint: «Mine to favorittfolk, fra min favorittserie. Slå dem sammen, så løser du kodens mysterie.»
  • Kode: scully-mulder

Tomshosting.no fikk i anledning denne luka en helt ny fanside om X-Files. Der finner man flotte X-Files-GIF-er og funfacts som at «SCULLY HAR RØDT OG FINT FLAMMETE HÅR». Og Scully og Mulder var altså koden denne dagen.

24. desember

  • Hint: «Siste innspurt, du har vært flittig som bien. Denne her blir ekstra vrien. Reisens start, er per e-brev. Send meg et pling, få tilbake et stev.»
  • Kode: julekos
På julaften tok vi den helt ut, med flere steg og en hemmelig kode man kan taste inn direkte på kode24.no-forsida.
På julaften tok vi den helt ut, med flere steg og en hemmelig kode man kan taste inn direkte på kode24.no-forsida. Vis mer

På julaften hadde vi lyst til å virkelig slå på stortromma, og det gjorde vi:

  1. Nå har tom@tomshosting.no fått en ny autoreply: «God jul, og godt nyttår til alle og enhver. Dessverre finner du ikke koden her. Gå heller til Skomaker Andersen-news, og kall på toeflus()».
  2. Kjører du funksjonen toeflus() på saken om Henki Kolstads blad Hjemmedata, får du tilbake: «Ingen er tøffere enn Tøflus, det vet alle. Men noen kode herfra, kan du ikke kalle. Besøk heller ukas koder Hanne, og undersøk litt nøyere før du koden kan lande.»
  3. Går du til Ukas Koder-artikkelen om Hanne Lohne Try og sjekker kildekoden, finner du en nisse som sier: «Ukas Koder bør du fortsette å lese. Og nå håper vi du sitter på din PC. For nå er det kalenderens siste kode som gjelder, og vi håper du ikke har kjedet deg heller. Finn frem tangentbordet og tast inn kodekopp. På kode24.no og få koden tjo og hei og hopp». (ja, vi begynte å bli litt lei av å finne på rim på dette tidspunktet)
  4. Om du taster inn «kodekopp» på kode24.no-forsida, altså på tastaturet ditt uten å gå inn i konsollen eller noe som helst, får du opp et bilde av oss med beskjeden: «God jul fra Ole Petter & Jørgen! Koden er: julekos».

Og der har du også den aller siste koden i kodekalenderen vår. Tusen takk til alle som har vært med, håper det bidro til en litt gøyere førjulstid! 💘