Idéen ble elendig mottatt. Men de revolusjonerte frontend-utvikling

Nå er React-dokumentaren her – og den bør du se.

React-dokumentaren gir et unikt innblikk i historien bak React og folkene bak. 📸: Honeypot / Pexels
React-dokumentaren gir et unikt innblikk i historien bak React og folkene bak. 📸: Honeypot / Pexels Vis mer

I år er det 10 år siden den første versjonen av React ble lansert av Facebook.

Ifølge State of JS 2022 brukes React av hele 82 prosent av de som har svart på undersøkelsen, med Angular og Vue langt bak med henholdsvis 49 og 46 prosent.

Det var ingen selvfølge at React skulle bli så populært som det har blitt. Mottakelsen i JavaScript-miljøet var mildt sagt elendig: Mange mente rett og slett at React og den merkelige JSX-syntaksen ikke hadde livets rett.

I forbindelse med utviklerkonferansen JSWorld forrige uke lanserte Honeypot en 1 timer og 18 minutter lang dokumentarfilm om React, med intervjuer med alle de sentrale folkene som var med fra starten.

Undertegnede har sett dokumentaren, og kan anbefale den på det varmeste!

Du ser filmen nederst i artikkelen.

Ildsjelene som nektet å gi seg

React ble laget av Jordan Walke, som jobber som utvikler i Facebook.

Han ble inspirert av det funksjonelle programmeringsspråket Lisp, og ønsket å lage et bibliotek som skulle gjøre det mulig for utviklere å lage gjenbrukbare komponenter som enkelt kan settes sammen for å bygge komplekse brukergrensesnitt.

«En masse kjente og sentrale personer i React-teamet og -miljøet er med i dokumentaren.»

I filmen får vi høre hvordan Jordan Walke klarte å overbevise andre i Facebook om at idéen hans var så god som han mente selv at den var, og hvordan en gruppe ildsjeler i Facebook fikk overbevist Facebook om å gjøre React til åpen kildekode.

Masse kjendiser

En masse kjente og sentrale personer i React-teamet og -miljøet er med i dokumentaren, som Jordan Walke, Dan Abramov, Andrew Clark, Shane O'Sullivan, Christopher Chedeau, Jing Chen, Tom Occhino, Pete Hunt, Sebastian Markbåge, Paul O’Shannessy, Lee Byron og Sophie Alpert.

Her kan du se hele dokumentaren:

Honeypot har for øvrig også laget en rekke andre gode dokumentarer, blant annet om Vue.js, GraphQL og Kubernetes. Du finner en spilleliste med alle disse her.