8 tips for sikker ferie: - Bruk USB-kondom!

- Du kan bli et offer for “Juice jacking”, advarer Didrik Sæther.

Skal du lade mobilen på ferie i sommer, bør du passe deg for offentlige USB-porter, eventuelt bruke USB-kondom. 📸: Shutterstock / NTB
Skal du lade mobilen på ferie i sommer, bør du passe deg for offentlige USB-porter, eventuelt bruke USB-kondom. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

I fjor skrev jeg en guide formulert som fjellvettregler for trygg reise.

I år utvides listen med flere råd spesielt knyttet til sikker mobilbruk.

Nettopp fordi jeg håper du har lagt igjen jobb-PC på jobb, og kun reiser med mobil eller nettbrett.

#1: Skru på “Find-my-phone”

Hvis du skulle komme bort fra enheten din, så har du mulighet til å spore den opp, eller fjernslette den.

#2: Backup dingsene du tar med deg

En stjålen telefon kan erstattes, men bilder og musikk du har lagret på telefonen er uerstattelige. Sørg for å sjekke at dingsene dine faktisk har tatt backup av alt som ikke kan erstattes.

#3: Kjøp et eSIM hvis du skal utenfor Europa

EU frihetene gir oss rett til samme vilkår for datatrafikk som hjemme, men utenfor EU koster datatrafikk fort svimlende mye for bare et par megabyte. Relativt nye mobiler og nettbrett har støtte for eSIM som gir deg et virtuelt SIM-kort langt rimeligere enn gjennom mobiloperatøren din. Oppsettet tar bare noen minutter og du kan motta SMS og telefoner på ditt vanlige nummer, men bruke eSIM til datatrafikk. Sjekk ut hvilke tilbydere som gir deg den beste pakken i landet du skal reise til.

#4: Vurder å skru på Avansert databeskyttelse for iCloud-data

Hvis du er Apple-bruker så kan du skru på avansert databeskyttelse. Da vil dataene dine (bilder, notater, sikkerhetskopier av meldinger osv.) kun dekrypteres på klarerte enheter, og beskytter informasjonen din selv om det oppstår et sikkerhetsbrudd i skyen. Selv ikke Apple kan få tilgang til informasjonen din.

#5: Bruk sikre wifi-nettverk

Bruk heller mobildata enn å koble deg til et wifi-nettverk. Hvis du likevel må koble deg til, så velg ett sikkert ett, og vurder ekstra beskyttelse med VPN.

#6: Skru av autotilkobling av Wifi og Bluetooth

Når disse er på så vil enheten din konstant søke etter wifi- og bluetooth-nettverk å koble seg til. Du kringkaster da også alle wifi-nettverk som du har vært i nærheten av, og denne informasjonen kan brukes av ondsinnede aktører for å lokalisere deg, og hvor du bor/jobber når du ikke er på ferie. Bonus: Du sparer også batteri ved å skru av denne funksjonaliteten.

#7: Styr unna fellesdatamaskiner

Det kan være fristende å sjekke et par kjappe ting hvis du passerer en AppleStore, pcen i lobbyen eller et bibliotek som tilbyr gratis bruk av deres datamaskiner, men disse maskinene kan du ikke stole på, og du bør derfor ikke logge deg inn noen steder hvis du benytter en offentlig tilgjengelig maskin

#8: Styr unna USB-porter

Hvis du har lite batteri igjen på enheten din, så kan det være fristende å lade i en av de mange tilgjengelige USB-portene man finner på offentlig transport, på flyplassen eller på en kafé. Du kan da bli et offer for “juice jacking”. Du holder deg trygg ved å bruke ditt eget strøm-til-usb-ladeadapter, eller ved å bruke en USB-kondom som kun har kabler for strøm i USB-tilkoblingen.

God ferie! 🌴🍹