- Webben er død, og mobilen drepte den!

Fagredaktør Jørgen Jacobsen frykter en kirkegård av gamle nettsider på webben om ti år.

Fagredaktør Jørgen Jacobsen ser ikke noen lys framtid for webben, men håper noen klarer å redde den. 📸: NTB Scanpix / Ole Petter Baugerød Stokke / Jørgen Jacobsen
Fagredaktør Jørgen Jacobsen ser ikke noen lys framtid for webben, men håper noen klarer å redde den. 📸: NTB Scanpix / Ole Petter Baugerød Stokke / Jørgen Jacobsen Vis mer

La meg starte med å si: Jeg elsker webben.

Jeg er så gammel at jeg fortsatt husker da den ikke fantes. Vi har på sett og vis vokst opp sammen, jeg og webben. Sammen har vi utforsket fantastisk innhold i forum, obskure blogger, bevitnet videoen sitt inntog, lært at Flash var en bommert, forelsket oss i CSS, og presset JavaScript til det ytterste for å bygge kule tjenester.

Men det var på desktop-maskinen min. Da mobilen kom var det akkurat som lufta gikk litt ut av den gode gamle webben.

De lekre appene, med fantastisk brukergrensesnitt og kobling til operativsystemet, føltes mye mer moderne enn å skulle besøke en tjeneste i en nettleser.

Og nå som flere og flere dropper desktop-maskinen totalt og kun bruker mobil, er jeg oppriktig bekymret for hvordan det skal gå med barndomsvennen min.

«Så ble App Store en suksess, og HTML-apper ble feid under teppet.»

Webben bomma på toget

For hvordan skal egentlig en nett-tjeneste kunne konkurrere med en app som har sin egen fine plass på hjemskjermen til brukeren?

Hvem gidder å gå inn i nettleseren sin og taste inn sbanken.no, når det finnes en app som tar deg rett inn i banken?

For seks-syv år siden var vi fortsatt håpefulle om at leverandørene av mobile operativsystem skulle gi webben førersetet. At de skulle lage en slags magisk støtte for at web-tjenester kunne bli til apper på telefonene våre.

Om du husker de første pressekonferansene Steve Jobs holdt om iPhone, så var han ganske åpen om at han så for seg en fremtid hvor tredjeparts-apper kom til å være web-basert.

Så ble App Store en suksess, og HTML-apper ble feid under teppet.

Og mange av oss husker fortsatt det spektakulære mageplasket til Firefox OS, som gikk "all in" på HTML-app-tankegangen.

PWA er en flopp

Men vi i web-menigheten ga oss ikke så lett. Vi spora over på PWA. Et slags sammensurium av forskjellige web-teknologier som visstnok skulle la brukere "appifisere" webben likevel. En eller annen gang i fremtiden.

At det stort sett var på Android, og sjelden på iOS, at disse tingene funka, det snakket vi ikke så mye om.

At det ikke var en eneste person i verden som var interessert i å bruke PWA-er over apper, det ignorerte vi.

At de eneste vi kjente som hadde en PWA installert var utvikleree som jobbet med PWA-er, det var ikke så nøye.

Men nå er det på tide å kalle en spade for en spade, PWA-er har floppet.

Web-apper på mobiler har feilet.

Mørk fremtid for HTML

Men det bryr vi oss ikke om.

Istedenfor fortsetter vi å grave oss ned i en evig grop av rammeverk, stilings-bibliotek og fancy byggesteg. I et desperat forsøk på å holde webben relevant.

Samtidig som vi gladelig overser det største problemet med webben: Teknologien den er bygget på - HTML.

Vi kaster bort tiden vår på å forbedre JavaScript marginalt, når vi heller burde tenke på hvordan i huleste webben skal bli brukervennlig på mobil.

For mens Apple og Android pøser ut lekre komponenter, design-grensesnitt, innebygget støtte for tilgjengelighet og nye paradigmebrytende brukeropplevelser, alle med tett kobling til operativsystemet. Så skjer det pent lite i HTML-verdenen. Vi klarer ikke bli enig om hvordan en knapp skal se ut engang.

Mange vil si at det er nettopp denne fleksibiliteten som er styrken til webben. Og det var det nok for 10-15 år siden, da alle satt med desktop-browsere og Windows XP, hvor alt annet enn det som foregikk i nettleseren føltes skikkelig gammeldags.

Men på en iPhone 13 i 2021, er det plutselig webben som føles gammeldags ut.

HTML6 er skrotet, forresten, visste du det? Istedenfor har HTML5 gått over i en slags flytende evig standard, hvor en komité sitter og koker opp hva som er viktig fremover.

Og vet du hva det nye "hotte" fra den gjengen er? Dialoger. Native dialoger.

Det er så forbaska kjipt.

«Og vet du hva det nye "hotte" fra den gjengen er? Dialoger. Native dialoger. Det er så forbaska kjipt.»

Hvem redder webben?

Så hvem skal redde webben?

Blir det Google? De har i hvert fall en egeninteresse i at webben bevares. Søket deres er null verdt uten. Men får du ikke litt følelsen av at de prøver så hardt de kan å late som man ikke er på webben om dagen?

Ta AMP-satsningen deres, som har snikinnført caching av nettsider i Googles egen drakt. Om du ikke visste det pågår det en rettsak i skrivende stund, fordi Google har trikset med hastigheten.

Det blir neppe Facebook. Tjenesten som potensielt blir stående til evig tid som den siste store web-tjenesten alle brukte satser på metaverse. Og der er det neppe plass til webben.

Det blir i hvert fall ikke Apple. Med innføring av M1-chippen på tvers av produktporteføljen er det mer trolig at de skviser ut web-apper på desktop til fordel for en god skalering av mobil-apper til desktop.

Jeg håper noen finner ut av hvordan webben kan overleve og bli en del av den mobile fremtiden.

Og det må skje raskt. Hvis ikke frykter jeg at webben om ti år blir en kirkegård av gamle forum, bloggposter, og kjipe landingssider som kun er der for å fange opp et "hvis alt annet feiler"-scenario.

Og at corporate overlords i Apple, Google og Facebook bestemmer alt på internett.

Om ingen tar grep de neste ti årene, da tror jeg vi fort kan få servert denne nyhetssaken i VG-appen: "Webben er død, og mobilen drepte den".