Sergey (23) tester par­programmering i sommerjobb: - Fascinerende

- Fascinerende å se hvor effektivt og lærerikt det kan være, mener sommerkoderen Sergey Jakobsen i Sparebank 1.

- Her er jeg på kontoret. Stolene er på bordene over helga slik at man enkelt får støvsugd hele gulvet mandag morgen, sier Sergey Jakobsen.📸: Privat
- Her er jeg på kontoret. Stolene er på bordene over helga slik at man enkelt får støvsugd hele gulvet mandag morgen, sier Sergey Jakobsen.📸: Privat Vis mer

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Jeg tar en lang master i Informatikk: Programmering og systemarkitektur på UiO, hvor jeg nå har ett år igjen. Lang master går ut på at man tar 60 studiepoeng frie emner på masternivå, og 60 studiepoeng på masteroppgaven. Jeg valgte å gjøre unna fagene det første året, og her har jeg fått bryne meg på snacks som søketeknologi, kompilatorteknikk og avansert funksjonell programmering, for å trekke frem noe.

Det siste året av masteren min skal jeg, i korte trekk, designe mitt eget programmeringsspråk, og bruke Haskell til å skrive en interpret, samt en transpiler for å oversette kildekode til pseudokode. Jeg tror det blir utrolig gøy, og jeg er sikker på at jeg kommer til å lære masse!😄

Fra før av har jeg en bachelor, også den i Informatikk: Programmering og systemarkitektur. Her får man en god introduksjon til klassikere som objektorientert programmering, databaser, nettverk og datakommunikasjon. Programmet legger også opp til en hel del frie emner, hvor jeg har hatt muligheten til å lære om mye gøy, blant annet kompleksitetsteori, logisk programmering med Prolog, og modellering og analyse av distribuerte systemer.

Hva skal du jobbe med i sommer? 👷

I sommer er jeg så heldig å få jobbe hos SpareBank 1 Utvikling, på kontorene deres i Hammersborggata! Teamet mitt består i utgangspunktet av tre utviklere og én designer, men det er også svært mange dyktige folk på huset som gjerne bidrar om det er noe vi lurer på.

Vi fikk noen føringer, men teamet sto fritt til å definere mye av oppgaven vår selv. Vi landet på en løsning som skal gi kunder med bolig en bedre oversikt i nett- og mobilbanken.

Slik det er nå, samles boliglånet ditt under "mine lån", hvor man bare ser summen man skylder banken. Vi ønsker å gi kundene en bedre oversikt, gjennom å samle både lånet og andre relevante utgifter som er direkte tilknyttet boligen i en egen side. Her kan vi også prøve å vise annen relevant informasjon, som boligens verdiestimat, byggeår og mer.

- Her er en slags chill lounge med masse spennende fagbøker, både om programmeringsspråk, metodikk, rammeverk og hva annet som folk er interessert i. Det er faktisk en egen bok-klubb her! forteller Jakobsen. 📸: Privat
- Her er en slags chill lounge med masse spennende fagbøker, både om programmeringsspråk, metodikk, rammeverk og hva annet som folk er interessert i. Det er faktisk en egen bok-klubb her! forteller Jakobsen. 📸: Privat Vis mer

Samtidig ønsker vi å legge et større fokus på klima knyttet til det å være boligeier. For eksempel er det ikke alle som er klare over at man kan få et såkalt "grønt lån" med bedre renter om boligen har energimerking A eller B. Dette er noe man kunne gjort tydeligere gjennom en slags "Min bolig"-side!

Tech-stacken består av Kotlin med Spring Boot på backend, og React med TypeScript på frontend, sammen med SpareBank 1 Utvikling sitt eget designsystem, som for øvrig ligger ute som åpen kildekode på Github. Det skal bli skikkelig gøy å jobbe med slike industristandarder i praksis, og i såpass stor skala!

Det oppfordres også veldig til parprogrammering. Allerede etter et par uker er det fascinerende å se hvor effektivt og lærerikt det kan være, samtidig som at hele utviklingsprosessen blir fullstendig transparent for hele teamet!😄

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

Først og fremst må jeg bare si at det er en utrolig herlig gjeng!

Vi har blitt plassert under Team PM Oppstart, og vi blir inkludert i alt fra "Monday commitments" til "Friday wins". Det føles egentlig ikke ut som at vi er sommerstudenter, men heller at vi er en ordentlig del av teamet, og at vi har vært det i årevis!

Samtidig er det lett å bli kjent med personer på tvers av områder, og selv om det er flere sommerstudenter som sitter med andre team, har vi klart å bli en godt sammensveiset gjeng!

Det skjer mye kult her hele tiden, og vi er med på alt fra quizmesterskap og sommerfest til den o’ store fagdagen 🎇

- Dette er en slags lobby/møteplass mellom massevis av møterom, rigget til pride! Var faktisk en liten konsert her forrige uke, sier Jakobsen. 📸:
- Dette er en slags lobby/møteplass mellom massevis av møterom, rigget til pride! Var faktisk en liten konsert her forrige uke, sier Jakobsen. 📸: Vis mer

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Hehe, det kommer vel litt an på hva man legger i "det faktiske arbeidslivet".

Bachelorprogrammene i informatikk på UiO er ganske akademiske. Det legges nok i utgangspunktet mer opp til at man skal gå videre på en master etter endt studie, enn at man begynner å jobbe som for eksempel IT-konsulent. Det er også en del som fortsetter som PhD-er etter masteren, både ved UiO og andre institusjoner.

Samtidig finnes det en "Software Engineering"-gruppe på huset, som forsker på temaer som smidig metodikk, teknisk gjeld og generell systemutvikling. De underviser også i en del emner, blant andre "Software Engineering med prosjektarbeid", hvor man utvikler en Android-app i tverrfaglige, smidige teams i en periode på to til tre måneder. Dette er spesielt representativt for utviklertilværelsen.

I og med at man har så stor valgfrihet når det kommer til emner, vil jeg påstå at informatikk-studenter ved UiO har muligheten til å bli forberedt på nøyaktig det arbeidslivet de selv er ute etter. For eksempel har jeg en god venn som fikk jobb som anvendt forsker hos Amazon Web Services, etter å ha kjørt et liknende studieløp som meg.

Hva er det vanskeligste med utvikleryrket? 💪

Godt spørsmål! Mye av det som gjør utvikleryrket utfordrende - som jungelen av rammeverk og knoting med logiske problemer - er heldigvis også det som gjør det så innmari moro.

Hvilke teknologier og ferdigheter blir det viktig å lære seg for framtiden? 🤖

Teknologiene vi bruker utvikler seg så utrolig kjapt, så det blir vanskelig å skulle peke ut noe spesifikt.

Jeg tror det viktigste er å fortsette å være nysgjerrig, leke med nye rammeverk, prøve ut nye paradigmer, og så videre!

Hva er planene dine videre? 🔮

Ved siden av masteren, skal jeg denne høsten jobbe deltid hos Blank! Det tror jeg blir veldig bra, og er noe jeg gleder meg masse til! I tillegg skal jeg være gruppelærer i Søketeknologi ved UiO.

Her lærer studentene mye gøy om teknologier og algoritmer knyttet til moderne søkesystemer! Til våren regner jeg med at masteren vil ta opp det meste av tiden min.

Jeg har også en drøm om å reise til Italia og være der i et års tid, etter at masteren er forsvart. Så regner jeg med å bli klar for voksenlivet etter det. :)