Utviklere sliter med å skille jobb og fritid: - Må tas på alvor

kode24s tall avdekker problemer: - Jeg har hatt flere programmerere i samtaleterapi, forteller psykolog.

- Om man ikke klarer å være i kontakt med de rundt seg, fokusere på andre aktiviteter, eller går utover søvn; da kan man lure på om skillet mellom jobb og fritid er helt visket ut, og jobb har overtatt livet i for stor grad, advarer psykologspesialist Ingri Luthen. 📸: Shutterstock / NTB
- Om man ikke klarer å være i kontakt med de rundt seg, fokusere på andre aktiviteter, eller går utover søvn; da kan man lure på om skillet mellom jobb og fritid er helt visket ut, og jobb har overtatt livet i for stor grad, advarer psykologspesialist Ingri Luthen. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

- Med Slack, epost, meldinger og Teams lett tilgjengelig på mobilen, er det klart det er en utfordring for mange å greie å legge vekk jobben på kveldstid og helger, sier høyskolelektor Nora Thorsteinsen Toft ved "HR, organisasjonspsykologi og ledelse" på Høyskolen Kristiania til kode24.

- Mange har det "i fingrene" å sjekke innkomne meldinger og beskjeder uansett hvilken tid på døgnet det er. Da blir det også vanskelig å ikke tenke på jobb på fritida.

Høyskolelektor Nora Thorsteinsen på Høyskolen Kristiania. 📸: Privat
Høyskolelektor Nora Thorsteinsen på Høyskolen Kristiania. 📸: Privat Vis mer

Nå kan kode24 vise tall som avdekker at mange norske utviklere ganske riktig føler på forventninger om å være tilgjengelig hele døgnet, at de sliter med å ikke tenke på jobb på fritida, og kanskje mest interessant:

Ikke føler at de har et sunt skille mellom jobb og fritid.

Tallenes tale

I kode24s siste lønns- og trivselsundersøkelse ba vi de 2.341 utviklerne som svarte å ta stilling til en rekke påstander. Blant annet:

💬 "Jeg føler det er forventa å være tilgjengelig på for eksempel Slack eller epost på fritida."

  • 63 prosent er uenige, 13 prosent vet ikke.
  • 25 prosent er enige.

💬 "Jeg synes det kan være vanskelig å ikke tenke på jobb på fritida."

  • 31 prosent er uenige, 15 prosent vet ikke.
  • 54 prosent er enige.

💬 "Jeg har et sunt skille mellom jobb og fritid."

  • 17 prosent er uenige, 23 prosent vet ikke.
  • 60 prosent er enige.
Psykologspesialist Ingri Luthen. 📸: Privat
Psykologspesialist Ingri Luthen. 📸: Privat Vis mer

Forventninger om tilgjengelighet

Hver fjerde norske utvikler føler altså på forventninger om å være tilgjengelige på fritida.

- Er det en utfordring i 2023 at folk føler en forventning om å "være på", også på kveldstid og helger?

- Ja, det er det absolutt, mener privatpraktiserende psykologspesialist Ingri Luthen, som jobber mye med slik problemstillinger, til kode24.

Hun mener ansvaret ligger hos arbeidsgiver, som må være tydelig på at dette ikke forventes av sine ansatte. Om sjefene for eksempel sender sine ansatte meldinger på kveldstid, oppstår det fort slike forventninger - og ansatte som frykter å bli oppfatta negativt om de ikke følger opp.

- Det er en utvikling i flere land nå, at det er faktisk er ulovlig å jobbe utenfor arbeidstid. Det sier en del om hvor kraftige virkemidler som skal til for å stoppe det, sier Luthen.

Kodetanker kan bli problem

Halvparten av utviklerne i undersøkelsen vår synes det er vanskelig å ikke tenke på jobb på fritida. Noe kan selvfølgelig skyldes forventningene om å være tilgjengelig, men også faget kan bidra.

- Å tenke på jobb på fritida er på sett og vis helt normalt. Det kan dreie seg om å ikke ha klart å løse en utfordring, at man grubler videre på den, som jeg tror er ganske vanlig i kodebransjen, sier Luthen.

- Det kan være vanskelig å stoppe når man er i god driv, nettopp fordi det blir strevsomt å komme i gang igjen neste dag. Det er litt unikt for programmering.

Luthen oppfordrer deg til å reflektere over hva du tenker på, hvorvidt det stresser deg, og hvorvidt det faktisk skaper problemer for deg. Som hun sier:

- Om man ikke klarer å være i kontakt med de rundt seg, fokusere på andre aktiviteter, eller går utover søvn; da kan man lure på om skillet mellom jobb og fritid er helt visket ut, og jobb har overtatt livet i for stor grad.

«Det blir rett og slett mye "skjermtid", da både jobb og en del fritidsaktiviteter er skjermbasert. Det er dessverre ikke spesielt sunt.»

Mener arbeidsgiver må rydde opp

Mens 60 prosent av utviklerne vi har spurt med sikkerhet si at de har et sunt skille mellom jobb og fritid, betyr det også at 40 prosent ikke kan det.

- Så at bare 60 prosent oppgir å ha et sunt skille mellom jobb og fritid, bør føre til at alle med personalansvar tar en refleksjonsrunde med seg selv og sine ansatte om hva de helt konkret kan gjøre for at flere i større grad kan legge vekk jobben i fritida, mener høyskolelektor Thorsteinsen.

I likhet med Luthen mener hun altså at mye av ansvaret ligger hos arbeidsgiver, som for eksempel kan si til sine ansatte at hun ikke selv ikke er tilgjengelig i sin egen fritid.

- Vi trenger å fylle livene våre med andre ting enn bare jobb og jobbtanker. Å bare være en "jobbperson" gjør oss mer sårbare for stress og uhelse, sier hun.

Ber deg ta det på alvor

Også Luthen synes andelen som oppgir å ha et sunt skille mellom jobb og fritid er for lav.

- Jeg har hatt flere programmerere i samtaleterapi, og noe som går igjen er vansker med gode rutiner i hverdagen. Det blir rett og slett mye "skjermtid", da både jobb og en del fritidsaktiviteter er skjermbasert. Det er dessverre ikke spesielt sunt. Jeg lurer derfor på om de resterende 40 prosentene kan ha havnet i den fella? sier psykologspesialisten.

- Hvor viktig er det egentlig å klare å ikke tenke på jobb på fritida?

- Dersom det ikke handler om kreativ oppgaveløsning, kan det gå fra å være en vekstsituasjon til en overbelastning, med bekymringer og økt stress over tid, svarer hun.

Det er nemlig ikke det "akutte" stresset der og da som skal være farlig, men stress som vedvarer over tid. Dette kan ifølge Luthen føre til "overforbruk av det sympatiske nervesystemet", som gjør det vanskelig å slappe av.

- Dersom man strever med indre uro, tankekjør, konsentrasjonsvansker og trøbbel med søvnen, skal det tas på alvor, understreker Luthen overfor kode24.

- Mitt råd er å ta tak i det, fremfor å satse på at det går over av seg selv. Ofte kan en del ting rette seg, om det som genererer stress blir borte, men vi kan sitte igjen med søvnvanskene - da det utvikler seg til et selvstendig problem.