- Reduserte byggetiden drastisk

Ny Arc-versjon, guide for SVG Paths, og Vite-støtte for Lightning CSS i denne ukas ForrigeUke.

Forrige uke var den varmeste uken noen sinne med ny varmerekord i verden 4 dager på rad, Metas Twitter-konkurrent Threads ble lansert og 623 ting skjedde i frontend-verdenen!

Surf internett enda enklere

Er du på utkikk etter en ny måte å surfe verdensveven på? 🏄♀️ Da er kanskje Arc verdt å sjekke ut. Arc har mange fete features, som deres Air Traffic Control, men kanskje det feteste er hvor mye de verdsetter input fra brukerne sine. For noen uker siden lagde de en YouTube-video for å lodde stemningen rundt AI i Arc — var det noe brukerne ønsket seg eller ikke?

Forrige uke slapp de versjon 0.111, og med det er det kom funksjonalitet for å preview lenker ved shift + klikk, og en knapp for å enkelt kopiere adressen til nettsiden du er på.

Arc kunne man faktisk skrevet om i forrigeUke hver uke, for de kommer nemlig med ny utgave hver torsdag 🔥 Arc er dessverre for tiden bare tilgjengelig på Mac, så dersom du bruker Windows, må du dessverre vente litt til før du tar det i bruk.

Tailwind Connect 2023

Den 20. juni ble Tailwind Connect 2023 avholdt. Dette var Tailwinds første offisielle direktesendte arrangement. Adam Wathan, skaperen av Tailwind, var med på å holde keynote-presentasjonen, og forrige uke ble hele den 5831 sekunders lange presentasjonen lagt ut på Youtube.

Keynoten går gjennom blant annet bakgrunnen til hvorfor Tailwind ble laget, live-koding og tips og triks fra de som kan Tailwind aller best.

Rask, raskere, vite?

Forrige uke ble Vite “plus vites” 🇫🇷, eller “enda raskere” som det heter på godt norsk. Versjon 4.4.0 ble nemlig sluppet, og med det kom støtte for Lightning CSS ⚡️Lightning CSS er en CSS-bundler og transformer skrevet i Rust, og de sier selv at de er over 100 ganger raskere enn tilsvarende verktøy for bygging av CSS.

Jeg gikk selv nylig vekk fra Create React App, over til Vite og fikk redusert byggtiden drastisk. Nå er jeg spent på den kan bli enda raskere ved å ta i bruk Lightning CSS.

Her er det verdt å merke seg at støtten for Ligthning CSS er i følge Vite eksperimentell, så det kan være lurt å vente med å ta dette i bruk på prosjekt.

SVG for nybegynnere 🎨

SVG paths kan for mange virke som et svart hull. Hvis dette er tilfelle for deg, kan jeg friste med at Nanda Syahrasyad har sluppet en interaktiv guide på hvordan det fungerer.

Her får man også bryne seg på ulike oppgaver med alt fra enkle former som firkanter og hjerter over til komplekse figurer.

Lag videoene dine med kode!📽

Hvis du ønsker å produsere videoer programmatisk, er Remotion kanskje verktøyet for deg. Etter å ha gått igjennom guiden i avsnittet over, er du kanskje blitt en ekspert på SVG-er, og med Remotion er det ikke lenge til du kan lage en animasjoner som kan utkonkurrere Pixar på kinolerretet.

Remotion bruker React til å gjøre det fobrausende enkelt å lage video gjennom kode, og forrige uke slapp de versjon 4.0.0. Høydepunkter herifra er en ny Rust binærfil, som gjør noen av de mest vanlig funksjonalitetene 50 prosent raskere, og en Render-knapp som gjør det enkelt å eksportere videoen.

Det var nok om forrige uke og tid for å fokusere på dagen i dag. Derfor tenker jeg å avslutte med et passende sitat fra Master Oogway i Kung Fu Panda:

"Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That is why it is called the present."

Ha en forsatt fin uke! 👋