Philip (33) trekker fram én ting utviklere bør bli bedre til: - Sikkerhet

- Det er litt pinlig når russerne skaffer seg privilegert tilgang i den fancy nye løsningen din, sier Sommerkoderen Philip Høeg Eriksen.

Philip Høeg Eriksen tror det vil bli viktig å lære seg hvordan man får tjenester som chatGPT til å gi konsise forklaringer på det man skulle lure på, fremfor å bruke timesvis på å rote rundt i Stack Overflow. 📸: Politiet
Philip Høeg Eriksen tror det vil bli viktig å lære seg hvordan man får tjenester som chatGPT til å gi konsise forklaringer på det man skulle lure på, fremfor å bruke timesvis på å rote rundt i Stack Overflow. 📸: Politiet Vis mer

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Jeg ble nettopp ferdig med en bachelor i Programmering og Systemarkitektur på UiO, der jeg har hatt emner som innebærer alt fra smidig teamarbeid i software-utvikling til maskinlæring, informasjonssikkerhet og programmering av operativsystemer og nettverk.

Her har jeg fått bruk for et bredt spekter av programmeringsspråk, slik som Python, Java, C og Kotlin, og har samtidig bygd meg opp et stort engasjement og interesse for fagfeltet.

Hva skal du jobbe med i sommer? 👷

Jeg er en del av et team på fem utviklere og to designere i Politiets IT-enhet (PIT) der jeg jobber med digitaliseringen av et større prosjekt med fokus på trening i politiet. Her har vi brukt mye tid på å samle og kartlegge behov for å spisse ned noe litt vagt til et mer konkret produkt vi kan lage.

Som en som har fokusert mye på lavnivå programmering og maskinarkitektur er det spennende å engasjere seg i designprosessen og teamarbeidet som må til før man faktisk kan begynne å programmere. For dette prosjektet har vi valgt å jobbe basert på den smidige arbeidsmetodikken Radical Focus, noe som er en ganske ny måte for meg å jobbe på.

Ved siden av det faktiske prosjektarbeidet har vi også fått og skal besøke forskjellige deler av politiet. Vi var for eksempel på Beredskapssenteret, der vi fikk sett hvordan "spesialistene" i politiet trener og jobber til daglig.

Sommerstudent-gjengen i Politiets IT-enhet. 📸: Politiet
Sommerstudent-gjengen i Politiets IT-enhet. 📸: Politiet Vis mer

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

I løpet av den første uken på jobb deltok vi på flere seminarer og kurs for å forberede oss på resten av sommerjobben. Selve teamet jeg jobber på består kun av sommerstudenter, men med en mentor med mer erfaring.

I tillegg får vi oppfølging av flere ansatte i PIT som sørger for at vi får den hjelpen og kursingen vi trenger for å trives og mestre det vi gjør. Vi har også flere kontaktpersoner fra Politihøgskolen. som er oppdragsgiver, som setter oss i kontakt med de vi skulle ønske å snakke med og svarer på det vi har av spørsmål.

Utover dette har vi fått friheten til å jobbe veldig selvstendig. Teamet mitt er har en spesielt god dynamikk internt, noe som gjør arbeidshverdagen ekstra gøy og som demper følelsen av å være en "nybegynner" i arbeidslivet.

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Overraskende godt! Flere av emnene jeg har måtte ta, og et par jeg har tatt frivillig, har gitt en god innføring i hvordan man jobber i tverrfaglige team.

Selv om bacheloren jeg tok har et fokus på det å være utvikler, har jeg også lært mye om designprosesser og hvor viktige de forskjellige rollene i et team er.

Flere av de emnene jeg sutret mest over under studiene har vist seg å være svært verdifulle i arbeidslivet. Lesson learned.

«Jeg tror det vil bli viktig å lære seg hvordan man får tjenester som chatGPT til å gi konsise forklaringer på det man skulle lure på.»

Hva er det vanskeligste med utvikleryrket? 💪

For meg har det vært å mane frem et tålmodig vesen og vente på at vi skal bli ferdig med designprosessen som skal til før man kan begynne å programmere.

Det å forstå behov og så designe en løsning basert på disse er vanskelig når man gjerne skulle ha sett seg ut en løsning umiddelbart og så bare brukt all tid på å skrive kode.

Hvilke teknologier og ferdigheter blir det viktig å lære seg for framtiden? 🤖

Det kjedelige, men åpenbare svaret må være å effektivt bruke AI som en slags ekstra nyttig, men ikke helt pålitelig, kollega.

Jeg tror det vil bli viktig å lære seg hvordan man får tjenester som chatGPT til å gi konsise forklaringer på det man skulle lure på, fremfor å bruke timesvis på å rote rundt i Stack Overflow.

Eller la GitHub Copilot gjøre mye av det tidkrevende arbeidet, og så heller fokusere på koden AI ikke klarer å skrive for deg.

«Inntrykket jeg sitter med er at sikkerhet enda ikke har fått den ledende posisjonen i en utviklers prioritetskø det fortjener.»

Hva bør utviklerbransjen bli flinkere på? 💡

Med min dype, to uker gamle innsikt i livet som utvikler vil jeg si.. sikkerhet!

Det vil alltid være et behov for at alt skal bli sikrere, men inntrykket jeg sitter med er at sikkerhet enda ikke har fått den ledende posisjonen i en utviklers prioritetskø det fortjener.

Det er kanskje lett å se på det som en ekstra byrde man ikke får den umiddelbare tilfredsstillelsen av en "speed-up" eller lavere ressursbruk, men det er litt pinlig når russerne skaffer seg privilegert tilgang i den fancy nye løsningen din fordi de skriver SELECT * FROM Users WHERE User_Name = " " or 1=1; i login-feltet.

Hva er planene dine videre? 🔮

Kryss fingrene.

Jeg starter forhåpentligvis på en master i informasjonssikkerhet på UiO til høsten. Jeg må bare håpe på at noen der ute setter pris på karakterene mine og tenker at det er innafor å gi meg en sjanse.

Så må jeg vel også begynne å titte etter en litt stilig deltidsjobb å ha ved siden av studiene, samt en enda stiligere fulltidsjobb som kan vente på meg når jeg blir ferdig om et par år. Helst innen sikkerhet. Takk.