Kristoffer er utvikler i Saudi-Arabia: - Altfor varmt til å gå ute

- Og hvis du vil komme deg litt ut av byen, er det stort sett bare ørken, forteller Kristoffer Gjerde.

Kristoffer Gjerde satt seg på flyet til Saudi-Arabia for første gang i februar 2022 og har vært der siden.

📸: Privat
Kristoffer Gjerde satt seg på flyet til Saudi-Arabia for første gang i februar 2022 og har vært der siden. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor bestemte du deg for å flytte til utlandet? 🛫

Etter ett år på utveksling til San Diego i USA tilbake i 2019 og 2020, hadde jeg lyst til å teste ut andre steder i verden etter studiet.

Da jeg fikk muligheten til å dra til Saudi-Arabia var det for unikt til å ikke gjøre.

Hvis det var en periode i livet det skulle passe å flytte til utlandet for en stund, så følte jeg det var da, rett etter studiet.

Hvorfor valgte du akkurat det landet du er i nå? 🌍

Etter masteroppgaven var levert i juni 2021 var jeg klar for oppstart som software engineer i Cognite etter sommerferien. Her startet jeg i Disruptive MVP-teamet for å jobbe med roboter som Boston Dynamics Spot, for bruk i industrier som olje og gass.

Fire måneder inn i den nye jobben ble det informert internt i Cognite at det det skulle startes et fellesforetak mellom Cognite og Saudi Aramco, som skulle ha hovedkontor i Riyadh. Etter å ha lest meg opp på planene for selskapet, viste det seg at det nye fellesforetaket skulle etablere et disruptive tech-team.

Dette så jeg på som en unik mulighet til å fortsette med det jeg allerede hadde startet i Cognite, samtidig som det overlappet med ønskene mine om å bo i utlandet. Jeg kontaktet teamet internt i Cognite, og satt meg på flyet til Saudi-Arabia for første gang i februar 2022.

«I Riyadh der vi bor er det ganske store avstander og enda ikke etablert noe særlig kollektivsystem»

Hvem jobber du for? 💼

CNTXT - et fellesforetak mellom Saudi Aramco og Cognite som leverer premium cloud- og digital transformasjons-produkter og konsulenttjenester i Midtøsten og Nord-Afrika.

CNTXTs digitale tilbud inkluderer Google Cloud og Cognite Data Fusion, som gjør det mulig for kunder å oppnå større effektivitet, bærekraft og lønnsomhet gjennom sine digitale transformasjoner.

Hva er det du jobber med? 💪

I CNTXT leder jeg Disruptive Tech, som skal lede selskapet inn i nye teknologier som kan være transformative for kundene. Teamet inspirerer potensielle kunder, partnere og universiteter med innovative demoer av ny teknologi, og har unik ekspertise innen maskinlæring og robotikk. Teamet bruker dette til å jobbe med roboter for autonomt inspeksjonsarbeid på industrielle områder og dataen samlet fra dem.

CNTXT inngikk nylig et partnerskap med Boston Dynamics for å akselerere bruken av industriell robotikk i Saudi-Arabia. Robotene blir konfigurert til å manøvrere rundt autonomt på industrielle områder, som oljeraffinerier, til å gjøre inspeksjon av forskjellig utstyr som normalt ville blitt gjort av mennesker. Dette kan være fordi området utstyret befinner seg i kan være farlig for mennesker å bevege seg i, som giftige gasser i luften.

En type utstyr som ofte blir inspisert er forskjellige type analoge målere. Med bruk av maskinlæring og datasyn har vi laget en metode for å automatisk hente ut verdien fra bildedataen samlet av roboten (test modellen her), uten at et menneske trenger å se over. Dette er med å frigjør tiden til noen av feltarbeiderne, som igjen kan brukes til mer kreativt arbeid robotene ikke klarer å løse enda.

Teamet Kristoffer Gjerde leder, skal inspirere potensielle kunder, partnere og universiteter med innovative demoer av ny teknologi. 📸: Privat
Teamet Kristoffer Gjerde leder, skal inspirere potensielle kunder, partnere og universiteter med innovative demoer av ny teknologi. 📸: Privat Vis mer

Hvordan skiller arbeidshverdagen der seg fra i Norge?

Foruten at arbeidsoppgavene mine har blitt en del forskjellig sammenlignet med hva jeg gjorde i Cognite, så er det noen andre forskjeller.

I Riyadh, der vi bor, er det ganske store avstander, og ennå ikke etablert noe særlig kollektivsystem.

Jeg har derfor måtte skaffe meg bil for å komme meg til jobb. Kan si at trafikken og kjørevanene til folk er ganske så forskjellig fra hvordan det er i Norge.

Hva savner du fra Norge? 😢

I Norge klager vi ofte av at det er for kaldt og at det regner så mye, men etter å ha bodd et halvt år i Saudi-Arabia hadde jeg ikke hatt noe i mot litt mer av det her.

På denne tiden av året er det alt for varmt til å gå ute, og hvis du vil komme deg litt ut av byen er det stort sett bare ørken.

Så den norske naturen er noe jeg savner en del.

Hva er de største utfordringene ved å jobbe der du jobber? 🔥

De aller fleste jeg har møtt på i jobbsammenheng prater veldig godt engelsk, men slik er det ikke over alt i Saudi-Arabia.

Jeg kan verken prate eller lese arabisk, så språkbarrieren kan være litt stor når vi møter ikke engelsk talende.

Du kommer for øvrig veldig langt med godt humør, et par arabiske fraser, Google Translate, og litt peking hvis du står fast.

Har du noen tips til andre som vil prøve seg ute i den store verden? 💡

Ta mulighetene som kommer. Hvis det virker litt skummelt er det enda større grunn til at man må kaste seg ut i det. Jeg er veldig glad for at jeg tok sjansen mens jeg hadde den.