Kan forby 'vis sidekilde' i Chrome: - Jævla ondskap!

En kommende Chrome-oppdatering lar administratorer blokkere "view-source"-adresser.

Å vise kildekoden til nettsider har vært helt standard funksjonalitet i nettlesere, men enkelte organisasjoner vil gjerne forby det.
Å vise kildekoden til nettsider har vært helt standard funksjonalitet i nettlesere, men enkelte organisasjoner vil gjerne forby det. Vis mer

- Å legge til muligheten til å blokkere View Source er antitetisk til det nettet pleide å stå for. Det er dypt jævla ondskap, og alle ansvarlige burde skamme seg. Jeg bryr meg ikke om hvor mange ganger du sier ordet "bedrift" som en unnskyldning for avgjørelsen din, skriver Jamie Zawinski, en av grunnleggerne av Netscape og Mozilla.org på bloggen jwz.org.

Utspillet kommer i kjølvannet av nyheten om at IT-administratorer i ulike organisasjoner snart vil kunne blokkere Google Chrome og Microsoft Edge fra å se kildekoden til nettsider.

Dette blir mulig som følge av en fersk endring i Chromium-kildekoden.

Men bedriftsretningslinje-endringen trer ikke i kraft før Chrome/Edge versjon 98, ifølge 9to5google.com.

Rapportert bug

I 2018 ble det rapportert til Google via Chromium Bug Tracker at en av Chrome Enterprises eksisterende verktøy, en URL-blokkeringsliste, ikke var i stand til å blokkere forespørsler til "view-source:"-adresser, skriver 9to5google.com.

8 november ble gjort endringer i koden til Chrome, som lar administratorer blokkere View Source.
8 november ble gjort endringer i koden til Chrome, som lar administratorer blokkere View Source. Vis mer

Ifølge dem kan et selskap blokkere tilgangen til for eksempel "https://kode24.no", men ikke til "view-source:https://kode24.no".

Dette ville tillate en enkel omgåelse av Chrome Enterprises adresseblokkeringsmetoder, forutsatt at man var villig til å lese en sides kildekode eller lime inn koden i et HTML-forhåndsvisningsverktøy.

Dette skapte dessuten problemer for skoler der studenter kunne undersøke HTML-koden for å få svaret på quizer eller bruke HTML-koden for å komme seg forbi blokkerte sider.

Får kritikk

Valget om å blokkere view-source vil bare være tilgjengelig for administratorer av kontoer knyttet til et selskap eller organisasjon. Så med mindre du bruker en skoleselskapseid Chromebook eller Chrome Enterprise, vil du ikke bli påvirket av endringen, ifølge 9to5google.com.

Det har likevel ikke hindret at endringen har fått skarp kritikk. På HackerNews har diskusjonen foregått for fullt og mange av tilbakemeldingene er negative:

- Mange av de flinkeste folkene innenfor IT er der de er i dag fordi at de ble nysgjerrige av hvordan ting virker, eksperimenterte med det, brøt reglene og lærte av det. Denne nysgjerrigheten bør bli oppmuntret, ikke stoppet, skriver brukeren kuschku.

"OK med det?"

Også på Twitter er det bekymring for hva dette kan gjøre med nysgjerrigheten til vordende utviklere:

- Tenk deg å være et barn som ønsker å lære om hvordan nettet fungerer. Den eneste datamaskinen din er en Chromebook som administreres av skoledistriktet ditt. De blokkerer tilgang til å se kilden med dette. Er du OK med det? skriver @spifbiv.

Jamie Zawinski, under brukernavnet mhoye, reagerer også på hvordan endringen avgjort:

- Noen ba Chromium-teamet om å begrense elevenes tilgang til devtools og kildekode, og det var ikke engang en diskusjon.