Utviklere, vær snille mot hverandre!

Alle bør tåle konstruktiv kritikk, men personangrep, latterliggjøring og nedlatende holdninger bør vi vel holde oss for gode for?

Har du husket å være grei mot andre utviklere i dag? 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Har du husket å være grei mot andre utviklere i dag? 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

De siste dagene har det dukket opp en rekke saker der det har slått meg hvor innmari kjipe noen utviklere kan være mot andre!

Heldigvis er det sjelden det blir så ille at utviklere kommer med dødstrusler, slik som da Unity endret prisingsmodellen sin. Da synes jeg kritikken Ruby on Rails-skaper David Heinemeier Hansson fikk da han fjernet TypeScript fra Turbo-rammeverket er ille nok:

I stedet for å komme med konstruktiv kritikk og på en hyggelig måte begrunne hvorfor de mener beslutningen er feil, valgte noen utviklere ifølge Hansson å anklage ham for både inkompetanse og regelrett ondskap. Hansson viser blant annet til harsellerende pull requests og oppfordringer til å fjerne Turbo-skaperen fra sitt eget prosjekt.

En annen aktuell sak fra uken som gikk: Den finske utvikleren Tero Piirainen har lansert et helt nytt frontendrammeverk han kaller Nue.js. Dette er altså én enkelt utvikler som har bygget et nytt rammeverk fra bunnen av. Det synes i hvert fall jeg er ganske imponerende.

Da han lanserte det nye produktet sitt i ulike sosiale medier var det imidlertid langt fra bare skryt å få:

Mange mente at Nue-utvikleren kom med urettferdige sammenligninger da han hevdet at det trengtes 10 ganger så mange kodelinjer for å lage det samme i React som med hans nye rammeverk. Det var mye sammenligning av epler og bananer, for å si det slik. Piirainen fikk også kritikk for det mange mente var useriøse fremstillinger av Tailwind.

Men i stedet for å høflig påpeke eventuelle forbedringsmuligheter, var sosiale medier og til og med Git-repoet til prosjektet full av kjeft og til tider også rene personangrep. "Ingen skriver sånn kode", "Dette ligner mest et gutteromsprosjekt", og så videre.

Det da være mulig for de som har eventuelle tilbakemeldinger på et nytt prosjekt å være bittelitt hyggelig? Noen har lagt ned en masse tid og krefter på å lage noe de antagelig er stolte over å vise frem – og så er det bare kjeft å få etterpå?

I stedet for å kjefte og antyde at utvikleren ikke vet hva han/hun holder på med – gi heller en tommel opp, litt skryt for innsatsen som er lagt ned – og kom gjerne med noen forslag til ting som kan forbedres. På en høflig og grei måte.

Selvfølgelig bør man som utvikler tåle kritikk, slik Bun og Bun-skaperen Jarred Sumner fikk kritikk av en som mente det var for mange bugs i Bun. Klart det er bugs, det er jo helt nytt. Da er det fint om noen finner bugsene og sier ifra på en ordentlig måte.

Hvis kritikken din er bare kjeft, personangrep eller latterliggjøring – da tenker jeg at du like gjerne kan holde kritikken for deg selv.

Ukas beste saker på kode24:

🍌 Hver tredje utvikler har blitt utbrent: - Må tas på alvor

- Altfor mange har blitt altfor slitne over tid, mener psykolog om kode24s tall. Her er faresignalene.

🎩 Sånn fiksa VG-utviklerne valg­trøbbelet: – Det skar seg så voldsomt!

På et tidspunkt jobbet over 20 ansatte og to cache-guruer fra Varnish på spreng for å fikse nedetiden.

🍵 Lanserer GPT UiO: «Kun vi vet hva som er skrevet»

- Det skulle ikke mange hundre samtidige brukere til før vi nådde maksgrensen til det vi hadde tilgang til av ressurser.

🥤 Libero stenger app og klubb i to uker for oppgradering

Bleieprodusenten vil ikke at data skal ødelegges - eller at det blir for dyrt.

🥼 Sånn får du bedre flyt: Forsker advarer mot Slack og møter

- Det kan ta 10-15 minutter å komme tilbake til oppgaven man holdt på med før avbruddet, sier SINTEF-forsker.

🥑 Svelte lanserer «runer»: - Virker kanskje som et steg tilbake

Kritikerne mener Svelte 5 likner mer på React, men enda flere heier på reaktivitet-endringen.

🦧 Thomas advarer mot å jobbe seg syk: - Jeg gikk på en smell

- Jeg har merket noen faretegn igjen, så jeg skriver dette for å hjelpe deg, og påminne meg selv, skriver Thomas Kjeldahl Nilsson.

🐎 Nå har du enda et godt argument for hjemmekontor: Klimaet

Det er best for miljøet å jobbe hjemmefra. Og helst hver dag, ifølge en forskningsartikkel.

🍾 Copilot-forslag inneholdt andres API-nøkler

Det er dumt å pushe hemmeligheter til git. Enda verre er det når de blir brukt som AI-treningsdata.

🦝 Vercel v0 med «generativ UI»: – Blåser meg av banen!

Forklar hvordan brukergrensesnittet skal se ut, så får du fiks ferdig React-kode basert på Shadcn/UI og Tailwind CSS.

God helg

Apropos det å være hyggelig mot andre når du skal gi tilbakemeldinger på andres kodeprosjekter:

Denne uken har vi skrevet om at mange utviklere til tider ender opp med å bli utbrent. 😕 Kanskje kan noen av årsakene være høyt forventningspress og det å stadig måtte være "redd for" hvordan andre utviklere vil reagere på det du har laget? Blir det kjeft å få i dag?

Så – vær hyggelig mot andre utviklere! De er folk, de også. 😊

God helg!

🤖 Kurt,
kode24.no