Slik bygger du et smartspeil

HackTechGo! forklarer hva du må kjøpe inn og hvordan du setter det sammen.

HackTechGo! holder kurs i smartspeil-bygging på karrieresenteret JobbX. Fra venstre til høyre: Alizamin Jafarli, Hiruth Marie Stautland og Mori Diakite 📸: HackTechGo!
HackTechGo! holder kurs i smartspeil-bygging på karrieresenteret JobbX. Fra venstre til høyre: Alizamin Jafarli, Hiruth Marie Stautland og Mori Diakite 📸: HackTechGo! Vis mer

Smartspeil er et konsept vi stadig vekk snakker om rundt lunsjbordet i kode24. Et speil med mulighet til å vise ekstra informasjon, for eksempel vær og trafikkmeldinger – det burde jo være den ultimate tekno-gaven?

Vel, det største problemet er at det ikke finnes særlig mange, om noen, ferdigvarianter på markedet. Men frykt ikke – du kan nemlig bygge ditt eget smartspeil!

kode24 har snakket med gjengen i HackTechGo! – en frivillig mentorordning som jobber for mangfold i teknologi og IT. De kjører for tida kurs i hvordan man bygger smartspeil, og en av folkene bak, Alizamin Jafarli, tok seg tid til å gi oss noen tips.

Hva er et smartspeil, Alizamin?

Et smartspeil, også kjent som et magisk speil, består prinsipielt av et gjennomsiktig speil med en monitor bak, som er koblet opp til en Raspberry Pi-mikrodatamaskin.

Hvordan man velger å bygge sitt smartspeil er ganske fritt. Man kan for eksempel bruke en tablet som bakgrunn på deler av speilet. Vi har valgt å ha en monitor bak hele det gjennomsiktige speilet, for å få frihet i design.

Og hva kan man bruke et smartspeil til?

Smartspeilet vårt viser oppdateringer, ved hjelp av valgte API-er og RSS-feeder.

Vi har valgt været, tid og dato og nyheter. Man kan også legg til kalender, sosiale medier, ulike widgets, musikkspillere, stemmekommando og bevegelsesgjenkjenning.

Hvordan lager man programvaren til smartspeilet?

Vi bruker utviklermiljøet Anaconda for å installere Python 2 på vår Raspberry Pi. Så bruker bruker Anaconda og PIP til å installere de nødvendige pakketilleggene vi trenger i Python. All koden til smartspeilet er skrevet i Python.

Kildekoden vi bruker kan lastes ned her.

Vi anvender tredjeparts-API-er for bygge interaksjon. I vårt tilfelle til å representere data om det lokale været og tiden i Oslo, samt lokale nyheter i NRK. Værdataen kommer fra Dark Sky API.

Slik ser smartspeilet ut når det er ferdig. 📸: HackTechGo!
Slik ser smartspeilet ut når det er ferdig. 📸: HackTechGo! Vis mer

Hvor går man for å lære mer om smartspeil?

Den beste måten å lære seg hvordan man konstruerer et smartspeil er å ta en titt på nettet, og særlig YouTube, hvor man kan se demonstrasjoner av de ulike fremgangsmåtene og funksjonaliteten som eksisterer for smartspeil.

I tillegg er det en god ide å lese dokumentasjon for softwaren i Raspberry PI, hvordan API-er fungerer og ikke minst dokumentasjon for programmeringsspråket man anvender. I vårt tilfelle har vi satt oss inn i Python 2.