Visma-feil har stoppa meldinger til barnevernet

Feil hos Visma har gjort at enkelte bekymringsmeldinger til barnevernet ikke kommer fram.

📸: Shutterstock / NTB
📸: Shutterstock / NTB Vis mer

Bergen kommune har avdekket en teknisk feil som fører til at bekymringsmeldinger til barnevernet ikke kommer fram. Også Oslo og Tromsø er rammet.

Bergen kommune skrev i en pressemelding mandag at de har avdekket alvorlige tekniske feil som gjelder overføring av bekymringsmeldinger mellom leverandørsystemet Visma Familia og Nasjonal portal for bekymringsmeldinger.

– Svakheten har medført risiko for at bekymringsmeldinger sendt gjennom portalen i noen tilfeller ikke registreres i Familia, og dermed ikke fanges opp av den kommunale barnevernstjenesten, heter det i en pressemelding fra Visma.

Videre forklarer de at svakheten har eksistert i systemet siden integrasjonen mellom de to systemene i 2020. Alle kunder som benytter seg av systemet kan være rammet, men de konstaterer at dette ikke gjelder alle.

25 bekymringsmeldinger er borte

Feilen ligger gjør at bekymringsmeldinger til barnevernet gjennom Nasjonal portal for bekymringsmeldinger ikke kommer fram. Portalen er integrert med Visma-systemet Visma Familia, der feilen ligger.

Byrådsleder Rune Bakervik kaller situasjonen uholdbar.

– Konsekvensen er da at 21 bekymringsmeldinger har blitt slettet. Disse kjenner vi ikke avsender av eller informasjon i. Det er en fullstendig uholdbar situasjon, sa han på en pressekonferanse mandag ifølge Bergensavisen.

Også Tromsø kommune er berørt. Her er det fire meldinger de ikke kan gjøre rede for. Oslo bekrefter også at de er rammet, men har foreløpig ikke tall på hvor mange bekymringsmeldinger som mangler.

Trondheim og Stavanger sier de ikke er berørt. Kommunikasjonssjef Ingunn M. Kvivik i Kristiansand kommune opplyser til NTB at de bruker Visma, og at de undersøker loggene for å se om det har rammet dem.

Til NRK bekrefter kommunikasjonsarbeider Lage Bøhren i Visma at det er deres system det er avdekket feil.

– Det er et fagsystem som heter «Familia» som barnevernet bruker i ulike kommuner. Det er 244 kommuner som bruker den versjonen av systemet, sier Bøhren.

Ber regjeringen ta grep

Barnevernsbyråd Line Berggren Jacobsen (Ap) sier til Bergens Tidende hun har delt informasjon med regjeringen.

– Jeg har orientert ministeren om situasjonen og oppfordret henne til å ta grep. Vi ber alle som har sendt informasjon i disse tidspunktene om å ta kontakt med kommunen for videre oppfølging.

Jacobsen sier Bergen kommune har oversikt over når de slettede meldingene er sendt og vil publisere tidspunktene på sine nettsider.

Datatilsynet sier de fikk inn en avviksmelding fra Bergen kommune 8. mai. Først trodde de feilen var begrenset til Bergen, men senere har det gått fram at det har rammet flere kommuner.

Visma beklager

Ifølge KS er feilen at enkelte bekymringsmeldinger ikke blir lagret i fagsystemet.

– Konsekvensen er at meldinger som er sendt er borte. Det er ikke snakk om data eller informasjon på avveie, men at meldingene ikke er lagret, sier Tristan Rolstad, avdelingsdirektør digitale fellestjenester i KS til NRK.

Visma sier de beklager feilen på det sterkeste.

– Visma Enterprise erkjenner alvorlighetsgraden i en situasjon der bekymringsmeldinger om barn ikke kan ha blitt fanget opp som en konsekvens av en svakhet i vårt system, og beklager sterkt situasjonen som har oppstått. Vi vil fortsette å jobbe tett med våre kunder, og stiller våre ressurser til rådighet i arbeidet med å følge opp denne saken på en best mulig måte, heter det.