80 prosent av det offentlige skal bruke AI: «Igjen? But WHY?»

Digitaliseringsminister Karianne Tung har, sammen med Microsoft, AI som mål i seg selv. Kristin Gorman forstår ikke hvorfor.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung, omgitt av kolleger på Stortinget. 📸: Gorm Kallestad / NTB
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung, omgitt av kolleger på Stortinget. 📸: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Digitaliseringsminister Karianne Tung mener at 80 prosent av offentlig sektor må "ta i bruk kunstig intelligens" innen 2025, melder NRK.

– Vi trenger å frigjøre arbeidskapasitet til det som faktisk er viktig, sier hun til statskanalen.

I dag skal omlag hver fjerde statlige virksomhet bruke AI, ifølge henne.

– AI er et av kjerneverktøyene for å fornye og forbedre offentlig sektor, mener ministeren.

MR-bilder og saksbehandling

Nøyaktig hvilke problemer Tung mener at AI skal løse, og hvorfor AI er den beste måten å løse disse problemene på, sies det ikke så mye om.

Men hun trekker fram bruk av AI innen saksbehandling og for å lese av MR-bilder, som eksempler på ting hun vil se mer av.

– Vi har mange gode eksempler på at offentlige virksomheter allerede bruker AI i dag, noe som viser at det er mulig. Flere bør lære av dem som allerede gjør dette, sier Tung til NRK.

På en plansje over hennes forvetninger og råd til virksomhetene for å begynne å bruke AI, skrives punktet "Sett deg inn i hva KI og maskinlæring er" som første punkt.

"But WHY?"

«Igjen? But WHY? HVORFOR skal vi bruke så mye AI?» skriver utvikler og samfunnsdebattant Christin Gorman på X.

«Ikke sett bruk av ekstremt energikrevende teknologi med dårlige kontrollmekanismer som krav i seg selv! Kjære vene...» fortsetter hun.

Akkurat det samme spurte hun om da NHO gikk ut i januar med en veldig lik oppfordring som det digitaliseringsministeren kommer med nå:

NHO mente da det var et problem at 80 prosent av norske selskaper visstnok ikke hadde en "AI-strategi", noe de ville doble de neste to åra.

"kode24 har ikke en AI-strategi. Og vi hadde neppe svart "ja" på et spørsmål om vi har omfavna AI på jobb. For AI er, som en skrutrekker, et verktøy. Som vurderes som alle andre verktøy" skrev vi i vårt nyhetsbrev da.

AI-kremmer Microsoft er enig

Utspillet til digitaliseringsminister Tung kom dagen før en undersøkelse fra blant annet Microsoft, som blant annet Digi har omtalt, som tar opp samme "problem": Mange bruker ikke AI ennå.

– God bruk av kunstig intelligens gir økt konkurransekraft og betydelige produktivitetsgevinster. Teknologien er fortsatt ny, og Norge har gode muligheter for å bli et foregangsland, sier Kristine Dahl Steidel, administrerende direktør i Microsoft Norge, i en pressemelding med samme oppfordring som fra ministeren.

– Men da må vi sørge for å ikke bli hengende etter.

Til Digi forteller Microsoft-sjefen at hun "forsøker å benytte Copilot så ofte hun kan", altså produktet hun selv lever av å selge, og oppfordrer ledere til å sette av tid til å bruke AI-løsninger daglig for å "endre vaner".