Synes vi skal slutte å idolisere kjente utviklere

- Bare en person som mener noe, du og dine kolleger kan være minst like flinke, mener Ukas Koder Tommy Johansen.

Tommy Johansen jobber for Husbanken fra hjemmekontoret, men starter snart i ny jobb hos Selvklart. 📸: Privat
Tommy Johansen jobber for Husbanken fra hjemmekontoret, men starter snart i ny jobb hos Selvklart. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Faren min sørget for at vi tidlig fikk en datamaskin i hus, og jeg var ikke gamle karen da jeg så han prøve ut ting i Basic, på det jeg mener å huske var en VTech Laser 200. Det var inspirerende å se at man kunne lage ting på dataen, ikke bare bruke det som allerede var der.

Har alltid vært nysgjerrig og hatt en trang til å finne ut hvordan ting fungerer. Derfor ble det i tidlig alder utallige timer til fikling med data – både hardware og software.

Jeg hadde min spede start med "programmering" tidlig i barneskoleårene med .BAT-filer i DOS. Her lagde jeg enkle menyer som listet opp en rekke valg av programmer, der man startet programmer ved å oppgi ønsket alternativ.

Tilsvarende prosjekter ble etter hvert gjort i Qbasic også, og jeg husker jeg snuste på kode som fulgte med, slik som Nibbles. Jeg forstod nok ikke det helt store av koden den gang.

Mot slutten av barneskolen gikk det mest i HTML. Det begynte med eksperimentering i form av å redigere andres filer, og så se effekten. Etter hvert hadde vi noe undervisning i dette også, takket være en lærer med interesse for feltet. Da ble det GIF-befengte sider med besøksteller fra SOL.

På samme tid hadde jeg en notatblokk der jeg samlet alt jeg fant av internettadresser. Det ble ikke mange sidene, så forståelsen av internett var nok ikke den helt store den heller.

«På ungdomskolen hadde jeg fått øynene opp for Visual Basic, og etter hvert Borland Delphi.»

På ungdomskolen hadde jeg fått øynene opp for Visual Basic, og etter hvert Borland Delphi. Et nordisk magasin som heter «Komputer for alle» arrangerte en konkurranse, der man skulle lage et program i sistnevnte. Jeg laget en HTML-editor, og vant konkurransen. Premien var en komplett pakke med utviklingsverktøy fra Borland.

Utallige strandede prosjekter fulgte. Blant annet gikk jeg veldig inn i ernæring, og laget program for å få oversikt over næringsstoffene man fikk i seg. Jeg var i kontakt med Helsedirektoratet og diverse matprodusenter for å innhente data, og det kom egentlig ganske så langt. Plutselig var det nok et annet prosjekt som ble mer spennende.

I starten av videregående lånte jeg meg en bok om PHP og MySQL på biblioteket, og siden fulgte mange år med "fullstack"-utvikling først privat, og deretter profesjonelt. Fra 2011 har jeg primært utviklet i frontend.

"Nå har jeg hatt hjemmekontor i et års tid, og stortrives med det." 📸: Privat
"Nå har jeg hatt hjemmekontor i et års tid, og stortrives med det." 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Nå har jeg mine siste dager i Husbanken, så dagene er litt annerledes enn de har pleid å være. I mai begynner jeg i Selvklart AS, og gleder jeg meg til jobbe med nye dyktige kolleger og spennende kunder.

De siste 1-2 årene har jeg rent formelt vært designer og hatt fagansvaret, og dermed gjort en del overordnet arbeid rundt fag, men har også gjort utvikling gjennom designsystemet som jeg har hatt ansvaret for, samt ett og annet prosjekt.

Det nyeste prosjektet var Husbankens boligsosiale monitor, der jeg gjorde innsiktsarbeid, design og implementasjon.

Denne, og de fleste andre av Husbankens frontender, er skrevet i Angular. E2E-tester med Cypress. Designsystemet består av en rekke NPM-pakker håndtert med Lerna. Der gjøres også noen grunnleggende sjekker av WCAG 2.1 med Cypress Axe.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Nå har jeg hatt hjemmekontor i et års tid, og stortrives med det. Oppgaver er som før, men møtene tas via Teams.

Har ikke praktisert hjemmekontor tidligere. Jeg synes det meste rundt rent arbeid er mer praktisk og effektivt på denne måten, og at hjemme-hverdagen går bedre opp når man slipper reisen til jobb.

Har dog ikke helt funnet formen på å ivareta det sosiale, og slikt som å bli kjent med nye kolleger er vanskeligere enn før.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Det blir nok mye nytt å ta fatt på i ny jobb, så dette holder jeg foreløpig litt åpent.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Denne listen kan antakeligvis være lang.

Det jeg kommer på nå, er at jeg har blitt glad i Cypress Axe, for å rydde unna en del tekniske feil rundt universell utforming.

Pluginen Angular Quick Switch til IntelliJ er også kjærkommen, og brukes for å raskt bytte mellom de ulike filene tilhørende en Angular komponent.

Jeg synes også Typescript fortjener en plass her.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Jeg kommer ikke på noe jeg oppfatter som spesielt negativt.

Én kandidat er å få oppgaver fra "sidelinjen", som jeg egentlig ikke har tid til å utføre på en god måte, men som allikevel er viktige nok til at de bør utføres. Da typisk uten at det skal gå merkbart utover andre oppgaver. Det er vel samvittigheten som lider mest i slike scenarioer.

«De er også bare én person som mener noe, og du og dine kolleger kan være minst like flinke faglig.»

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Jeg har et inntrykk av at utenlandske utviklere kanskje oftere er flinkere til å markedsføre seg selv.

Jeg synes at norske utviklere ikke bør idolisere så mange av disse "kjente navnene" – de er også bare én person som mener noe, og du og dine kolleger kan være minst like flinke faglig.

Og sekundært at det neppe skader å ta noe inspirasjon til egen markedsføring.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Det er sjelden jeg bruker dataen på fritiden lenger. Tidligere hadde jeg alltid noe på gang, men med hus og barn er det ikke så mye tid til overs, og jeg tror ikke det er så sunt, heller.

Jeg liker dog å holde på med trearbeid, og er i ferd med å få på plass et lite verksted i garasjen. Det gjør godt å bryte helt med dataarbeidet.

Det synes jeg nok kanskje har blitt enda viktigere i hjemmekontor-perioden, der det lett kan bli mindre skille mellom jobb og fritid.