profesjonelle utviklere kode 60 timer i uken?

Utvikler-guruen "Uncle Bob" påstår det, men jeg holder en knapp på at alle bør gjøre det som passer best for dem.

Jeg liker å kode, men ville jeg brukt 60 timer ekstra i uken på koding hvis jeg var utvikler og ikke journalist? spør Kurt Lekanger. 📸: Clean Coder-boken / Privat
Jeg liker å kode, men ville jeg brukt 60 timer ekstra i uken på koding hvis jeg var utvikler og ikke journalist? spør Kurt Lekanger. 📸: Clean Coder-boken / Privat Vis mer

I sommer fikk jeg omsider lest boken «The Clean Coder» fra 2011, av den kjente utvikleren Robert C. Martin, bedre kjent som «Uncle Bob».

I boken kommer han med noen påstander som sikkert er ganske kontroversielle, i hvert fall her i Norge: Han skriver at for å være en profesjonell utvikler, så må du holde deg oppdatert – og det er ikke arbeidsgiverens oppgave.

Boken The Clean Coder er en slags oppfølger til en annen bok av Uncle Bob; Clean Code.
Boken The Clean Coder er en slags oppfølger til en annen bok av Uncle Bob; Clean Code. Vis mer

Det er heller ikke arbeidsgiverens ansvar å gi deg tiden du trenger for å lære nye ting, selv om noen arbeidsgivere i praksis gjør dette. Arbeidsgiveren har ansatt deg for at du besitter noen spesielle ferdigheter, hvordan du får disse ferdighetene er opp til deg, mener han.

Uncle Bob mener at alle som vil kalle seg profesjonelle utviklere må jobbe 60 timer i uken, der de første 40 er for arbeidsgiveren. De siste 20 timene – rundt tre timer hver dag – skal brukes til å lese, trene på koding, lære og på ulike måter bli en enda bedre profesjonell utvikler.

Han mener det er helt greit å velge å ikke gjøre det, men at man da ikke kan kalle seg en profesjonell utvikler.

Men så presiserer han: De 20 timene skal ikke være å jobbe for arbeidsgiveren din. Du skal altså ikke jobbe overtid. I stedet skal tiden brukes på det som kan gjøre deg mer verdt på markedet for profesjonelle utviklere.

Det kan høres ut som en oppskrift på å bli raskt utbrent, men om vi skal tro Uncle Bob så er det ikke det. Det du gjør på fritiden skal være ting du virkelig brenner for, og man blir visstnok ikke utbrent av å ha det gøy. Og det å brenne for programmering bør være grunnen til at man blir utvikler, mener han.

Fritiden kan gjerne – eller helst – brukes til å holde på med noe helt annet enn det du driver med på jobben. Det skal være for å utvide horisonten din og holde deg oppdatert.

For å sitere Uncle Bob: – Hvis du er en .NET-programmerer, lær Java. Er du en Java-programmerer, lær Ruby.

«Jeg tror de fleste av oss verdsetter familieliv og andre aktiviteter for mye til at vi er villige til å ofre så mye for å bli enda bedre på jobben.»

Jeg tror kanskje Uncle Bob setter ting litt på spissen, og jeg tror mange av oss verdsetter familieliv og andre aktiviteter for mye til at vi er villige til å ofre så mye for å bli enda bedre på jobben. Og så lurer jeg på om han prøver å provosere litt med vilje?

Kanskje det er en grunn til at én av anmeldelsene på Amazon har tittelen «Helseskadelige og utdaterte råd om hvordan bli god på å slave for bedrifter»

Selv om det jo likevel ikke er til å komme utenom at man blir bedre på det man øver mye på. Har han kanskje et poeng?

Ukas beste saker på kode24:

🍬 Mest mulig skal være åpen kildekode: – Norske folk som har betalt

Espen Henriksen i Kartverket mener åpen kildekode-samarbeid har spart dem for mye tid, gjort koden ryddigere og gjort dem til en mer attraktiv arbeidsgiver.

👒 Utviklere liker ChatGPT bedre enn Stack Overflow - selv når den tar feil

Den kunstige intelligensen er mer positiv enn folka på nettet, mener forskerne, men ChatGPT tar mer feil enn en mynt.

🏉 Derfor bruker Ruter kvantemaskiner: - Raskt, effektivt, billig

- En ting som fungerer bra med kvantemaskiner er optimaliseringsproblemer, og vi har mange av dem i et selskap som Ruter.

🐈 Populært .NET-bibliotek rappet utvikleres e-poster: – Sinnssykt!

Flere advarer mot å bruke Moq, men nå lover utvikleren bak prosjektet å rydde opp.

🍯 itslearning sparker 12 ansatte - også utviklere rammes

Åtte mister jobben i utviklingsavdelingen. - Det er klart at dette er en utfordrende situasjon for dem, sier itslearning.

🛷 Stjeler passord via mikrofonen med 95% nøyaktighet

Det kan være lurt å dempe mikrofonen hvis du må taste passord under et videomøte, viser ny forskning.

Zoom snur - vil ha folk tilbake på kontoret

Selv videokonferanse-selskapet Zoom mener man bør møtes fysisk av og til.

🐅 - Aldersgrense på nett kan gå utover andre rettigheter

- En sentral utfordring er hvordan vi kan verifisere alder på internettbrukere, uten at det går på bekostning av personvernet, skriver Hanne Sofie Lindahl i Teknologirådet.

📓 NextUI: Populært UI-bibliotek fungerer nå med server­­komponenter

Se hva som er nytt i NextUI 2.0.

🍫 Stjeler passord via mikrofonen med 95% nøyaktighet

Det kan være lurt å dempe mikrofonen hvis du må taste passord under et videomøte, viser ny forskning.

God helg

For min egen del har jeg funnet ut at det å pendle er det som gir meg den tiden jeg trenger for å lære meg nye ting. Lange togturer mellom Askim og Oslo som før var kjedelige, brukes nå ofte til å kode litt på noen hobbyprosjekter, kanskje se noen YouTube-videoer om ett eller annet koderelatert der jeg kan lære noe nytt, eller pløye gjennom et kurs på Frontend Masters.

Når jeg kommer hjem, prøver jeg å unngå å stirre inn i PC-skjermen hele kvelden – selv om det frister aldri så mye. Og så prater jeg heller med kona på kvelden, og står tidlig opp i helgene for å kunne kode i ro og mak før kona våkner.

Nå er jo jeg ikke profesjonell utvikler, men en journalist som liker å skrive om alt som har med programmering å gjøre. Jeg lurer derfor på om jeg hadde kastet meg over alt mulig av kodeprosjekter på fritiden hvis jeg faktisk hadde jobbet som utvikler?

Jeg vet ikke – men det er vel en viss fare for at jeg ikke hadde gjort det, og dermed ikke hadde kunnet kalle meg en profesjonell utvikler etter Uncle Bobs målestokk.

🤓 Kurt,
kode24.no