Kolleger vil trolig fortelle deg lønna deres - bare du tør å spørre

- Kan være lønnsomt å snakke om lønn, mener ekspert. Men få utviklere tør å starte samtalen.

Hadde du turt å vise lønnsutbetalingene dine til en kollega? Om hun hadde spurt, kanskje? Våre tall viser at norske utviklere gjerne snakker om lønn, det er bare det at ingen tør å spørre. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke (rundt 650.000 kroner i året)
Hadde du turt å vise lønnsutbetalingene dine til en kollega? Om hun hadde spurt, kanskje? Våre tall viser at norske utviklere gjerne snakker om lønn, det er bare det at ingen tør å spørre. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke (rundt 650.000 kroner i året) Vis mer

"For meg er det ganske utenkelig å skulle nevne min lønn i en casual lunsjsamtale med kolleger. Og enda mer utenkelig å spørre en kollega hva vedkommende tjener."

Det skrev fagredaktør i kode24, Jørgen Jacobsen, for et år tilbake. Bakgrunnen var en trend blant utviklere like før pandemien slo til, om å dele lønna si på Twitter. Mange flere hadde da for lengst tatt til orde for mer åpenhet rundt lønn.

"Vi vet at dagens standard — hemmelighold — forsterker og muliggjør diskriminering, bevisst eller ubevisst" skrev Blank-sjefen i 2019, og vi har latt Variant fortelle hvordan de opererer med åpne håndbøker og lønnskalkulator:

"På lang sikt kan dette bidra til å fjerne hemmelighold i lønn som taktikk for å utnytte ansatte" skrev Mikael Brevik.

Tall fra kode24s siste undersøkelse blant norske utviklere, Kodeløkka, tyder på at det er på høy tid å bryte ned denne tabuen; for norske utviklere vil prate mer åpent om lønn.

Vil, men får det ikke til

kode24 har spurt nesten 1.500 av våre lesere om deres holdning til å prate åpent om lønn:

  • 81 prosent synes det bør være mer åpenhet rundt lønn. Bare 7 prosent synes ikke det bør være mer åpenhet.
  • 75 prosent synes det er greit å si hva de tjener om en kollega spør. Bare 15 prosent synes ikke dette er greit.
  • 42 prosent synes det er greit å spørre kolleger hva de tjener. 40 prosent synes ikke det er greit, mens hele 18 prosent klarer ikke å ta stilling til spørsmålet.

Enklere forklart: De fleste norske utviklere vil gjerne snakke om lønn med kollegene sine, men få tør å ta initiativ til samtalen.

- Det er veldig bra at så mange stiller seg positive til å si hva de tjener til en kollega som spør, synes Bernt Almbakk i Tekna. 📸: Tekna
- Det er veldig bra at så mange stiller seg positive til å si hva de tjener til en kollega som spør, synes Bernt Almbakk i Tekna. 📸: Tekna Vis mer

Oppfordrer til åpenhet

- For mange vil lønn være et veldig følsomt tema, forteller advokat Bernt Almbakk i Tekna.

- Men jeg tenker likevel at man bør tørre å snakke litt mer åpent om lønn enn det som synes å være vanlig i dag. Så min oppfordring er å tørre å snakke om dette. Det kan være lønnsomt.

Almbakk veit hva han snakker om, som juridisk rådgiver og lønnsekspert i en av de største fagorganisasjonene for norske utviklere.

- Jeg ble positivt overrasket over tallene deres. Det er veldig bra at så mange stiller seg positive til å si hva de tjener til en kollega som spør, sier han om Kodeløkka-resultatene.

- Ikke overraskende så ser vi at det å spørre er vanskeligere, men dette stemmer godt med min antakelse om at det kan oppleves som pinlig å spørre.

Fra lønnsprat til lønnssamtale

Almbakk håper artikler som denne kan bidra til mer åpenhet rundt lønn, for han mener fordelene ved åpenhet er mange:

  • Almbakk mener det gir deg en pekepinn på hvor verdsatt kompetansen din blir i selskapet du jobber. Tjener andre i andre roller bedre enn deg, er det kanskje ikke her du burde jobbe.
  • For det andre finner du ut om du tjener det du burde tjene, om du snakker med andre i tilsvarende roller som deg selv.

- Dersom du da skulle oppdage at du ligger lavere lønnsmessig enn de andre, ja da kan dette være noe å ta opp i en lønnssamtale med din nærmeste leder. Det kan godt hende at dette ikke er bevisst fra arbeidsgivers side, og da vil man få muligheten til å rette opp i dette, sier Almbakk til kode24.

«Hva om alle de andre tjener mer enn meg? Kommer de til å se ned på meg?»

Tips for mer åpenhet

Almbekk tror det er flere grunner til at lønn har utvikla seg til en tabu. Blant annet at mange feilaktig ser på lønn som en direkte indikator på hvor flink man er eller ikke er, eller at man er redd for å bli oppfatta som grisk ved å ta opp temaet.

Han har derfor noen tips til hvordan man kan gjøre det litt enklere å snakke om lønna si:

  • Om man begynner å snakke om lønn i omtrentlige beløp, i stedet for nøyaktige summer, kan det gjøre terskelen noe lavere.
  • Har du en tillitsvalgt på jobben, kan du spørre henne hvordan du ligger an i forhold til andre, uten at hun kan røpe konkrete lønninger. Hun har dessuten taushetsplikt om praten deres.

- Ser du noen ulemper ved å prate åpent om lønn?

- Jeg tror den største ulempen ved å fortelle hva man tjener, er at man er redd for å høre noe man ikke liker. Hva om alle de andre tjener mer enn meg? Kommer de til å se ned på meg? Hva om jeg tjener mye mer enn alle de andre? Kommer de andre da til å misunne meg? svarer Almbakk i Tekna.

- Så det er helt klart en terskel man må komme over for å tørre å ta opp dette.