Tilde (26): - Kjenner godt til følelsen av å ikke være god nok

- Det er vanskelig å føle at man strekker til på alt man vil være god på, sier Ukas koder Tilde Thorvik.

I Cappelen Damm er det sterk kultur for å møte opp fysisk på kontoret, som passer meg helt ypperlig, så der er jeg de fleste dager, forteller Tilde Thorvik. 📸: Privat
I Cappelen Damm er det sterk kultur for å møte opp fysisk på kontoret, som passer meg helt ypperlig, så der er jeg de fleste dager, forteller Tilde Thorvik. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

For meg startet det med at jeg var interessert i samfunnet rundt meg, og at dette utviklet seg videre til en interesse for teknologi og alle mulighetene som finnes her, både nå og i fremtiden. Derfor begynte jeg på Kommunikasjonsteknologi, og hadde mine første kodefag.

Jeg har alltid likt problemløsning, og fant fort nok ut at koding i stor grad handler om nettopp det. For meg har det utrolig spennende å lære mer om hvordan koding kan brukes som verktøy for å skape nye tjenester og løsninger, både for samfunnet som helhet, i bedriften jeg jobber, og for meg personlig.

I tillegg har jeg alltid likt tanken på å fortsette å lære hele livet, og fenges derfor veldig av å jobbe med et fagfelt som er i stadig utvikling, der det alltid er rom og behov for å lære mer.

Hva jobber du med? 💪

Hos Cappelen Damm er jeg med i Team Netthandel, og jobber spesielt med utvikling av nettsidene cappelendamm.no og cdu.no. Disse har nylig blitt flyttet over på et nytt CMS, så vi jobber iherdig med å vedlikeholde og videreutvikle alle tjenestene på disse sidene.

Jeg jobber som frontendutvikler i et team med utrolig flinke folk, som bruker React med JavaScript i frontend, og Spring Boot som rammeverk for Java i backend. Ellers er Node, Redux og ElasticSearch verdt å nevne!

Her har jeg fått muligheten til å utvikle verktøyet redaktørene bruker for å lage innhold på sidene, og har i det siste jobbet med utvikling av en ny komponent redaktørene trenger for å lage bedre artikler på nettsidene. Jeg har også kost meg med å jobbe med innloggingsflyten og Min side i det siste. Ellers jobber vi med ytelsen på løsningen, og tilpasser koden for React Server Components og streaming med siste versjon av React.

«Da jeg var ny i Cappelen Damm var det tungt å stå i standup og si at jeg slet med det samme som dagen før.»

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

I Cappelen Damm er det sterk kultur for å møte opp fysisk på kontoret, som passer meg helt ypperlig, så der er jeg de fleste dager. Hjemmekontor er noe jeg klarer meg fint uten, jeg får så mye mer energi av å være i nærheten av folk mens jeg jobber! Jeg synes også det er utrolig fint å sitte sammen med kollegaer i Netlight, så det hender jeg tar en og annen dag der og for å mikse opp hverdagen litt.

Når det kommer til hverdagen ellers har vi standup 10.40, og går rett fra møtet til lunsj i Cappelen Damms veldig gode kantine. Vi har fokus på å ikke ha for mye møter, så de fleste av disse legges rundt starten og slutten av sprinten, hver tredje uke, som fungerer veldig fint. Ellers går dagene i å gjøre mitt for å bidra til å løse det jeg tar på meg av bugs, og å bidra til å prioritere og løse oppgaver teamet har.

Det er en god del selvstendig arbeid, men veldig enkelt å få tak i noen som vil hjelpe hvis man sitter fast eller lurer på noe. En viktig del av dagen er også å ha tid til kaffe og pauser. Som er en veldig hyggelig måte å bli bedre kjent med kolleger både hos kunde og i Netlight.

Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠

Det spørs veldig på problemet for min del. Hvis det er noe teknisk jeg sliter med kan jeg like å lese meg opp litt ekstra først, og bruke dette til å formulere så konkrete spørsmål som mulig jeg kan stille til de mer erfarne kollegene mine. Ofte finner jeg ut av det jeg lurer på i denne prosessen, som er supergøy!

Favorittaktiviteten min i slike situasjoner både dersom det handler om en del av systemet der det er mye domenekunnskap eller teknologi å sette seg inn i, eller jeg bare sitter bånn fast, så er jeg veldig fan av parprogrammering. Jeg opplever at det ofte hjelper veldig å se på ting sammen med noen når man stanger. Min erfaring er at det er enklere å holde fokus og holde motivasjonen oppe når man sliter seg gjennom sånt sammen.

I tillegg lærer man så mye av å jobbe sammen med andre, og for meg som er nokså sosial av meg er sånne sessions helt perfekte for å både komme seg videre med et problem, samtidig som jeg får mulighet til å fjase og bli bedre kjent med alle de fine folkene rundt meg.

Lokalene til Cappelen Damm. 📸: Privat
Lokalene til Cappelen Damm. 📸: Privat Vis mer

Hvilke trender tror du på framover? 🔭

Det er så utrolig mange trender å se på at det er vanskelig å velge ut noe spesifikt. Mulig det er "KomTekeren" i meg, men jeg har veldig tro på en økt satsning på IT-sikkerhet.

Angrepsflaten har blitt så mye større av digitaliseringsbølgen under Covid. Selskapene som kommer til å gjøre det bra fremover, er de som klarer å levere tjenester som gjør det enklest mulig å utvikle sikre digitale produkter.

Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅

Noe av det jeg som nevnt liker veldig godt med IT og utvikling er at det er så mye nytt som skjer, og mye man kan og bør lære seg. Baksiden av medaljen er naturligvis at det er vanskelig å føle at man strekker til på alt man vil være god på, og at det er vanskelig å velge hvilke ting man faktisk vil bli god på.

Jeg kjenner også godt til følelsen av å ikke føle at man er god nok. De periodene der denne følelsen er sterkest, synes jeg er veldig krevende å stå i.

Dette er noe som alltid forundrer meg: Alle vet at dette er en følelse mange i bransjen kjenner på. Og selv om man selv ser at noen andre sliter med disse følelsene helt uten grunn, siden de tross alt er mer enn gode nok, er det likevel utrolig vanskelig å overbevise seg selv om å ikke falle inn i samme tankemønster.

Den beste kuren for min del er å snakke åpent og ærlig med dem rundt meg om det, og jeg håper at jo flere som gjør det, jo enklere er det å lære å takle når usikkerheten kommer.

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Det er veldig krevende å være ny i et prosjekt der man må forstå domene, forretningsbehov og teknologien man jobber med på en gang, spesielt som nyutdannet.

Da jeg var ny i Cappelen Damm var det tungt å stå i standup og si at jeg slet med det samme som dagen før, og jeg kjente på at den oppgaven var noe en annen på teamet kunne løst mye raskere. Dette gikk ut over selvfølelsen merket jeg.

Heldigvis har både arbeidsgiver og kunde forståelse for dette, og jeg har gode folk både på og utenfor jobb som bryr seg og hjelper meg til å komme ut av det, som minner meg på de tingene jeg faktisk får til. Dette er mennesker jeg er veldig takknemlig for å ha i livet mitt.

«Selskapene som kommer til å gjøre det bra fremover, er de som klarer å levere tjenester som gjør det enklest mulig å utvikle sikre digitale produkter.»

Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖

I likhet med mange andre bransjer har vi vært gjennom flere skift i hvordan vi jobber siden fagfeltet begynte, på grunn av ny teknologi og mer kunnskap. De siste årene har det vært mye fokus på å lage tjenester som gjør det enklere for utviklere å skrive kode, gjennom språk med enklere syntaks, bedre IDE-er, biblioteker og prosesser rundt utviklingen.

Jeg tror ikke at ny teknologi som kunstig intelligens kommer til å fjerne utviklerjobbene. Men jeg tror ulike verktøy som bruker denne teknologien kan bidra til ytterligere forenkling av det å kode, og dermed få oss til å jobbe mer effektivt og med nye typer problemer. Forhåpentligvis kan vi kutte tid på de oppgavene som er mindre morsomme. Så man får mer rom for å gjøre mer av det man selv liker - etter hvert som verktøyene våre stadig blir bedre.

Hvis jeg i tillegg skal si noe om hva jeg håper skjer, så er det at utviklere generelt får et mer bevisst forhold til bruken av parprogrammering for å jobbe raskere og bedre. Jeg var på et foredrag i høst der Asgaut Mjølne og Nils Brede Moe snakket om de mange fordelene med parprogging, som jeg håper flere begynner mer aktivt med i årene som kommer, fremfor å bare gjøre det når man sitter fast på et problem.