Vivaldi-utvikler kritisk til krypto, metaverset og AI

- Trendene ser ut til å være drevet av venture-kapitalistenes inntog, forteller Ukas Koder Julien Picalausa i Vivaldi.

- Jeg arbeider generelt med kode relatert til backend av Vivaldi-nettleseren og jobber med forskjellige patcher eller utvidelser til Chromium koden, forteller Julien Picalausa. 📸: Privat
- Jeg arbeider generelt med kode relatert til backend av Vivaldi-nettleseren og jobber med forskjellige patcher eller utvidelser til Chromium koden, forteller Julien Picalausa. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med? 💪

Jeg arbeider generelt med kode relatert til backend av Vivaldi-nettleseren og jobber med forskjellige patcher eller utvidelser til Chromium koden. Vanligvis gjør jeg i det minste en del av arbeidet med å koble frontend-koden til en hvilken som helst backend API jeg endrer/implementerer.

Jeg håndterer også implementeringen av noen komponenter på serversiden, for det meste synkroniseringsserverkoden.

I tillegg holder jeg øye med potensielle personvern- og sikkerhetsproblemer og sørger for at de blir rapportert. For øyeblikket jobber jeg med en underkomponent av adblocker-koden for iOS.

«Det hjelper ofte å lufte problemstillinger med gode kollegaer og det er helt klart at man kan lære mye av hverandre.»

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Jeg jobber hjemmefra når det er praktisk, avhengig av oppgavene mine og mengden aktivitet på kontoret. De aller fleste møtene jeg deltar i holdes på Whereby, siden de involverer personer fra flere kontorer. Så det er enklet å bli med uansett om jeg er på kontoret eller ikke.

Hvis jeg ikke er på kontoret har vi diskusjoner på Slack om det skulle være behov for det. Arbeidsoppgavene mine er relativt varierende og jeg jobber ganske selvstendig, men jeg vet alltid hvem jeg skal kontakte hvis noe skal diskuteres likevel.

Jeg er glad for å være på kontoret med hyggelige kollegaer og gode lunsjer, men pendlerruten mellom Hakadal og Oslo tar imidlertid litt tid, så det er greit å ha muligheten til å jobbe hjemmefra iblant.

Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠

Jeg mener det er utrolig viktig å kunne se de store bildet. Ta deg tid til å forstå hva kollegene dine jobber med. Snakk med dem eller lytt i møter. Hvis du blir sittende fast et sted, vet du umiddelbart hvem du skal spørre. For situasjoner der ingen kan hjelpe, er det greit å bruke tid på å lese og forstå kode.

Finn eksempler på hvordan andre har løst det du prøver å løse, eller prøv å forstå mer om området av koden du jobber med. Å lese kode er en vanskelig, men utrolig nyttig ferdighet og noe som kan hjelpe deg gjøre store fremskritt.

Det hjelper ofte å lufte problemstillinger med gode kollegaer og det er helt klart at man kan lære mye av hverandre. Dette er noe vi praktiserer i Vivaldi for at vi som utviklere hele tiden kan utvikle oss selv og produktet. Vi ser alltid etter likesinnede, så om noen leser dette og blir fristet av Vivaldi håper jeg de kontakter oss!

Her sitter Picalausa og jobber. 📸: Privat
Her sitter Picalausa og jobber. 📸: Privat Vis mer

Hvilke trender tror du på framover? 🔭

Jeg har dessverre ikke mye tro på mange av de nåværende populære teknologiske trendene. De ser ut til å være drevet av venture-kapitalistenes inntog og det faktum at alle de siste trendene i utgangspunktet har vært GPU-intensive applikasjoner.

Noe som kan få deg til å lure på om folk som presser disse applikasjonene har langsiktige innvesteringer i populære GPU-produsenter.

Kryptovalutaer har for noen vært en fin måte å lure småinvestorer for pengene sine, som vi har sett. Forhåpentligvis er det på vei ut nå, det samme gjelder forhåpentligvis metaverset, som var en uforløst fiasko.

Etter min mening er generativ AI ikke spesielt egnet for måtene det stort sett blir brukt i dag. Samtidig er det ekstremt skadende for det kreative miljøet, på grunn av den feilaktige tankegangen om at den vil/må erstatte kunstnere, forfattere, utviklere osv. Ikke minst stjeler det fokuset fra andre genuint interessante og nyttige AI/maskinlæringsprosjekter

Det er imidlertid interessante trender når det gjelder utviklingen av sosiale medier forårsaket av Twitter/X sitt langsomme fall. Mastodon/ActivityPub bringer nye interessante ideer til bordet, og det vil bli interessant å se hvordan de vil utvikle seg i fremtiden.

«Kryptovalutaer har for noen vært en fin måte å lure småinvestorer for pengene sine.»

Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅

Den vanskeligste delen er å forstå hva som kreves av koden som skal skrives og finne en måte å få alle kravene til å gi mening, sammen.

Dette krever god kommunikasjon med alle involverte og krever noen ganger "forhandlinger" for å finne kompromisser mellom ulike krav.

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Jeg har vært i mange utfordrende situasjoner i løpet av årene da jeg har en tendens til å ta på meg store, komplekse prosjekter på egenhånd.

Et av de mest utfordrende var å overta Vivaldi Sync-prosjektet da det fortsatt var på et relativt tidlig stadium i utviklingen, og bringe det hele veien til å bli et ferdig produkt.

Dette inkludert å skrive det meste av serversidekoden.

Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖

Programmeringsspråk og IDE-er har blitt betydelig forbedret og ser fortsatt mange forbedringer.

Generelt tror jeg ikke jobben vil endre seg radikalt de neste årene, men det vil nok komme mange små bekvemmelighets-forbedringer.

Jeg forventer også at Rust begynner å ta over mange steder der C og C++ tradisjonelt ble brukt, noe som forhåpentligvis bety at vi blir mye bedre til å implementere minnesikker kode.