- Ja til offentlige IT-prosjekter som sklir ut!

- Og nei til private selskap som driver det offentlige på anbud, skriver Jørgen Jacobsen i kode24.

Jørgen Jacobsen i kode24 vil ha flere offentlige IT-prosjekter. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Jørgen Jacobsen i kode24 vil ha flere offentlige IT-prosjekter. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

"Kanskje dette være et varsko både for konsulenthus og myndigheter om å skjerpe seg" skriver en i diskusjonsgruppa til kode24, kode24-klubben, på Facebook.

Han snakker om den ferske krisa i barnevernet, hvor det har blitt brukt programvare fra en tredjepart, Visma. Programvare som har hatt en kritisk feil, faktisk en mega-kritisk feil, som i verste fall har ført til at en haug med bekymringsmeldinger til barnevernet ikke har gått gjennom.

Krise for barna, krise for barnevernet, krise for Visma - og krise for utviklerne som må bære ansvaret for handlingen.

Og ja, jeg mener det samme som han i kode24-klubben, at myndighetene bør skjerpe seg. Men de bør ty til mye hardere skyts:

De bør bygge ned avhengighetene til private tredjeparter, så fort som svint.

Norge på anbud

Jeg synes det er et litt snedig paradoks at vi i Norge er veldig opptatt av å verne om det offentlige helsevesenet, den offentlige skolen og offentlige barnehager, men når det kommer til programvaren det offentlige skal bruke, som ofte er selve ryggraden i disse tjenestene, er vi ikke så opptatt av hvor den kommer fra.

Neida, her skal det skjæres i budsjetter og settes ut på anbud til det private.

Og hva gjør det private? Jo, de sjonglerer programvaren sin for å treffe anbudet, soper alle feil under teppet, og presenterer et glansbilde.

Jeg har selv jobbet flere steder hvor dette var selve livsnerven i bedriften; svare på anbud, anta at man får til å nå kravene fra anbudet innen så og så lenge, og sikre seg en fet langvarig kontrakt.

«Man mister kontroll over hva som utvikles, hvordan det utvikles, og hvorfor det utvikles.»

Prioriterer feil med vilje

Det man mister ved å ikke utvikle programvare selv, virker det ikke som det offentlige helt har noen formening om. Helt ærlig forstår jeg ikke logikken i hvordan de velger ut hvilke instanser som får lov til å få lage sin egen programvare, heller.

Hvorfor får NAV og Lånekassen lov til å utvikle selv, mens alle offentlige barnehager i Norge og tydeligvis barnevernet må dumpe ting ut på anbud?

La meg forklare hva man mister med å sette ut programvare på anbud: Kontroll.

For når man setter bort utvikling av et system til en privat tredjepart mister man kontroll over hva som utvikles, hvordan det utvikles, og hvorfor det utvikles.

En privat bedrift kan fint velge å overse en kritisk feil, fordi noe annet hadde et viktigere kommersielt hensyn i en periode. De kan altså prioritere feil, med vilje.

Kan være uinteressant å prioritere

For en privat bedrift kan et kritisk system hos en offentlig tjenestetilbyder være et lite fillesystem noen solgte inn på anbud en gang i tida, som de velger å sette inn minimum av arbeidskraft på.

Eller et selskap de kjøpte opp en gang i tida, sparka alle utviklerne, og holder i live for pengas skyld.

Jeg sier ikke at dette skjedde i barnevernsaken, men det er fullt mulig.

Det må være ganske frustrerende å være utvikler i en bedrift hvor man stadig vekk må overse feil fordi det ikke er lønnsomt å fikse dem.

Bør la det "skli ut"

Det er helt greit at en privat bedrift tar slike vurderinger på programvare som kun rammer dem selv, men når private prioriteringer plutselig går utover det offentlige, blir det mer grumsete.

Burde vi ikke kunne kreve at offentlige tjenester bygges og vedlikeholdes av nettopp det offentlige? Gir det ikke mer mening at offentlige tjenester bør utvikles uten kommersielle hensyn, og heller ha et mål om å bli så godt som overhodet mulig?

Kanskje noen med bedre kalkulator-skills enn meg kan forklare dette, men jeg forstår ikke hvorfor det gir mening at det ikke utvikles et felles system til for eksempel alle barnehager i Norge. I stedet for at hver kommune skal ha det ute på anbud. Det samme gjelder skolene, det samme gjelder nok barnevernet, også.

Det er derfor jeg alltid blir glad når jeg leser at offentlige IT-prosjekter "sklir ut". For det betyr i hvert fall at det er en utvikler der som får gehør for at ting skal bli bygget skikkelig.