Årets historie: Krigen i Ukraina

- Som et resultat av krigen er markedet ganske tøft, spesielt for ukrainske juniorutviklere, sier norsk-ukrainske Petro Krasnomovets.

82 år gamle Klavdia står nær huset sitt som ble ødelagt av et russisk artilleriangrep i Kherson i Ukraina.📸: Reuters/Oleksandr Ratushniak
82 år gamle Klavdia står nær huset sitt som ble ødelagt av et russisk artilleriangrep i Kherson i Ukraina.📸: Reuters/Oleksandr Ratushniak Vis mer

- Som et resultat av krigen er markedet ganske tøft, spesielt for ukrainske juniorutviklere, sier norsk-ukrainske Petro Krasnomovets, daglig leder i Catware, til kode24.

Før jul publiserte kode24 våre nominerte til årets kode24-priser og gjennom jula har dere stemt på deres favoritter.

Etter nesten 488 stemmer er vinnerne av våre åtte kategorier klare. I dag presenterer vi vinneren av Årets historie, krigen i Ukraina - som fikk hele 40.6 prosent av stemmene.

Har preget hele året

Dette skriver nominasjonskomiteen:

"Det føles rart å nominere den tragiske invasjonen av Ukraina til en pris, men det ville også føltes rart ut å ikke inkludere Ukraina-krigen i denne kategorien. Tragedien har nemlig prega hele året på kode24, blant annet gjennom historier om norske utvikleres kolleger, hvordan norske utviklere har bidratt med det de kan og hvordan norsk IT-bransje nå kanskje er i ferd med å svikte."

Støtte til luftvern

Krasnomovets forteller at det største problemet for ukrainske utviklere er mangel på internett ettersom de ikke har strøm.

- Men folk fikser det med generatorer, batterier og Starlink, sier Krasnomovets.

Han legger til at det altså er noen alternativer avhengig av den enkelte utviklers situasjon.

- Du kan kjøpe generator eller ecoflow-batteri hvis du bor i privathus. Bor du i storby kan du gå til en co-working arbeidsplass.

- Hva kan norske utviklere gjøre for å hjelpe Ukraina og ukrainske utviklere i 2023?

- Mer våpen og luftvern, sier Kasnomovets.