Framtiden formes av forestillinger. Derfor må vi prate om dem

- Bare på denne måten kan vi sikre at vi faktisk får den framtiden alle vil ha, skriver Mattis Vaaland i ukas nyhetsbrev.

Det er så mye fremtid(er) for tia!

Denne uka skrev vi selv om at hver fjerde arbeidstaker risikerer å miste jobben som følge av kunstig intelligens. Det hevder hvert fall OECD i rapporten som saken handla om.

Men hva folk tror kommer til å skje, ligger jo også til grunn for hva Elon Musk, sjefen din eller Jonas Gahr Støre velger å bruke pengebingen sin på. Kort sagt påvirker altså forestillinger om framtiden din og min hverdag.

Sagt på en annen måte: Framtiden formes til dels av forestillingene vi har om den.

Når det gjelder AI-feltet mangler det jo ikke på spådommer. Og jeg har enda ikke bestemt meg for om jeg mister jobben, om alt blir automatisert og alle får borgerlønn og tjiller evigheten ut, eller om en über-allmektig generell AI forvandler meg om til en binders fordi jeg dissa AI på Reddit i 2015 (ooops).

Men det går jo faktisk ikke an å drive kildekritikk på framtiden. Den har jo strengt tatt ikke skjedd. Det eneste sanne "er at utsagnene er blitt uttalt, ikke nødvendigvis innholdet i dem", som journalistprofessor Birgitte Kjos Fonn skriver i boka Økonomijournalistikk.

Det vi derimot kan gjøre er å se på hvilke data og forestillinger som ligger til grunn for prediksjonen.

Et nyttig teoretisk verktøy for å drive framtidskritikk er Harvard-professoren Sheila Jasanoffs "sosiotekniske forestillinger". I en forskningsartikkel publisert i fjor oppsummerte UiB-forskerne begrepet på en lettfattelig måte: "kollektive visjoner om en samfunnsmessig, vitenskapelig og teknologisk god fremtid."

I artikkelen, som handler om mediering av kreftfeltet, trekker de fram at "forestillingene kan være dypt politiske i den forstand at de styrer retningsvalg med store samfunnsmessige implikasjoner. Samtidig kan de være så spesialiserte og tekniske at kun et fåtall aktører mestrer detaljene i dem, og følgelig kan utfordre dem."

Dette kan få store konsekvenser:

"Det er derfor en fare for demokratisk underskudd ved at offentligheten ikke får ordentlig tak i hva som står på spill, og heller ikke gis en reell mulighet til å delta i veivalgene", skriver forskerne.

Her tror jeg vi er allerede.

I tiden som kommer blir det derfor ekstra viktig for alle å stille seg spørsmålene om hvilke sosiotekniske forestillinger som en sjøl har og som blir fremmet rundt kjøkkenbordet og i media. Og for deg kjære utvikler, bruk tastaturet (og stemmebåndet) til å forklare folk hva teknologier som AI egentlig er. Så må vi journalister stille bedre og andre spørsmål.

Bare på denne måten kan vi sikre at vi faktisk får den framtiden alle vil ha. Ikke en framtid der flertallet går rundt som arbeidsløse binders.

Ukas beste saker på kode24:

🐆 - Den største endringen i bransjen på fem år

Jørgen reflekterer rundt endringene i jobbmarkedet i utviklingsbransjen i ukas kode24-timen.

🍭 Nå kan USA igjen få alle persondataene dine: - Har de samme rettighetene

Det er de samme rettighetene som gjelder enten et amerikansk eller europeisk selskap behandler persondataene dine, skriver Hans Kristian Henriksen.

👒 Slik fungerer storskala-utvikling

En ekstremt nyttig video for nybegynner i utviklingsbransjen

🎽 - Reduserte byggetiden drastisk

Ny Arc-versjon, guide for SVG Paths, og Vite-støtte for Lightning CSS i denne ukas ForrigeUke.

Frykter jobbkutt som følge av kunstig intelligens

Hver fjerde arbeidstaker risikerer å miste jobben som følge av bruk av kunstig intelligens, hevder OECD.

📑 Sånn får du til de beste GPT-promptene: - Invester tid

- Du må sørge for at du skriver klare instrukser som oppgir i detalj hva du forventer av modellen, skriver Mathilde Haukø Haugum.

🍉 Philip (33) trekker fram én ting utviklere bør bli bedre til: - Sikkerhet

- Det er litt pinlig når russerne skaffer seg privilegert tilgang i den fancy nye løsningen din, sier Sommerkoderen Philip Høeg Eriksen.

🍫 Tilde (26): - Kjenner godt til følelsen av å ikke være god nok

- Det er vanskelig å føle at man strekker til på alt man vil være god på, sier Ukas koder Tilde Thorvik.

📙 Mikael oppsummerer språkmodeller: - Det er virkelig bare tekst!

- Jeg forklarer det på en veldig banal og irriterende måte i denne posten. Men virkelig, det er jo bare tekst, skriver Mikael Brevik om alle AI-verktøyene.

God helg

Ney, nå har jeg fått nok framtid for denne uka, og forsvinner inn i fortiden. Rettere sagt Hyrule.

Nintendo Switch eller ei, ha en nydelig helg!😛

💘 Mattis Vaaland,kode24.no