Nvidia-sjefen ba ministeren hive seg på AI-toget. Samme dag sa hun at vi skulle nettopp det

– Jeg er livredd for at deler av AI-hysteriet handler om det hysteri ofte handler om: Markedsføring, skriver Ole Petter i ukas nyhetsbrev.

Nvidia-sjef Jensen Huang møter digitaliseringsminister Karianne Tung, kronprins Haakon og Jan Christian Vestre, 16. april i år. Nvidia-sjefen ba Norge hive seg på AI-toget, og Tung gikk samme dag ut og sa at 80 prosent av norsk offentlig skal gjøre nettopp det. 📸: AP Photo / Jeff Chiu / NTB
Nvidia-sjef Jensen Huang møter digitaliseringsminister Karianne Tung, kronprins Haakon og Jan Christian Vestre, 16. april i år. Nvidia-sjefen ba Norge hive seg på AI-toget, og Tung gikk samme dag ut og sa at 80 prosent av norsk offentlig skal gjøre nettopp det. 📸: AP Photo / Jeff Chiu / NTB Vis mer

Denne uka skrev Vegar Norman det jeg tror vi alle har tenkt de siste månedene:

"AI! Det er viktig, det! Herregud, så viktig det er! Det er så viktig at vi må bruke det til absolutt alt av problemstillinger vi klarer å tenke på, uavhengig av om det gjør resultatet bedre for sluttbrukeren!" 🔥

Vegar har fått nok, av interesseorganisasjoner som IKT Norge og ministere som Karianne Tung, som roper høyt om at AI-TOGET™ tøffer fra oss om vi ikke kaster oss på med én eneste gang. Alle må BRUKE AI™, for om ikke, taper vi AI-KAPPLØPET™.

Jeg er livredd for at deler av AI-hysteriet handler om det hysteri ofte handler om: Markedsføring.

For her har du en sannhet som neppe sjokkerer deg: AI-TOGET™ kjøres av selskaper, AI-KAPPLØPET™ arrangeres av selskaper, BRUKE AI™ markedsføres av selskaper.

Selskaper som veit hva de driver med.

For her har du en sannhet som kanskje sjokkerer deg litt mer:

Veit du hvem digitaliseringsminsisteren møtte samme dag som hun gikk ut i NRK og stolt annonserte at 80 prosent av norsk offentlighet skal BRUKE AI™? Nvidia-sjef Jensen Huang. Mannen og selskapet som tjener aller mest penger på BRUKE AI™. 💰

"- Just make sure to jump on the train! Det var Jensens klare budskap om KI" skrev Tung på LinkedIn. Det samme AI-TOGET™ som har tatt verdien av selskapet hans til 2.550 milliarder dollar.

Karianne Tung syntes det var "ganske stas" å møte Nvidia-sjef Jensen Huang. 📸: LinkedIn
Karianne Tung syntes det var "ganske stas" å møte Nvidia-sjef Jensen Huang. 📸: LinkedIn Vis mer

Veit du hvem andre hun møtte på samme tur? Ifølge henne, blant annet Microsoft, Google og Amazon. Tre av de andre som tjener aller mest penger på AI-KAPPLØPET™.

Denne uka kom én av dem, Google, ut med en analyse som viste hvor mange milliarder Norge kan tjene på å BRUKE AI™ – og hvor mye vi taper på å ikke gjøre det. Og vipps: Nye oppslag i media, enda mer fart på AI-TOGET™, enda flere påmeldte i AI-KAPPLØPET™, enda mer penger i AI-kassa til Google.

Det er helt åpenbart at mange, inkludert utviklere, har mye glede av AI. Det er helt åpenbart at AI kommer til å spille en rolle i mye digitalisering framover. Alt dette er helt åpenbart for både entusiaster og skeptikere. 🤝

Men det er minst like åpenbart at AI er en astronomisk sjanse for verdens teknologigiganter til å tjene astronomiske summer med penger. Og akkurat det håper jeg både ministre og organisasjoner skjønner hva betyr.

For om vi hopper på AI-TOGET™ uten å skjønne at de som ber oss om det også styrer toget, selger billettene og legger skinnene, kommer vi til å ende opp med en total avsporing.

Ukas beste artikler på kode24.no:

🦉 Forstår ikke hvorfor alt skal løses med AI: «AI! Det er viktig, det! Herregud, så viktig det er!»

– Hva er det vesentlige her? At vi innoverer og skaper den nye oljen? Eller at vi gjør det med AI? spør Vegar Norman.

👱 Først ble artige.no kasta ut av Domeneshop. Så betalte den studielånet hans

– Jeg trengte et prosjekt for å lære meg skikkelig PHP, forteller skaperen av artige.no, Matteus Kalis, om den virale nettsida.

📖 Først ble artige.no kasta ut av Domeneshop. Så betalte den studielånet hans

– Jeg trengte et prosjekt for å lære meg skikkelig PHP, forteller skaperen av artige.no, Matteus Kalis, om den virale nettsida.

👒 Starter meetup for skeive utviklere: «Slitsomt å komme ut hver gang man spiser lunsj»

– Uansett hvor man jobber, er det ikke enkelt å finne andre skeive folk, skriver gjengen bak Ctrl+Alt+Queer.

🌻 Morten er blind, og lei av å teste koden din: «Det er noe forbaska dritt!»

– Tilgjengelighet kan du teste selv. Brukere må hjelpe til med testing av universell utforming, skriver Morten Tollefsen, spesialist på universell utforming i NAV.

🍫 Googles AI-søk rulles ut, og resultatene er grusomme

Visste du at du kan putte lim i osten på pizza, og spise stein? Googles AI Overview fungerer ikke helt etter planen.

God helg!

Forøvrig interessant å se hvordan Google kanskje kan sies å ha blitt offer for sin egen AI-hype denne uka:

Da de rulla ut det nye AI-søket sitt, altså den greia hvor du skal få svar fra deres Gemini-modell i stedet for lenker til nettsider med ekte kunnskap, gikk det rimelig skeis. Spurte du for eksempel om hvor mange steiner du bør spise i uka, var svaret at en stein om dagen holder.

For er det noe AI er flink til, er det å svare. Om det er riktig eller ikke, får så være. Litt som å snakke med en 40 år gammel mann som meg. Og apropos det:

Husk ukas episode av kode24-timen, hvor vi ringer opp skaperen av artige.no! Det var en skikkelig trivelig og kul fyr, med en morsom historie om ei nettside som tok av for herrens år siden.

God helg, og kos deg med en baot-is eller to!

💘 Ole Petter,
kode24.no