Norges største bloggside bytter til WordPress

Blogg.no blir en av verdens største WordPress-sider.

Norges støste bloggside, med kjente bloggere som Sophie Elise, har i desember byttet til Wordpress som publiseringsplatform. 📸: Jørgen Jacobsen
Norges støste bloggside, med kjente bloggere som Sophie Elise, har i desember byttet til Wordpress som publiseringsplatform. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Denne måneden ble Sophie Elise flyttet over på ny bloggplatform - av utviklerne i Egmont Publishing.

Sophie Elise, og andre kjente bloggere som Anna Rasmussen (tidligere Mamma til Michelle), Pilotfrue og Pappahjerte publiserer nemlig alle bloggene sine gjennom norges største bloggnettsted; blogg.no.

Sturla Frøyland er Head of Technology i Egmont Publishing. 📸: Sturla Frøyland
Sturla Frøyland er Head of Technology i Egmont Publishing. 📸: Sturla Frøyland Vis mer

kode24 har pratet med head of technology i Egmont Publishing, Sturla Frøyland, om hvordan overgangen til WordPress som publiseringsplatform har fortonet seg.

For hvordan får man egentlig WordPress til å skalere til en gigantisk base av nettsider med flere hundre tusen treff om dagen?

En av verdens største

Det er nemlig ikke småtteri når Egmont relanserer blogg.no som WordPress-site.

Størrelsen på blogg.no, med 3 millioner norske brukere i måneden, og 20 millioner sidevisninger, gjør dem til en av verdens største nettsider basert på open source-prosjektet Wordpress.

«I nesten 14 år har blogg.no duret og gått på en Java og ColdFusion-basert løsning.»

Blogg.no ble lansert i 2005, knappe to år etter WordPress selv. I nesten 14 år har tjenesten duret og gått på en Java og ColdFusion-basert løsning, hostet på fire-fem NGINX-servere med Varnish.

- Etter oppkjøpet av blogg.no i 2018 besluttet vi gradvis å bytte ut den opptil 14 år gamle arkitekturen. Dette førte til en fullstendig gjenoppbygging fra grunnen av, forklarer Sturla.

Ifølge Sturla i Egmont er ikke oppgradering av gammel teknologi noe nytt for dem. Tidligere har de blant annet pusset opp en annen kjenning: Kvinneguiden-forumet.

Taktskifte i WordPress-miljøet

Hvorfor valget falt på WordPress er Sturla klar på. Det store kreative miljøet og utbredelsen til platformen var viktig.

«Verdens desidert mest populære og vedlikeholdte bloggplatform er uten sidestykke WordPress.»

- Verdens desidert mest populære og vedlikeholdte bloggplatform er uten sidestykke WordPress. Den er i tillegg så anvendelig at den også driver de fleste av alle verdens nettsteder. Uavhengig om det er en personlig blogg, Det Hvite Hus, Beyoncés hjemmeside eller New York Post.

Sturla forteller at det har vært et spennende taktskifte sentralt i WordPress de senere årene. Han trekker frem prosjekter som det nye administrasjonsgrensesnittet Calypso, og det nye redigeringsverktøyet Gutenberg.

- Vi har med spesiell interesse fulgt med på og testet ulike oppsplittinger av arkitekturen i minst tre lag: Et datalag, et presentasjonslag og et verktøylag, forklarer Sturla.

Jeff Bezos ga økning

For Egmonts WordPress-løsningen er ikke av den klassiske webhotell-typen vi er vant til i Norge.

For database benytter de blant annet Amazons Cloud-databasetjenester. De har også et eksterne cache-lag. Optimalisering av forespørsler mot Aurora, Amazons Cloud-løsning for relasjonsdatabaser, har gitt en markant økning i fart over lokal mySQL, ifølge Sturla.

- Vi så at aktører som Amazon var i stor bevegelse i forhold til Wordpress. Antall offisielle dokumenter fra AWS fikk en påfallende økning i perioden etter Jeff Bezos' oppkjøp av WordPress-baserte Washington Post; en av verdens største, frittstående siter på plattformen.

- Vi har gjort så og si alt som er av WordPress og AWS sine «best practices», som er veldokumentert, men har krevd utstrakt testing og justering, forteller Sturla.

Myter om Wordpress

Sturla mener det er mange myter rundt WordPress, slik som kræsjrisikoer og sikkerhetshull, som rett og slett ikke stemmer lenger.

- Mytene har tildels blitt bekreftet mange ganger sett utenfra. Men vi vil påstå at det meste av dette har sine årsaker i feil arkitekter, neglisjerte oppgraderingsrutiner, ukritisk bruk av plugins og manglende tilpasninger, vedlikehold eller videreutvikling.

At språket PHP skal være en festbrems har han heller ingen tro på.

«PHP er fortsatt relevant og har mye av æren for internetts demokratiske utvikling.»

- PHP lever i aller beste velgående hos Facebook, og i redaksjonelle publiseringssystemer bak klikk.no, dagbladet.no og TV2.no. PHP er ennå relevant, og har mye av æren for internetts demokratiske utvikling – fortsatt.

20 deploys daglig

Selv om nye blogg.no ble offisielt lansert tidligere i desember, er løsningen fortsatt i aktiv utvikling.

- Vi har i snitt hatt 20 deploys av små og store forbedringer per dag siden lansering, forteller sjefsteknolog Sturla.

- Vi vurderer å innføre en forbedret indeksering og søkefunksjonalitet. Samt anbefalingsalgoritmer for bedre navigasjon i det enorme blogginnholdet.

Dessuten har de utvidet WordPress med mange mikrotjenester.

- Vi benytter mikrotjenester hovedsakelig til å berike applikasjonslagene våre med data eller metadata. Dette avlaster og separerer nye oppgave fra det lokale miljøet og holder kjernen i WordPress så klinisk ren som mulig.