- Kom igjen, jenter. Det er ikke så skummelt som du tror!

Utvikleren Rameen Khan om hvordan det er å være kvinne i IT-bransjen.

- Jeg opplever ikke min jobb i IT som skummel eller altfor mannsdominert, skriver utvikler og konsulent Rameen Khan i Crayon Norway. 📸: Privat
- Jeg opplever ikke min jobb i IT som skummel eller altfor mannsdominert, skriver utvikler og konsulent Rameen Khan i Crayon Norway. 📸: Privat Vis mer

Det er et velkjent faktum at det ikke er mange kvinner som jobber innen teknologi.

Ofte blir jeg spurt om hvordan det er å jobbe i teknologibransjen. De fleste tror at IT er et mannsdominert yrke og at det kun finnes menn i lederposisjoner. Noe av det kan stemme, men det gjelder ikke for alle.

For hvordan er det egentlig å være kvinne i IT bransjen?

«Vi er her fordi vi også ønsker å bidra i samfunnet.»

Usikre på bransjen

På de fleste IT studier utgjør gutter flertall. Forskjellen fra jobb og studier er at ingen er «ledere» over hverandre. På studiet er alle like.

Flere studenter er usikre på hvilken retning de vil videre og hva de vil jobbe med. Men selv om både kvinner og menn føler seg usikre, så kan vi jenter føle oss et hakk mer usikre.

For spørsmål som «Er denne bransjen noe for meg?» kan begynne å dukke opp når man ser hvor få kvinner det er på studiet.

Flere har spurt meg hvordan det er å jobbe innenfor IT. For hva gjør egentlig vi kvinner på jobb? Vi leder møter, jobber teknisk, utvikler og leder prosjekter. Vi gjør faktisk det samme som våre mannlige kollegaer.

Vi er her for en grunn

På jobb møter du mennesker med lidenskap for ulike områder i IT. Når man kommer i arbeid, så føler jeg at alt blir mye mer morsommere.

Nå ser du kanskje flere kvinner, i motsetning til studiet, og selv også kvinnelige ledere.

De som ikke er en del av IT-bransjen tenker sikkert at det er menn som leder alt. At det er få kvinner og enda færre i lederposisjoner. Ja, det er ofte det, men ikke alltid.

Vi er ikke bare en del av en mannsdominert bransje for å vise frem kvinneandelen på årsrapportene. Vi kvinner er her for en grunn. Ikke for å konkurrere med andre menn, men fordi samfunnet har behov for at både menn og kvinner deltar i å løse morgendagens utfordringer.

Vi er her fordi vi også ønsker å bidra i samfunnet.

«Jeg opplever ikke min jobb i IT som skummel eller altfor mannsdominert.»

Kom igjen, jenter

Min opplevelse har vært positiv.

Flere av mine mannlige kolleger ønsker også flere kvinner i IT bransjen. På alle steder jeg har jobbet snakker ledelsen tydelig om viktigheten av mangfold, inkludering og økt kvinneandel i teknologibransjen. Flere bedrifter i Norge har for eksempel signert under "CEO Commitment", som er et løfte for økt mangfold og inkludering i norsk næringslivet.

Som ansatt blir jeg motivert av dette, fordi jeg er opptatt av de samme verdiene, og får håp for IT-verdenen i Norge.

Jeg opplever ikke min jobb i IT som skummel eller altfor mannsdominert. Jeg har det gøy på jobb, jeg jobber med det samme som mine mannlige kollegaer.

Men jeg kunne gjerne ønsket flere kvinner i IT-jobber. Og det er kanskje en av grunnene til at jeg skriver dette innlegget?

For kom igjen, jenter. Det er ikke så skummelt som du tror!