App viser luftkvaliteten: Bruker statlige satelitter og private sensorer og systemer

Som følge av de mange skogbrannene i Europa og USA benytter stadig flere apper for å vite når luften er forurenset eller ikke, skriver amerikanske CNBC.

📸: Tor Erik Schrøder / NTB
📸: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Samtidig som stadig flere storbyer viser til stadig bedre luftkvalitet, gir flere skogbranner økt forurensing.

Og mens flere europeiske medier skriver om infernoet som brer seg over den greske øya Evvia, kunne det amerikanske brannbyrået National Interagency Fire Center melde at det pågår 107 skogbranner fordelt utover 15 delstater i USA.

Skogbranner forurenser luften enormt, og i 2017 fant forskere ut at det er mye farligere å puste inn luften fra skogbranner enn tidligere antatt.

De mange naturkatastrofene har ført til at flere folk ser mot apper for en løsning for å unngå den giftige luften, ifølge CNBC.

Nyhetsbyrået skriver at appene bruker en miks av data fra statlige satellitter, brann og værstasjoner i tillegg til sensorer og systemer utviklet av private aktører.

Noen er til og med crowdsourced gjennom kjøp av luftkvalitetssensorer som selges av selskaper som PurpleAir og IQAir, ifølge CNBC.

Med måledata levert av NILU kan du se luftkvaliteten i norske byer.

De tre mest populære appene:

  • AirCare er utviklet i Makedonia for både Android og iOS – koster 17 kroner i måneden, eller 160 kroner i året. Appen henter data fra statlige sensorer og værstasjoner, i tillegg til at de bruker data fra frivillige privatpersoners luftsensorer i både Europa, USA og Australia.
  • AirVisual er utviklet av det sveitsiske selskapet IQAir, og er gratis og tilgjengelig for både Android og iOS. Appen viser målinger på luftkvalitet i over 10.000 byer fordelt på over 80 land. AirVisual og IQAir henter data fra både statlige værstasjoner og fra egne luftmonitor AirVisual Pro/Node. I tillegg til å vise sanntidsinformasjon om hvor luften er god eller dårlig, tilbyr de også en sjudagers værmelding, og klimanyheter.
  • South Coast AQMD er en amerikansk applikasjon utviklet av et luftforurensningsbyrå med identisk navn. Gratisappen viser både sanntids, og framtids-meldinger om luftkvalitet og været på vestkysten av USA basert på egen meteorologisk data.