Starter meetup for skeive utviklere: «Slitsomt å komme ut hver gang man spiser lunsj»

– Uansett hvor man jobber, er det ikke enkelt å finne andre skeive folk, skriver gjengen bak Ctrl+Alt+Queer.

Fredrik Meyer, Marta Paciorkowska og Eirik Sletteberg bak meetupen og Slack-en Ctrl+Alt+Queer håper å gi skeive IT-folk og utviklere et fristed. 📸: Privat
Fredrik Meyer, Marta Paciorkowska og Eirik Sletteberg bak meetupen og Slack-en Ctrl+Alt+Queer håper å gi skeive IT-folk og utviklere et fristed. 📸: Privat Vis mer

I et års tid har en gruppe skeive IT-folk møttes på Postkontoret på Oslos Tøyen Torg for øl og hygge.

Vi (Eirik, Fredrik og Marta) startet en gruppe som kaller seg Ctrl+Alt+Queer, og ønsker å være et sosialt tilbud for skeive folk i IT og relaterte bransjer.

Vi har vår egen Slack, og vår egen organisasjon på GitHub. Vi ville jo være der utviklere er! Vi vil at folk skal bli med i Slack-workspacet vårt, og det kan man gjøre med sign-up-linken som ligger på GitHub.

I tillegg til å minne folk på når neste meetupen er, så gir dette nok et rom å diskutere på. Det gir også en mulighet for folk fra hele landet til å være med i gruppen, selv om vi vanligvis har fysiske treff i Oslo.

Hvem er vi?

Vi kommer fra forskjellige deler av IT-bransjen.

  • Eirik kaller seg en typisk full-stacker. Han sitter mest med React og TypeScript, men må også dykke ned en del i Kotlin-kode.
  • Marta skriver YAML.
  • Mens Fredrik har en doktorgrad i matematikk, jobber han med Python og Typescript og Java.

Om du lurer på hvor navnet kommer fra, var det Eirik som faktisk spurte ChatGPT. Navneforslaget Ctrl+Alt+Queer kom opp som et av 40 lavkvalitetsalternativer.

Det viser til den mer kjente kommandoen Ctrl+Alt+Delete, som brukes når man må fikse et system som har hengt seg opp. Og det er det vi vil gjøre.

Vi ser behov for en sånn gruppe

I juni slenger selskapene regnbuelogoer på alt mulig rart, med mer eller mindre forankring i virkeligheten.

Ofte er det med gode intensjoner, men det kan virke litt påtatt. Det er viktig at skeive folk huskes hele året, ikke bare i juni.

I tillegg har vi kjent litt på at mange LHBT-arrangementer er drevet av store selskaper som kanskje har en baktanke om å rekruttere folk.

Det er ofte registrering og fotografering - dette er noe som kan hindre folk i å bli med. Vi vil være et sted hvor folk kan senke skuldrene.

Basert på personlige erfaring

Vi er klar over at vi er privilegerte som jobber i en bransje med høyt utdannede kollegaer, sånn sett er vi nok bedre stilt enn folk i andre yrker. Vi har i utgangspunktet trygge jobber, med gode betingelser.

Men som de fleste ser, om vi titter rundt oss på kontoret, så sliter IT-bransjen med lite mangfold. Det er et blendahvitt, mannsdominert yrke.

At man må komme ut gang på gang, er et viktig tema for oss. Fredrik har ofte tenkt på at det er slitsomt å komme ut hver gang man spiser lunsj med nye kolleger. Det kan være et hinder for å ha åpne samtaler under lunsjen.

Og hvordan skal man reagere når kollegene vitser med et lurt smil om «henger du med damene igjen?».

«Men som de fleste ser, om vi titter rundt oss på kontoret, så sliter IT-bransjen med lite mangfold.»

En Slack, om du er heldig

I tillegg er det mange bifile som ikke er åpen om det på jobb. Mange av oss er ikke er så synlig skeive. Da kan det være fint å ha et safe space der man kan snakke med andre likesinnede.

Folk er fortsatt ikke vant til å bruke riktige pronomen for kolleger som er transpersoner. Det er tungt å stå i over tid. Marta vil at transpersoner kan føle seg tillitsfulle og respekterte året rundt, og hun er lei seg for at hennes venner ikke er trygge nok til å komme ut av skapet.

Uansett hvor man jobber, er det ikke enkelt å finne andre skeive folk. Fredrik poengterer at det er sjeldent passende å spørre folk direkte - så man går ofte med følelsen av at man kanskje har noe til felles med noen kolleger uten å vite helt sikkert.

Jobber man i et passe stort firma, har man kanskje en Slack-kanal hvor man kan bli klar over andre skeive, men da er man heldig.

En typisk meetup

Siden vi er jo nerder, går samtalene ofte inn på tekniske tema som nyeste versjon av Angular, skymigrering eller UX-design-problematikk. Samtidig kan vi også snakke mer åpent om problemstillinger i hverdagen som skeive møter.

Det er jo alltid et eller annet - i år er det for eksempel flaggdebatten i Ålesund som stjeler mye oppmerksomhet, og som er slitsomt for oss å måtte forholde oss til.

Men vi må også si at det er en god unnskyldning for mat og øl med likesinnede.

I framtida kan vi tenke på å holde presentasjoner om et tema. Det er mye som er relevant å diskutere - enten det er å problematisere enhetstesting, eller om transpersoners situasjon i helsevesenet i Norge.

Vi skal også ha vårt neste møte den 30. mai. Ses vi klokken 18?