- Jeg tror vi utviklere har noe å lære av snekkere

"Snekkere bygger hus med verktøyet de kjenner - noen av dem tusenvis av år gamle" skriver kode24-redaktøren i ukas nyhetsbrev.

Som journalist i kode24 vil man gjerne skrive om ny og grensesprengende teknologi. Det er litt artigere å skrive "Wow, du vil aldri i livet tro hva de har laga dette greiene her i!" enn "Laga detta med de samma greiene alt annet er laga i, sovesmilefjes".

Uten at noen av de overskriftene der ble så veldig virkelighetsnære. Men du skjønner hva jeg mener. 🤷

«...jeg tipper at snekkere ikke diskuterer høylydt på Twitter hvilken hammer man bør bruke. Eller hvorvidt sag har kommet for å bli.»

Samtidig veit vi jo at det oftere er smartere å bygge ting med verktøy man allerede kan. Som da gjerne ikke er så ferskt at de så vidt har rukket å registrere Twitter-kontoen sin og få opp en kul .io-landingsside.

  • Denne uka skriver vi for eksempel om VGs Maskorama-profeten, som er bygd på den allerede eksisterende EM-profeten. For at to utviklere skulle kunne bygge tjenesten raskt og effektivt, ga det naturlig nok mening.
  • Ukas Koder denne uka uttaler blant annet at "...det er en tendens hos utviklere å bli i overkant entusiastiske over ny teknologi, uten å reflektere noe særlig over hvilke fordeler og ulemper de nye verktøyene, rammeverkene eller metodikkene nødvendigvis vil ta med seg inn i konkrete prosjekter".
  • I tillegg skriver vår egen fagredaktør om at "vi kaster bort tiden vår på å forbedre JavaScript marginalt, når vi heller burde tenke på hvordan i huleste webben skal bli brukervennlig på mobil".

Jeg veit ikke, for jeg veit absolutt ingenting om den bransjen, men jeg tipper at snekkere ikke diskuterer høylydt på Twitter hvilken hammer man bør bruke. Eller hvorvidt sag har kommet for å bli. Eller om det er på tide å bytte ut konseptet planker, etter 10.000 år. 🔧

Og jeg tipper de ikke vurderer å lære seg et helt nytt verktøy før de bygger et hus, bare for å se hvordan det er å bygge et hus med akkurat det verktøyet i stedet for verktøyet de har brukt i alle år. Snekkere bygger hus med verktøyet de kjenner - noen av dem tusenvis av år gamle.

Jeg tror vi utviklere har noe å lære av snekkere. Selv om det er mye gøyere med nye ting, da.

Apropos nye ting: Sjekk ut alle de nye artiklene vi har denne uka! Og leserundersøkelsen vår! Kjøøør nyhetsbreeev. 👇

Ukas beste saker på kode24:

🐻 Maskorama-profeten til VG hadde én utfordring: Feilstava kjendiser
Sånn lagde de Maskorama-profeten med Next.js, Fastify, Kubernetes og Wikipedia-skraping.

🙏 Gi kode24 ris og ros - vinn kodekopper og klær!
kode24s leserundersøkelse 2021 er klar, og vi lokker med gjeve premier.

🤷 Psykologen mener seg misforstått - kritikerne står på sitt
- Mener ikke at jenter ikke passer til IT, sier Rolf Marvin Bøe Lindgren. - Opplever fremdeles budskapet som delt, svarer Ellen Bakksjø.

💀- Webben er død, og mobilen drepte den!
Fagredaktør Jørgen Jacobsen frykter en kirkegård av gamle nettsider på webben om ti år.

💰 Utviklere i det offentlige tjener minst, selvstendige konsulenter mest
Store forskjeller i lønn. - Men vi har de mest spennende IT-prosjektene, mener Lånekassen og NAV.

🤗 Her er Mats (38) sine beste råd mot 'imposter syndrome'
- Jeg kunne føle litt på det tidligere, forteller Ukas Koder Mats Mikkel Rummelhoff i Værsågod.

🤮 16-åringer tror utvikling er usosialt, nerdete, dårlig betalt og kjedelig
- Interessen blant jenter mangler på grunn av feilinformasjon, mener Elise Kristiansen, som har snakka med tiendeklassinger.

🙅 Lønna til utviklere vokser kraftig med erfaring - men så er det stopp
For mange vil lønna flate ut etter bare 15 år.

🎧 Web3, NFT, krypto, blockchain: - Jeg orker ikke, jeg gidder ikke
kode24-timen prøver å forstå hvorfor de skal bry seg om web 3.0, uten hell.

Har du prøvd å trykke CMD/CTRL-K på Github?
Codespaces, nye Github-snarveier, Copilot i flere editorer, ny Visual Studio til Mac og metavers-penger.

😱 Kan forby 'vis sidekilde' i Chrome: - Jævla ondskap!
En kommende Chrome-oppdatering lar administratorer blokkere "view-source"-adresser.

God helg!

Når alt er sagt om verktøy, så merker jeg at jeg trenger noen nye verktøy for å skrive dette leserbrevet. Jeg kopierer og limer inn overskrifter, URL-er og ingresser i den lista med artikler hver eneste uke, og begynner å bli gal.

Det kan da ikke være så vanskelig å skrive en liten kodesnutt som skraper en liste med URL-er for overskrifter og ingresser, vel? Lurer på om det har kommet noen nye, kule verktøy for å skrape nettet. 😎

Da har jeg noe å sysle med i helga, si. Apropos: Riktig så god helg, ta gjerne en titt på leserundersøkelsen vår om du ikke har gjort det ennå, og ja, hvor var jeg - god helg, ja!