Lagde sitt eget drømmeverktøy til MacOS

Appen Almighty fikk pangstart på ProductHunt. - Jeg ville tilpasse MacOS til min arbeidsflyt, forteller utvikleren bak, Khoa Pham.

Almighty er en app som gir MacOS-brukere mer granulert kontroll over innstillinger. Den legger seg i toppmenyen, identifisert av et håndikon. Utvikler Khoa Pham i Shortcut står bak løsningen. 📸: Jørgen Jacobsen
Almighty er en app som gir MacOS-brukere mer granulert kontroll over innstillinger. Den legger seg i toppmenyen, identifisert av et håndikon. Utvikler Khoa Pham i Shortcut står bak løsningen. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Mac OS er et rimelig populært operativsystem for utviklere i Norge. Mange vil nok si at det har blitt de-facto-oppsettet for den moderne webutvikler. Men det er ikke alt i MacOS som er like fleksibelt.

Har du irritert deg over småting som det konstante maset etter oppdateringer? Eller at Finder ikke viser fullstendige stier? Det har ukas hobbykoder Khoa Pham også!

Faktisk irriterte han seg så mye at han bestemte seg for å lage en egen app. Løsningen ble programmet Almighty, som nylig ble lansert via nettsiden ProductHunt til full jubel.

Vi tok en prat med Pham om hvordan Almighty funker, og hvordan han har bygd den.

#1. Hva har du bygd, og hvorfor?

Jeg har bygd en liten MacOS-app som jeg har kalt Almighty. I MacOS er det mange ting man får lyst til å endre for å tilpasse sin egen arbeidsflyt. Slik som å endre standardmappa for nedlastinger, å skru av varsler, eller rett og slett stoppe iTunes fra å automatisk åpne når man plugger inn telefonen. Heldigvis er det mulig å gjøre noe med disse tingene som utvikler, derfor bestemte jeg meg for å lage en app som gjør det.

Khoa Pham var lei av innstillinger som manglet i macOS, derfor skrev han en egen app for å fikse det. 📸: Privat
Khoa Pham var lei av innstillinger som manglet i macOS, derfor skrev han en egen app for å fikse det. 📸: Privat Vis mer

#2. Hvor lenge har du jobbet med dette hobbyprosjektet?

Appen har tatt meg rundt 2-3 uker å bygge. Det har gått med mange sene kvelder etter arbeidstid.

Det mest tidkrevende har vært å undersøke hvordan man faktisk får gjort konfigurasjonsendringene jeg ønsker å tilby i appen. Jeg har fokusert mye på innholdet i appen, og at funksjonene skal være så tydelige og enkle å bruke som mulig.

#3. Hvordan henger prosjektet sammen?

Jeg har bygd appen med Swift og AppKit. Jeg har også brukt AppleScript og Process for å eksekvere noen av oppgavene i appen.

Almighty lar deg gjør en rekke konfigurasjoner i Mac OS, som ikke brukere får tilgang til å justere gjennom andre menyer. 📸: Jørgen Jacobsen
Almighty lar deg gjør en rekke konfigurasjoner i Mac OS, som ikke brukere får tilgang til å justere gjennom andre menyer. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

#4. Hva har vært den største utfordringen hittil?

Noen konfigurasjoner har vært vanskelig å justere. Jeg har måttet bruke AppleScript, Process-kommandoer og av og til undersøkt app-bundler for å finne frem.

#5. Hva er du mest stolt av i forbindelse med prosjektet?

Allerede på første dag av lansering fikk jeg litt fart på nettsiden ProductHunt. Appen lå faktisk på førsteplass på "dagens produkt", og jeg fikk mye god feedback.

Jeg har ikke noe analysedata, men jeg vet at appen har blitt lastet ned av ganske mange. Dessuten har jeg flere venner som har begynt å bruke den.

#6. Hva er fordelene med å ha et hobbyprosjekt?

Jeg blir motivert av å kunne løse ekte problemer jeg selv opplever. Fordelen med hobbyprosjekter er at jeg kan eksperimentere med ny teknologi, som jeg senere kan bruke i profesjonelle prosjekter.

#7. Har du noen planer for prosjektet ditt fremover?

Jeg har fått litt tilbakemeldinger som jeg holder på å fikse for øyeblikket. I fremtiden skal jeg implementere enda flere valgmuligheter og gjøre grensesnitt litt finere.