- Det vanskeligste med å være utvikler er ikke det tekniske, men det psykiske

- Det er lett å tenke at din egen kode ikke har den samme kvaliteten som den til kollegene dine, sier Julian Philipp Merlin Ertel, utvikler i Miles.

- Det er lettere for meg å slappe av hjemme, når jeg ikke assosierer det med jobben, forteller Julian Philipp Merlin Ertel. 📸: Privat
- Det er lettere for meg å slappe av hjemme, når jeg ikke assosierer det med jobben, forteller Julian Philipp Merlin Ertel. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Da jeg var ung spilte jeg mye TV-spill og drømte om å bli spillutvikler hos Nintendo. Som tenåring begynte jeg å lage noen små spill i Basic både for PC og for den grafiske kalkulatoren som vi brukte på skolen.

Samtidig lærte jeg meg HTML og CSS for å hjelpe til med skolens nettside for antikke språk, som min latin-lærer vedlikeholdt sammen med noen av oss elevene.

Etter skolen gjorde jeg en utdanning som mekatroniker og det som var mest gøy for meg var PLS-programmering. På grunn av det bestemte jeg meg for å gå all-in på programmering og tok en Bachelor i Computer Science.

Hva jobber du med? 💪

På mitt nåværende oppdrag jobber jeg på to forskjellige produkter. Det ene produktet håndterer data fra sensorer, det andre produktet er en applikasjon for forvaltning av ansatte.

Språkene jeg bruker under utviklingen for disse to produktene er C++, Java og React/typescript. Jeg har jobbet mye med C++ delen siden det er hovedkompetansen min, men har i det siste jobbet mer med React og Java.

Det er mye kode fra før av, men den er godt gjennomtenkt. Eldre kodebaser blir ofte omtalt som dårlige, men selv om noen av teknologiene er utdaterte, synes jeg man kan lære mye av dem.

Akkurat nå holder jeg på med optimalisering av en rapport eksport funksjon, som tar en lang tid. Problemet her er for mange kall til databasen som kunne blitt slått sammen.

Her sitter Julian Philipp Merlin Ertel og jobber når han er på kontoret. 📸: Privat
Her sitter Julian Philipp Merlin Ertel og jobber når han er på kontoret. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Akkurat nå er jeg utleid til en kunde på Østlandet. Så hadde jeg jobbet 100 prosent remote og kunne jobbe hjemmefra hver dag, hadde jeg ønsket det.

Jeg liker likevel å dra på Miles kontoret hver dag. Det er lettere for meg å slappe av hjemme, når jeg ikke assosierer det med jobben. I tillegg setter jeg stor pris på mine snille og flinke kolleger og verdens beste surdeigsbrød, som vi får i lunsjen.

Jeg pleier å komme på kontoret mellom kl. 8 og kl. 9 og har mitt første møte 9:45. Disse dagene er jeg sjeldent den første på kontoret, så kaffen er allerede brygget når jeg kommer.

Vanlig lunsjtid for meg er 11:30 til 12:00. På onsdager har jeg et fast møte med oppdateringer om prosjektet rett før lunsjen, ellers er det bare morgen-stand-up-møtene.

Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠

Det hjelper ofte å få litt avstand fra problemet for å få et fersk perspektiv.

Ta en liten prat med en kollega ved kaffemaskinen eller se på noe annet en stund, hvis du har flere ting å jobbe på.

Hvis det ikke hjelper, så forklarer jeg problemet til en kollega for å se om hen har noen innspill.

«Jeg tror det som er vanskelig med å være utvikler er ikke det tekniske, men det psykiske.»

Hvilke trender tror du på framover? 🔭

Jeg har stor tro på WebAssembly.

Det å kunne kjøre kode med høy ytelse i nettleseren gjør det lett å utvikle programvare for alle plattformer.

I tillegg er det lovende utenfor nettleseren som en standard for kode som kan kjøres i en sandbox uten å måtte bruke en docker contain

Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅

Jeg tror det som er vanskelig med å være utvikler er ikke det tekniske, men det psykiske.

Det er vanskelig å ikke forvente for mye av seg selv. Av og til bruker man mye tid på noe som virker som et lett problem og det kan føre til at man mister troen på sine evner.

Mye av en utviklers arbeid skjer i hodet og når vi ser koden til andre så ser vi ikke hele prosessen, bare resultatet. Da er det lett å tenke at din egen kode ikke har den samme kvaliteten som den til kollegene dine.

Tastaturet til Julian Philipp Merlin Ertel. 📸: Privat
Tastaturet til Julian Philipp Merlin Ertel. 📸: Privat Vis mer

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Det er vanskelig å huske utfordringer i etterkant. Når man står i det kan det føles uoverkommelig, men etterpå er det fort glemt.

Når jeg har stått fast, kunne jeg alltid stole på hjelp fra kollegene mine. Det å slutte i den forrige jobben min var en annen slags utfordring. En annen kollega hadde akkurat sagt opp to dager før jeg fikk det nye jobbtilbudet.

Siden programvarer nesten aldri blir ferdig, føles det ikke som det finnes et godt tidspunkt å slutte uten å etterlate mye arbeid for teamet.

Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖

Jeg tror at utvikling handler om å forstå systemer og løse problemer.

Så lenge det finnes systemer med problemer så kommer det til å være relevant.

Jeg tror at AI kommer til å forandre yrket, akkurat hvordan fremtidens utvikler-arbeid kommer til å se ut, er vanskelig å si.