Tjenesten til Fredrik (31) har hundre­tusenvis av samtidige brukere

- Veldig givende å oppgradere til .NET 5, forteller Ukas Koder, CEO og sjefsarkitekt Fredrik Nøring i Norkon.

Fredrik Nøring starta og driver Norkon Computing Systems, som blant annet jobber med å levere finansdata i sanntid. 📸: Privat
Fredrik Nøring starta og driver Norkon Computing Systems, som blant annet jobber med å levere finansdata i sanntid. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Så vidt jeg kan huske var jeg først borti koding med FrontPage 97, før jeg gikk ned Visual Basic- og PHP- rutene.

Det gikk mye tid til eksperimentering og bygging av forskjellige type sider.

For eksempel en hjemmesnekra videostrømmetjeneste, som ga mye mersmak for fremtidig karriereretning.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg jobber i et selskap jeg var med å starte, hvor jeg har på meg CEO- og sjefsarkitekthattene.

Strømmende data og optimaliserte systemer er noe av det jeg synes er mest spennende, i tillegg til visualisering. Det passer rimelig godt med produktene jeg jobber med, som håndterer finansdata i sanntid, og live-blogg-løsninger til store publikum.

Akkurat nå jobber jeg med en finansnyhetsportal for Handelsblatt (tenk typ DN i Tyskland). I Tyskland er det overraskende mange aksjer/instrumenter (flere millioner), så det har gått en del tid i å optimalisere og pusse på Norkons plattform vi har jobbet med siden 2013, som vi nylig oppgraderte til .NET 5 og ASP.NET Core.

Frontend-teamet jobber i Vue, men jeg har vondt for å gi slipp på AngularJS, så per nå holder jeg meg til backend og eventualiteter i D3.

Daglig har systemene våre hundretusenvis av samtidige brukere, så det går noe tid til overvåkning av dataflyten i Azure, også.

Fredrik Nøring jobber mest med backend-biten av Norkon Computing Systems. 📸: Privat
Fredrik Nøring jobber mest med backend-biten av Norkon Computing Systems. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Hjemmekontordagene begynner med et digitalt morgenmøte med hele teamet, hvor vi går igjennom hvilke aktiviteter vi fokuserer på i dag, før jeg drar en vits eller to som pleier å lande medium.

Ellers jobber jeg mye med backend-utvikling, og koordinering på tvers av prosjektene våre, i tillegg til administrative ting.

Vi bruker Google Meet som vi har integrert med Slack, så vi prøver å holde en veldig lav terskel på å hoppe inn i spontane samtaler man gjerne ellers ville hatt på kontoret.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

I det siste har jeg jobbet en del med å oppgradere prosjekter fra .NET Framework og .NET Core til .NET 5, som har vært veldig givende.

Det er masse nytt og spennende, spesielt med tanke på performance, i .NET 5 (og 6) jeg gjerne skulle satt meg enda mer inn i.

HTML5 Canvas er også et relativt nytt beist for meg som jeg prøver meg litt frem med – der ser jeg for meg at det kan gå litt tid fremover.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Jeg har gitt opp å customize verktøy i stor grad, da de av erfaring knekker ved oppgraderinger uansett.

Visual Studio er mitt go to-verktøy, tradisjonell som jeg er.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Denne blir litt vanskelig å svare offentlig på.

«Gullet er erfaringen man opparbeider seg.»

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Kanskje litt generaliserende, men det å faktisk bruke tid til å eksperimentere med nye teknologier og å prøve på ting, selv om det ikke alltid er en kiste av gull i enden av regnbuen.

Gullet er erfaringen man opparbeider seg.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Nå jobber jeg ganske mye, spesielt i disse isolerte tider, men ellers er jeg et semisosialt dyr som setter pris på å henge med de riktige menneskene, gjerne i en park eller ute i Oslo.

For tiden har jeg også kommet litt inn i arenas i World of Warcraft (shoutout til mine gode partnere AndyPandy og Shatthik), hvor man kan være mer enn fem personer samlet.