Mange utviklere sliter - sånn får du sove godt

Notater, kaffestopp og skjermbruk - her er ekspertenes beste søvntips for bekymra utviklere.

Ved å skrive ned bekymringene dine før kvelden kommer, kan du trene deg selv til å ikke tenke på dem om natta - og dermed sove bedre. 📸: Shutterstock / NTB
Ved å skrive ned bekymringene dine før kvelden kommer, kan du trene deg selv til å ikke tenke på dem om natta - og dermed sove bedre. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

Som kode24 tidligere har meldt, oppgir hver tredje norske utvikler å av og til slite med å sove på grunn av jobb.

- God søvn er veldig viktig for oss, advarte psykologspesialist Ingri Luthen.

- Men selv om vi vet at nok søvn er viktig, er det lettere sagt enn gjort, sier høyskolelektor Nora Thorsteinsen Toft ved "HR, organisasjonspsykologi og ledelse" på Høyskolen Kristiania til kode24.

- Og tankene om at "nå jeg sove!" kan jo paradoksalt nok føre til at det blir vanskeligere å sovne. Mange som sliter med søvn, gruer seg til å legge seg om kvelden nettopp på grunn av dette, fortsetter hun.

For når "tankekverna er i gang", som hun kaller det, kan den være vanskelig å skru av igjen. Men heldigvis finnes det noen triks.

Står opp for å kode

Problemet for mange er altså at de tenker på jobben, når de egentlig skal sove. Som utvikleren Johannes Brodwall skriver til oss på X, tidligere Twitter:

"Jeg har opplevd å ligge og tenke så mye at jeg tror jeg har en løsning på et problem, og til slutt har jeg måttet stå opp midt på natten for å programmere."

Hemmeligheten er dermed å stanse disse tankene når du skal sove, så du heller kan tenke på dem når du skal jobbe.

- Vi kan trene opp evnen til å styre tankene våre mer enn mange tror, forteller psykologspesialist Ingri Luthen til kode24.

Psykologspesialist Ingri Luthen jobber mye med jobbrelaterte plager, som stress og utbrenthet, og kan ett og annet om å få sove.
Psykologspesialist Ingri Luthen jobber mye med jobbrelaterte plager, som stress og utbrenthet, og kan ett og annet om å få sove. Vis mer

Skriv ned bekymringer

- Ofte går tankene litt i "loop". Da handler det om å gjenkjenne at det er nettopp det som skjer, og si til seg selv at "nå er det ikke noe poeng at jeg tenker videre på dette i kveld", forklarer høyskolelektor Thorsteinsen Toft.

Tipset både hun og psykologspesialisten gir for å få til dette er, å skrive ned bekymringene dine, gjerne i god tid før du legger seg.

Sett deg for eksempel ned klokka 18:00, for å ta et oppgjør med bekymringene dine før kvelden kommer. Er det et problem i koden din du ikke får ut av hodet, eller hva det nå enn er som bekymrer deg, så skriv det ned. Og bestem deg for at ritualet markerer slutten på dagens tankekvern.

- Da viser man seg selv at bekymringen er tatt på alvor, og at man for eksempel neste morgen kan starte dagen med å se på konkrete løsninger på problemene, sier psykologspesialist Luthen.

- Skulle man, til tross for å ha skrevet ned problemene, ta seg selv i å tenke på dem, kan man fortelle seg selv at "Dette har jeg allerede notert meg, dette ordner jeg i morgen, ingen løser verdensproblemer i senga".

«Da viser man seg selv at bekymringen er tatt på alvor.»

Distraher deg selv

Hverken Luthen eller Thorsteinsen Toft hevder at dette er et magisk triks som løser alt umiddelbart: Tankene kan selvfølgelig dukke opp på natta selv om du minner deg selv på at du allerede har håndtert dem.

- Så ha gjerne noe man kan distrahere seg med, etter å ha hatt en slik selvsnakk. For eksempel en bok eller podkast, men helst ikke skjerm, tipser Luthen.

- Og om man ikke får sove, og ligger og vrir seg, er det bedre å stå opp, se noe kjedelig på TV til man kjenner at man er trøtt, og så gå og legge seg igjen, tipser Thorsteinsen Toft.

Høyskolelektor Nora Thorsteinsen Toft ved "HR, organisasjonspsykologi og ledelse" på Høyskolen Kristiania.
Høyskolelektor Nora Thorsteinsen Toft ved "HR, organisasjonspsykologi og ledelse" på Høyskolen Kristiania. Vis mer

Merk deg at hun tipser om å stå opp for å se på TV - ikke skjermbruk i senga. Skjerm og søvn går nemlig dårlig sammen, både på grunn av skjermlyset som forvirrer hjernen og alt innholdet som stimulerer oss.

- Det vanlige rådet om å ikke ta med seg mobilen i senga er et kjedelig, men et veldig godt, råd. Les heller en bok, det funker som bare det! påpeker Thorsteinsen Toft.

Handler om hele dagen

Rådene foreløpig handler i bunn og grunn mest om kvelden og natta. Men som Luthen sier:

- Søvn skal ikke betraktes som noe som kun foregår på natta. Søvnen blir preget av alt vi gjør fra vi står opp til vi legger oss. Og er stresset for høyt, presser vi oss for langt, eller mangler de sunne elementene i livet, så vil alt dette ha en inngripen i søvnen.

Derfor handler ikke resten av rådene kun om hva du gjør rett før og etter du legger deg, men også resten av døgnet. Her er psykologspesialisten og høyskolelektorens beste råd, i tillegg til alt de har nevnt foreløpig:

  • Stå opp til samme tid hver dag, selv om du er trøtt og har sovet lite.
  • Få naturlig lys tidlig på dagen.
  • Ikke drikk kaffe etter klokka 12.00.
  • Ikke sov på dagtid, men må du, så sov maks 15 til 20 minutter.
  • Ikke spis middag på kvelden, men må du, så spis noe lett.
  • Få 30 minutter mosjon hver dag, men ikke sent på kvelden.
  • Treff venner og snakk om bekymringer og livet med dem.
  • Ikke jobb i nærheten av der du sover.
  • Ha et rent og ryddig soverom, med kald luft.