Derfor blokkerer ikke kode24 ChatGPT: - Men jeg er redd sjæl

- Jeg har ikke lyst til å møte ny teknologi med stengte dører, skriver Ole Petter i ukas nyhetsbrev.

kode24-redaktør Ole Petter Baugerød Stokke synes det er skummelt med AI som bruker artiklene hans, men er usikker på om løsningen er å stenge døra. 📸: Kurt Lekanger
kode24-redaktør Ole Petter Baugerød Stokke synes det er skummelt med AI som bruker artiklene hans, men er usikker på om løsningen er å stenge døra. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

kode24 "aaavslørte" denne uka at VG setter den foten for AI-selskaper som vil lese avisa deres for å trene opp språkmodellene sine.

- Dette gjør vi fordi vi er opptatt av å ha kontroll over journalistikken vår, og fordi vi er avhengige av annonse- eller abonnementsinntekter for å finansiere den. Slik forretningsmodellene til de store kommersielle aktørene som trener språkmodeller er nå, finnes det dessverre ingen oppsider ved å være med på moroa, bare nedsider, sa Johannes Gorset, teknologidirektør i VG, til kode24.

Det utviklerne gjorde, var bare å legge til et par linjer i VG.no sin robots.txt-fil, så ikke webcrawlere fra blant annet OpenAI forsyner seg. Dette kan du også kan gjøre. Og vi i kode24. 🤔

Men skal kode24 nå blokkere ChatGPT og vennene hennes? Nei. Ikke ennå.

Det er åpenbart at VG har rett i mye: At andre regelrett skal stjele alt innholdet deres, bruke det akkurat som de vil, og ikke betale et rødt øre, henger ikke på greip.

Men jeg er uenig med dem i én ting: At det ikke finnes noen oppsider. For AI, som også har lest VG.no, har åpenbart helt sjukt mange oppsider. Bare ingen økonomiske for VG.

Debatten gjentar seg med jevne mellomrom: Noen løser noe på en smart måte, og de som ikke har løst det like smart, blir forbanna.🔥

Tenk på hvordan musikkbransjen møtte Spotify: For bransjen var det åpenbart at "gratis" musikk ikke hadde noen oppsider, og like åpenbart for forbrukerne at dette utelukkende hadde oppsider.

Hvordan hadde verden sett ut om alle tviholdt på egne åndsverk, livredde for at andre skulle forvalte dem på bedre måter? Vi hadde ikke hatt noen Spotify, i alle fall, og det er denne holdningen som fortsatt gjør at vi ennå ikke har noen "Spotify for film og TV".

AI-er som ChatGPT og Spotify har noen viktige forskjeller, selvfølgelig. Som at Spotify er åpen om hvordan de fungerer, og musikerne fortsatt får betalt. Spotify sjangler ikke bare rundt i platebutikker og grabber til seg hva hun vil, slik OpenAI gjør. Da hadde selvfølgelig platebutikkene stengt døra, som VG nå gjør. 🙅

«Jeg har ikke lyst til å møte ny teknologi med stengte dører.»

Du kan allerede nå lese både VG.no og kode24.no gjennom for eksempel Bing AI. Bing forteller meg at VG i skrivende stund har en toppsak om bråk rundt Anniken Huitfeldt, og jeg kan be Bing forklare meg hva dette egentlig handler om. Ikke til forkleinelse for VG, men jeg får raskere vite det jeg vil vite gjennom Bing enn VG.

Og dette er bare starten. Vi aner ikke hvor veien går videre. Og jeg har allerede spådd mange norske nettavisers død i kjølvannet av AI-revolusjonen. Så at VG er redde, skjønner jeg godt. Jeg er redd sjæl. Alt nytt er skummelt. Tyver, også.

Men jeg har ikke lyst til å møte ny teknologi med stengte dører. Jeg har ikke lyst til å møte allvitende roboter som sier "Akkurat det veit jeg ikke, faktisk, for kode24 slipper meg ikke inn". Jeg har ikke lyst til at AI trenes på alt annet enn redaktørstyrte, kvalitetssikra norske medier.

Jeg har mer lyst til å lage et bedre produkt som ikke gjør oss overflødig, enn å sikre overlevelse ved å låse døra for konkurrentene. 🙃

Så inntil videre står døra til kode24 åpen for våre nye syntetiske overherrer. Men jeg er veldig åpen for å lukke den. For det minste vi kan forvente, er at de betaler for det de løper ut med.

Ukas beste saker på kode24:

🥛 VG blokkerer ChatGPT: - Vi vil ha kontroll over innholdet vårt

- Det er ikke tatt en avgjørelse for alle mediene i Schibsted i dag, sier Johannes Gorset, teknologidirektør i VG.

🧉 Utviklere sliter med å skille jobb og fritid: - Må tas på alvor

kode24s tall avdekker problemer: - Jeg har hatt flere programmerere i samtaleterapi, forteller psykolog.

🍉 Tar oppgjør med plattformene: - Må gjøre det enklere for utviklerne!

- "Vi driter i sikkerhet, vi vil bare få ut ting". Hvis du ender opp der, er det noe systematisk feil, mener Roberth Strand.

🏐 Dette mener sikkerhets-Norge er våre største utfordringer akkurat nå

Vi spurte deltakerne på Sikkerhetsfestivalen hva du bør bekymre deg mest for.

🎩 Sånn jobber Komplett: – En forsov seg alltid, så vi flytta morgenmøtet

Hos Komplett bestemmer utviklerne selv hvor de vil jobbe fra. Vi besøkte hovedkontoret i Sandefjord.

🌽 - Det er folk som regelrett gruer seg til code reviews

- Det er ikke en motsetning mellom å være hyggelig og å ha utfyllende tilbakemeldinger, skriver Elise Kristiansen.

🍬 Shervins app sporer alt - nå har AnyTracker 60.000 ned­lastinger

Fortjenesten på minst 50.000 kroner fra Android-appen ble brukt til å kjøpe Mac for å lage iOS-appen.

🦁 ChatGPT for bedrifter: – Tror mange norske kommer til å bruke andre alternativer

Marius Sandbu i Sopra Steria mener det er spennende at ChatGPT Enterprise snart kan brukes mot bedriftens egne datakilder - men det er utfordringer.

🐵 Lanserer klimanettverk for utviklere: - Mange er negative

- Det er fortsatt mange som er negative og kanskje mener at bærekraft er mer en hype enn en reell problemstilling, sier Kristina Devochko i nye Green Software - Oslo.

🍹 Nå kan du bruke CSS-nøsting overalt: - Siste dråpen for Sass

Ny viewport-rapport, CSS nesting endelig også i Firefox, Server Actions-dokumentasjon og TypeScript 5.2 i ukas ForrigeUke.

God helg

Nei shit, nå tror jeg at jeg har ombestemt meg allerede. Kanskje vi skal oppdatere robots.txt, vi også? Stenge AI-ene ute?

Nå har jeg brukt en hel lunsj og eks antall meldinger på Discord med norske utviklere for å forme en mening, og jeg er søren meg ikke helt sikker ennå, jeg.

Dette er kanskje det vanskeligste nyhetsbrevet jeg har skrevet, og det tror jeg er ganske beskrivende for hele situasjonen alt fra media til utviklingsbransjen står i akkurat nå. 😬

Håper helga blir enklere, ass - sjælv har jeg tenkt meg på loppemarkedet til Østensjø skole, og der har ikke AI noe den skal ha sagt. Ennå.

God helg!

💘 Ole Petter,

kode24.no